Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum!

Mam problem w e38 735/97-192000km,auto na niskich obrotach biegu jałowego nie równo pracuje,na włączonym D-jeszcze gorzej,a do tego spala na trasie delikatnie jadąc 27 L,po mieście 32,jestem załamany bo nikt z okolicznych mechaników nie potrafi mi pomóc.Ostatni założyli mi ponoć orginalne sondy L (symbole te same nie pamiętam dokładnie ,ale chyba ISH25 bosch,z dwoma różnicami 1-kolory przewodów 2x biały,czarny i szary(a we wiązce samochody posiadam:czarny,biały,żółty i czerwony),2-różnią się wtyczkami.Podłączyli mi je na krótko-przez chwilę było dobrze natomiast po przejechaniu kilku km,wszystko wróciło -jak bumerang.

Swiece wymieniłem na nowe,ciśnienie na cyl. jest w normie,na kompie pojawia się błąd ósmego cyl.więc wymienili mi nową cewkę zapłonową bosch.

Może te sondy żle podłączyli-powiedzcie które kolory-jak byście podłączyli???

Panowie,liczę na waszą pomoc-w Was nadzieja.

Za pomoc i sugestie z góry wielkie dzięki. :modlitwa:

Opublikowano

Napewno nie palą ci wszystkie cylindry

najczęściej są 2 powody

1 barak lub za słaba iskra

2 Niepracujące lub lejące wryskiwacze

Zostaw silnik do pochodzenia na wolnych obrotach na jakieś 5 minut a potem wykręcaj pokoleji świece i patrz które są czarne,,będzie wyraznie widać, i już wiesz które garki nie pracują :D

Potem zapatrz się w małą latareczke didową i wyciąg wtryskiwacze obejż czy te od czylindrów przy których były czarne świece nie nie różnią się znacząco od pozostałych(całe czyste lub takie przyczarnione) dala pewności loknij też z latareczą do kolektora i spróbój wypatrzyć czy tam nie jest np wymyty w środku albo cały zasyfiały.

Jeśli tak to do wymiany masz wtryskiwacze,,

jeśli wryski są ok to do wymiany są cewki na czarnych świecach

Pozdro

(może być jeszcze jakiś problem ze sterowaniem ale tu komp wykazał by błędy)

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Sprawdziłem mam obecnie sondy o oznaczeniach ISH 25,25323632,logo bosch 0 258 005 225,49/1622 12V 982 (zapisane w elipsie),a co do kolorów na instalacji auta to po kolei R str.:zielony,czarny biało-czerwony,brązowo-czerwony i L str.zielony,czarny,biały,brązowy.

Panowie jak sondy powinny być odpowiednio połączone. Z sąd wychodzą czarny,dwa białe i szary.Narazie -teoretycznie wykluczył bym wtryski ponieważ auto przed uszkodzeniem(wiechałem na fundament ogrodzenia-w wyniku czego prawdopodobnie uszkodziłem kable sondy) pracowało na biegu jałowym normalnie i spalanie po trasie wychodziło 11 litrów.

Sam nie wiem co o tym sądzić.

Opublikowano
Masz takie same objawy co u mnie w 750.Spalanie na komputeru lekko ponad 30l/100 ,na diagnostyce komputerem wykazało błąd sondy,po skasowaniu błędu spalanie zmalało ,ale tylko na chwilę.Moim zdaniem masz założone nie takie sondy co trzeba.
Opublikowano
marek760i ma racje. Kolory 2xbialy, czarny i szary to sonda 1V, a czarny bialy zolty i czerwony to sonda 5V. Komputer caly czas mysli ze silnik ma zauboga mieszanke i dlatego leje do oporu. Odlacz sondy zupelnie dopuki nie zlozysz takich jak powinny byc. Lepsze to niz jezdzic na tych, no i spalanie powinno znacznie spasc.
BMW - Like No Other
Opublikowano

Nie dziwne że ci "fachowcy" nie potrafią wyleczyć twojej siódemki skoro nawet nie potrafią odróżnić sondy 1V od 5V :mrgreen:

Moja rada zmień w pierwszej kolejności sondy na 5V a zaraz potem warsztat :cool2:

Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
Opublikowano
Jak dalej będziesz tak jeździł, to za chwilę będziesz wymieniał katalizatory. Jeżeli już nie są do wymiany...
Opublikowano

Witam wszystkich!

Zmieniłem sondy na inne nowe!!!-orginalne bosch dokładnie takie jak mi radziliście według ETK.i co podłączona do komputera wskazuje jedna nie właściwe wartości,a lewa wogóle nie pracuje.Panowie może macie jakieś sugestie .dodam auto nie pracowało na jeden cylinder -przerwa w kostce koło wtryskiwacza (prawdopodobnie ktoś rozłanczając instalacje posiągnoł za kabelki,i jeden z nich wyciągnoł.

Ale to faktu nie zmienia ,że spalanie jest duże .

Zadzwoniłem do ASO BMW-są to właściwe sondy .

Panowie wydaje się mi ,że muszę się rozstać z moją ulubioną-bogato wyposażoną.

Najgorsze to ,że prawdopodobnie jest to jakaś popierdółka-tak jak z tym wtryskiem.

Opublikowano

ciezka sprawa - przez internet tego nie zdiagnozujesz - trzeba robic testy badac kompem i po kolei wszystko sprawdzac....

dla przykladu ostatnio robilem koledze vw transportera z 2003 roku - samochod nie chodził , czasem gasł itp - na kompie pokazywał czujnik polozenia wału - został wymieniony 3 razy i dalej nic - sprawdzona wiazka , czujniki - i nic ... dopiero przy jakis extremalnych obciazeniach pokazał blad wtrysku - jak sie okazalo wtryski bylu uszkodzone- wymioana na nowe ( sprawne uzywane ) przyniosla efekt.

Opublikowano
Kto kupi moją bmw-w takim stanie jaka jest ?.Za 20 tyś 97 bogata wersja ,Lub może ktoś mi ją w końcu naprawi,a nie robiąc kolejne doświadczenia obciążają moją kieszeń.
  • 2 tygodnie później...