Skocz do zawartości

[E46] 320d Wymiana filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na zdjęciu z filtrami widać filtr Filtrona oraz FilterMana. Odradzam Filtrona:) mi szarpał na wolnych obrotach z Filtronem

Edytowane przez Lukarz

Opublikowano
Ja sie naczytałem i kupiłem KNECHT'a. Zobaczymy czy faktycznie będzie takie dobry:)
Opublikowano
  • Autor
filtron wbrew pozorom jest bardzo dobra firma.
Opublikowano

ja bym chyba nie ryzykował z Filtronem jeśli chodzi o filtr oleju czy paliwa. Ale nie wiem czy nie założe do klimy przeciwpyłkowy właśnie Filtrona, bo jest chyba znaczenie tanszy.

JA dałem za KNECHTA do oleju 32zl a powietrza 90zl - Z tego co wiem MANN'a kosztuje 87zl. Więc tu różnica jest juz niewielka...

Opublikowano
nie prawda co pisze arturb ja tylko mam Filtrona...duzo idzie filtrona na 1 montarz :P to nie sa czasy co sie nie dbalo o klienta :shock:
Opublikowano

Pisze tak nie tylko na podstawie swojego doświadczenia. Koledzy na tym forum pisali że jak założyli Filtrona to szarpało...swego czasu siedziałem na forum vectry i tam było podobnie. Mój brat ma A4 i na forum audi też nie polecają Filtrona. Więc chyba coś w tym jest...Koledzy piszą nawet że MANN to tez juz nie to samo bo zaczęli przenosić fabryki na wschód i jakość spadła. Cena też jest wyznacznikiem jakości (patrz Fiat Panda:))

KNECHT jak zobaczyłem na opakowaniu nalezy do MAHLE a to niezła firma. Po drugie cały czas produkuje filtry w Austrii. A jak znam Niemców i Austryjaków to napewno jakość filtra od nich jest lepsza niż chińczyków.

Wystarczy kupić cokolwiek chińskiego żeby sie o tym przekonać.

Przykład: byłem ostatnio w Sanepidzie i laska robiła testy na chińskich termosach. Efekt: rozpuszczają sie! wystaczy że wlejecie do nich herbate czy kawę i efekt jest już po 48h. tyle białego osadu że mi szczęka spadła...

Moja opinia na tem temat: kazdy niech sobie zakłada co chce w końcu to jego auto:)

Ja Filtrona nie zakładam:)

Opublikowano
to co piszesz bylo 20 lat temu na 100% teraz jest inaczej...piszesz ze samochod przerywal jak byl zalozony filtr od filtrona...co ma przerywanie do filtra powietrza chyba ze zle zalozony...nie bronie Filtrona tylko mam doswiadczenie z tymi filtrami i mnie nigdy nie zawiodly a ty piszesz co slyszales...to chyba roznica :P
Opublikowano

Ja pisze o tym co czytam tez na innych forach dyskusyjnych. Ale na tym forum odnośnie filtrów wypowiadał sie kolega który twierdził, że wymienia filtry. Z tego wnoskuje że sie troche zna:)

Swego czasu tez zakładałem tylko Filtrona. Powodem było to że są najtańsze. A że wówczas powszechność internetu i forum nie była taka jak w tym momencie.

Właśnie- do ceny w swojej odpowiedzi sie nie ustosunkowałes:)

stąd moje pytanie - czy wg Ciebie cena ma związek z jakością?

wg mnie ma. Fakt liczy sie też firma bo za marke sie płaci. Lecz z drugiej strony markowa firma nie pozwoli sobie na bubel.

Opublikowano
posprawdzaj ceny...Filtron to jeden z drozszych....zachodnie filtry sa niekture tansze...zreszta co to za porownywanie...ja stosuje te filtry i moge cos powiedziec a nie ten co zaklada do obcych samochodow i moze ma jeszcze umowe podpisana z hurtownia czy z producentem...ten zawsze bedzie chwalil swoje :shock:
Opublikowano

Zgodzę sie co do jednego: FILTRON nie jest najtańszy, bo jest droższy od filtrów typu "no name" - czyli firma nie wiadomo skąd. Takie kosztują ok.15zł. ALe jest tańszy o 8 zł od MANN'a i chyba 12zł od KNECHT'a.

Wiem bo kupowałem i wymieniałem w sobote:)

Tak mi powiedzieli:

- FILTRON - 22zł

- MANN - 30zł

- KNECHT - 31,85zl.

Czy warto???Niech sobie każdy odpowie na to pytanie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie!

W tym dziale umieszcza się jedynie opisy jak coś wykonać w aucie, a dyskusja powinna się kręcić wokół szczegółów wykonania poszczególnych czynności (patrz zasady pisania w dziale).

Jak chcecie podyskutować który filtr jest lepszy to może przenieście się na forum poszczególnych modeli????? :twisted2:

pozdrawiam

Paweł

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeżeli mogę, dorzucę swoje 3 grosze nt. częstotliwości wymiany filtra powietrza w 320d.

Po lewej stronie filtr Mann po niecałych 11 tyś km (dodatkowo wyczyściłem go 2 tyś km temu szmatką, gdy sprawdzałem odmę),

po prawej nowy filtr Mann.

Po wymianie wyraźnie wyczuwalny jest wzrost dynamiki auta, a silnik łatwiej wkręca się na obroty.

Suma summarum: chyba warto wymieniać filtr powietrza co 10 tyś km, nie czekając na te 15 tyś km,

a tym bardziej na "wyzerowanie się" OILSERVICE (u mnie odlicza aż od 22 tyś km w dół)

http://img155.imageshack.us/img155/5572/w1iz7.th.jpg http://img186.imageshack.us/img186/6677/w2up1.th.jpg

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zastanawiacie się jaki filtr jest lepszy.... a zastanawialiście się jak to jest że dopalanie spalin w EGR to podłączenie 15% wydechu bezpośrednio do kolektora dolotowego bez żadnego filtrowania- czyli sadza i cały syf do dolotu za filtrem. Myslę że w takim przypadku (rozwiązanie konstrukcyjne diesla) czy będzie to Filtron czy cokolwiek innego---NIE MA ZNACZENIA!
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)