Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zamierzam kupić BMW 318 Diesla z 96 roku i w związku z tym chciałbym żebyście w miarę możliwości powiedzieli mi co nieco o tym modelu np. czy jest to dobry wybór, jakie są słabe strony tego modelu ( co sie najczęściej psuje i na co głównie zwracać uwagę przy zakupie ), jak z częściami do nich ( czy są łatwo dostępne i jak z ceną ) itd. Jeśli jesteście w stanie mi powiedzieć te i inne istotne rzeczy o tym samochodzie to byłbym wam bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuje i pozdrawiam, Grzesiek z Wrocławia.

Opublikowano
kolego po pierwsze polecam :search: , a po drugie kilka stron dalej jest post o temacie "warto kupić 318i/318tds"
Opublikowano
318tds to jest najslabszy model trojki (90KM). Jezeli chodzi o awaryjnosc to pompa wody a nawet pekniecie glowicy jak silnik byl katowany. Ogolnie diesle BMW W E36 i E34 to nie jest dobry pomysl. Jak chcesz 4 gary i nie chcesz duzej mocy to kup 316i ale silnik tylko i wylacznie M43 z lancuszkiem rozrzadu (M40 mialy pasek)
Opublikowano
Ogolnie diesle BMW W E36 i E34 to nie jest dobry pomysl.

a ja jednak polecam, jeżeli samochód kupujesz z głową i wszystko dobrze sprawdzisz to będzie Ci służył bezawaryjnie

Opublikowano
No dokladnie jak sprawdzisz bedzie ok. Mi chodzilo tylko o to ze wiekszosc dieseli w E36/E34 jest juz w oplakanym stanie i trzeba bardzo uwazac przy kupnie i wszystko dokladnie sprawdzic a zaczac od pojechania do ASO zeby sprawdzili czy przebieg jest autentyczny
Opublikowano
. Jak chcesz 4 gary i nie chcesz duzej mocy to kup 316i ale silnik tylko i wylacznie M43 z lancuszkiem rozrzadu (M40 mialy pasek)

O.k. wszystko ładnie i wogóle - sam mam wersję na pasku - ale nie rozumiem jednego- dlaczego pasek jest taki zły - sam jego koszt to 65-80 zł - cały zestaw naprawczy SKF kosztuje 300-330 zł -łańcuszek lepszy - fakt wymienia się go go co 250-300 tyś km - tylko jaką możemy mieć pewność czy licznik w naszej E36 na "łańcuszku" nie jest czasem cofnięty- sam w przyszłości myślę o 6 cylindrach 2.0 albo 2.8- jednakże na chwilę obecną nie zachodzę w głowę czy w jakiejś tam sytuacji przegazowania ruszenia na ostro czy nagłej redukcji coś mi strzeli- ponieważ wymieniłem go 3 tyś km temu i mam spokojne myśli - ale ktoś powie łańcuszek jest praktycznie niezniszczalny- nie ma takiej rzeczy w żadnym samochodzie które jest dożywotnia, niezniszczalna- wszyscy piszą o łańcuszku - ale nikt nie powie ile kosztuje zestaw naprawczy - wiem że do IS-a to

Koszt 1400-1600 zł czasami nawet więcej (zależy od regionu kraju).

Niech mnie ktoś nie zrozumie źle - do nikogo się nie próbuję przyczepić, kogoś negować- nie próbuję się z nikogo naśmiewać - chcę tylko pokazać że ten pasek nie jest taki zły - a to że wymiana co 40 tyś - to tak jak z olejem w skrzyni biegów - producent skrzyni zaleca wyminę oleju - a BMW twierdzi że olej jest tam dożywotni- i komu wierzyć? - najlepiej wymienić i wierzyć tylko sobie- wymieniłem dany element i mam spokój

:D

Miłej niedzieli wszystkim życzę i ciągłej, nieprzerwanej frajdy jaka jest prowadzenie "trójki" :dance:

masqo
Opublikowano
Masz racje Masgo tez mam 316 M40 i jestem z niej zadowolony i wcale nie jest to zły silniczek mnie słuzy bardzo dzielnie juz od roku :dance:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano

Dziwne rozumowanie troche...

Ja właśnie jestem bardziej spokojny że mam łańcuch niż pasek.

Kolega kupił w 1991roku e36 nowe z salonu 1.6 na pasku i mu strzelił po tysiącu km.

Bez obrazy ale uważam że m40 to najgorsze silniki bmw :)

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano

To nie jest dziwne rozumowanie tylko jedni są bardzie zadowoleni z M40 a drudzy z M43 zależy jak się trafi szczeze wole mniej zurzyte M40 niz wyeksploatowane M43 Każdy ma swoje zdanie i podejscie.Ja uważam że dobrze trafiłem M40 i jestem z niego zadowolony.

Nie ma reguły na to że pasek strzelił po 1tys.Koleś poprostu albo oszczędził i założył jakieś licharstwo albo miał poprostu pecha bądź nie opiekowałsieza dobrze samochodem a ten pokazał focha :naughty: .

Ja w pracy jeżdze Renault Megane z 2003r 1.5dci (pierwsza wymiana wg producenta to 90 -100 tys)pasek strzelił po 42 i co też nie wiadomo jak to potraktować!Auta było eksploatowane tak jak trzeba.Dodam że auto było kupione w salonie jako nówka sztuka. :mad2:

Nie neguje że M43 są złe ale M40 też są ok :dance:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
No dokladnie jak sprawdzisz bedzie ok. Mi chodzilo tylko o to ze wiekszosc dieseli w E36/E34 jest juz w oplakanym stanie i trzeba bardzo uwazac przy kupnie i wszystko dokladnie sprawdzic a zaczac od pojechania do ASO zeby sprawdzili czy przebieg jest autentyczny

Zgadza się,ale jak trafisz na fajny zadbany egzemplarz to będziesz zadowolony.

Nie mam nic do diesli BMW-miałem okazje wozić się jakiś czas 525TDS i nie powiem-bardzo fajne auto,szczególnie na trasy(w automacie),ale nie o takim tu mowa...

Wracając do Twojej wypowiedzi

zaczac od pojechania do ASO zeby sprawdzili czy przebieg jest autentyczny

W e34/e36?Moze przez test zegarów? :nienie: Tego się nie da zrobić,pozostaje sprawdzenie po stanie.

ALE...i tak uważam że lepsza Bluma z przebiegiem 270tys zadbane,nie katowane niż z przebiegiem(nawet oryginalnym)190tys.katowana i zajechana,nie patrzcie tylko na przebieg bo (bez urazy)ale to przez takich(i dla takich)jak Ty cofają przebiegi...

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...