Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.jestem szczesliwym posiadaczem BMW E36 z silnikiem 1.8. mam jedno pytanie:czy da sie zamontowac do tego silnika turbine jesli tak to od jakiego modelu,auta?ktos kiedys probowal?

pozdrawiam

Opublikowano
Pewnie ze sie da i to nie tylko do BMW ale po co ? Po zalozeniu turbiny zywot silnika bedzie bardzo bardzo krotki, moze zrobisz 10tys km lub wiecej ale musiałbyś wymienić wiekszość elementów silnika na nowe. BMW to nie auto sportowe, silnik BMW mozna modyfikować ale zywot bedzie krotki. Przy 6tys obr/min w silniku BMW jest widno ponieważ zawory są rozgrzane do czerwoności, przeciązenia dochodzą do 90kg na jeden zawór i nie sądze ze po założeniu turbiny wszystko bedzie OK.
Opublikowano
Pewnie ze sie da i to nie tylko do BMW ale po co ?

z tego co wiem to marka BMW ma raczej charakter sportowy co mowi nawet naped na tylne kola no ale oki kazdy ma swoje zdanie.ja chce z mojego zrobic jednak auto sportowe.po co montowac turbine?no to chyba kazdy wie ze to "troszke" podnosi moc :D jezeli chodzi o wytrzymalosc silnika to moze i masz racje ale zagadnienie jest inne.moze jestem maniakiem mam kute tloki i zawory glowice robiona na zamowienie wymieniony walek sprzeglo sportowe szpere i pare innych drobiazgow i brakuje tylko turbinki.ale dzieki za wyklad o przeciazeniach na pewno mi sie to przyda :) jakby ktos jednak mial jakies konkrety na temat montazu zapraszam.

Opublikowano
Tak, tak. Poszukaj, a dowiesz się, że najlepiej kupić większy silnik, bo turbo do 4 cyl. montować sie nie opłaca.

Do 6 cyl tez malo kto Ci powie ze sie oplaca :wink:

Opublikowano
Bo prawda jest taka że zakładać turbo to bezsenes koszt takiej fachowej przeróbki to lekko z 15 tysiecy za wartość auta plus te 15 tysi to kup sobie coś mocnego np E-34 540 manuala albo coś zE-36 np 328 osiągi będą lepsze ja z tym turbem silnik pożyje dłużej wyposażenie będzie lespze auto nowsze wiec po co to komu ???
Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

dobra dzieki panowie.nie chodzi mi o koszt tylko o zabawe i zrobienie czegos innego.ale chyba jeszcze tego nikt tu nie robil wiec moze bede pierwszy jak mi sie uda :D jak zamontuje przetestuje i zobacze co polecialo dam znac.na razie zyczcie mi powodzenia.

pozdrowionka

Opublikowano

Mogę prosić o uzasadnienie :)

Prosić możesz ale czy kolega zechce uzasadnić.

Ja to bym uzasadnił tak - 99% BMW sprowadzonych od <> za poprzednich właścicieli miało starsze pani, lekarzy, matki z dziećmi itd - więc może dlatego kolega sugerując się pochodzeniem auta popełnił takie oto zdanie "BMW to nie auto sportowe". Ale co w tym tkwi - tego nie wiemy.

Pzdr.