Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech mi ktoś wytłumaczy co to jest:

61.35-1388613 moduł CCM - znajduje się w skrzynce bezpieczników w komorze silnika w e32

http://img254.imageshack.us/img254/7192/ccmmoduya9.th.jpg

Czy to jest moduł komfortu czyli Comfort Control Module, czy może Check Control Module

Pytanie nr 2:

Obok wyżej wymienionego modułu jest kolejny:

61.35-1390 356 LKM-L (tutaj niestety nie mam zdjęcia)

Chodzi mi o to czym one dokladnie sterują lub co sprawdzają - rozumiem że któryś z nich ma wpływ na te wszystkie cholerne STANDLICHE, ABBLENTLICHE itp. na wyświetlaczu BC.

Cały czas mi wyrzuca błędy że żarówki popalone, że świateł hamowania brak no ale jednak one są.

Ostatnio zmieniłem przód na xenony i zamiast postojówek W5W wsadziłem diodowe żeby było podobne światło. Teraz to rozumiem że mogło by wywalać błędy.

Jak można sprawdzić owe moduły?

Jak zrobić aby przy włączonych xenonach i postojach nie pokazywało błędów?

Mam nadzieję, że będą tutaj fachowe porady.

Pzdr

Chester

..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..
Opublikowano

Ad. 1 - Check Control.... -odpowiada za weryfikację sygnałów i alarmuje, to ten drań :D

Ad. 2. - Liht coś tam (czy jakoś tak) - moduł odpowiedzialny za światła (pozycyjne itd.)

Co do STANDLIHT i innych złośliwych a czasem nie do końca prawdziwych komunikatów - sam to przerabiałem - przeczyść styki, wyjmij wszystkie klocki (tj. moduły, przekaźniki etc.) wyczyść siarką z pudełka zapałek (naprawdę dobrze schodzi wszelka rdza i śniedź :D ) lub lekkim papierem ściernym...

Przeczyć, wychuchaj, wydmuchaj, zamontuj i używaj :)

Jeśli wówczas nadal będą się pojawiać komunikaty zainteresuj się mocowaniem danego modułu (np. odpowiedzialnego za światła pozycyjne - to taka (u mnie) żółta kostka). Może coś w środku się popaliło - obudowy ściąga się bajecznie prosto.

Jeśli komunikaty po tych zabiegach nie znikną - zerknij, a nóż widelec ;) STANDLIHT znaczyć może że masz nierówne żarówki, lub cokolwiek innego że obwód nie jest w pełni zamknięty - jakaś krosówka przy lampie itp. - zacznij jednak od żarówek ;)

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano
Ad. 1 - Check Control.... -odpowiada za weryfikację sygnałów i alarmuje, to ten drań :D

Ad. 2. - Liht coś tam (czy jakoś tak) - moduł odpowiedzialny za światła (pozycyjne itd.)

Co do STANDLIHT i innych złośliwych a czasem nie do końca prawdziwych komunikatów - sam to przerabiałem - przeczyść styki, wyjmij wszystkie klocki (tj. moduły, przekaźniki etc.) wyczyść siarką z pudełka zapałek (naprawdę dobrze schodzi wszelka rdza i śniedź :D ) lub lekkim papierem ściernym...

Przeczyć, wychuchaj, wydmuchaj, zamontuj i używaj :)

Jeśli wówczas nadal będą się pojawiać komunikaty zainteresuj się mocowaniem danego modułu (np. odpowiedzialnego za światła pozycyjne - to taka (u mnie) żółta kostka). Może coś w środku się popaliło - obudowy ściąga się bajecznie prosto.

Jeśli komunikaty po tych zabiegach nie znikną - zerknij, a nóż widelec ;) STANDLIHT znaczyć może że masz nierówne żarówki, lub cokolwiek innego że obwód nie jest w pełni zamknięty - jakaś krosówka przy lampie itp. - zacznij jednak od żarówek ;)

gdzie szukać tej żółtej kostki?

acha i jeszcze jedno - czy któryś z tych modułów może byc odpowiedzialny za nie działający PDC (czujniki drgają więc sądzę, że są dobre)?

Opublikowano

Obiecuję jutro zrobić fotkę ;) póki co tu masz opis

http://arahnet.org/bmw/e32/bezpieczniki-bmwE32-249433.pdf

i kilka innych http://arahnet.org/bmw/e32/

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano
zauwaz że mam inne te płytki a poza tym to nie po naszemu, wiec za bardzo ani nie spikam ani sprecham. ;)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wiatm! Mam problem spalił mi się LKM. Mam LKM o numerze LKM ECE- LOW 6135 8 350 347 czy mogę zamontować LKM o innym numerze tj. o końcówce 375? Bo takiej jak moja stara nie mogę zdobyć. Pozdrawiam
Opublikowano

A jak udało ci się go spalić :?:

Jeśli mrugają lub nie działają ci światła starczy poprawić luty na mocowaniach pinów,,,

wyglądają na dobre a często przejścia nie mają

Zależy co ci się spaliło ale możesz też oddać ten moduł do serwisu gdzie komputery i telewizory naprawiają,,

Najczęściej naprawa kilka groszy będzie kosztować

pozdro

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.