Skocz do zawartości

kontrolka okładzin hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam co może być przyczyna że kontrolka od klocków wcale sie nie pali nawet kiedy przekręce zapłon.czy może to być coś związane z czujnikiem?Jeśli czujnik nie jest podłoczony to moze to być przyczyną?
Opublikowano
no nawet na logike jesli tego czujnika nie ma to nie ma się co palic
Opublikowano

W E36 jak przekręcisz stacyjkę to czerwone kontrolki (w tym ta od klocków) świecą przez chwilę i później gasną. Wydaje mi się, że w E46 też tak jest chodź nie pamiętam dokładnie.

Jeśli nie świeci to powód jest banalny - żarówka się przepaliła.

Tak samo w E36 jak czujnik odłączymy to kontrolka świeci cały czas. Ale jak w E46 jest to nie wiem.

http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
  • Autor

więc jeśli podłączę nowy czujnik powinno być wszystko ok.Jeśli sie nie zapali to sprawdze żarówke a na kontroli zegarów powinna się zapalić? nawet jeśli nie ma czujnika?

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
w e46 po przekręceniu zapłonu zapala się żółta kontrolka od okładzin i po sprawdzeniu przez komp auta że jest OK po chwili gaśnie.czujnik klocków to nic innego jak zworka która jak jest dobra to zamyka obwód a jak się przetrze to następuje rozwarcie i kontrolka świeci.do celów diagnostycznych możemy zewrzeć dwa druciki czujnika i komp będzie to "widział" jako sprawny czujnik i kontrolka zgaśnie.natomiast w licznikach e46 nie ma klasycznych żarówek ,są mini diody świecące które są "wieczne" ,a jeżeli już to wymiana jest uciążliwa(robota dla elektronika)
Opublikowano
  • Autor

ale u mnie ta kontrolka wcale się się nie pali nawet po przekręceniu zapłonu czyli bo w tej chwili jest rozłączony czujnik więc po założeniu nowego powinno być wszystko ok tak ?

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

jak nie masz czujnika to powinno się świecić!!!!!!!gdy czujnik zepsuty lub jego nie ma wcale to się świeci,(pisałem o tym post wyżej)

u ciebie to nie jest usterka związana z czujnikiem