Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, ile oleju wchodzi do 316 przy wymianie. Oleju winno być pomiędzy nacięciami na miarce...?
Opublikowano
dokładnie olej między znacznikami na miarce a ilość, hmm możesz wejść na stronę np www.castrol.pl i tam po lewej masz coś takiego jak dobierz olej do swojego samochodu, jak to zrobisz to będziesz miał jaki olej i ile.
Opublikowano
Tak, to mój pierwszy samochód, dlatego pytam, żeby czegoś z własnej winy nie zepsuć...mam walnięty simering i cieknie mi stamtąd olej, raz więcej raz mniej...gdy na bagniecie pokazywał mi minimum zawsze mu trochę dolewałem - nie wiem czy to dobrze...silnika nie zagrzałem (wskazówka powoli rośnie i staje w pionie) i kontrolka od oleju także nigdy się nie zapaliła. Teraz mi pokazuje poniżej dolnego nacięcia na bagnecie a jutro wypada zrobić mi nim ze 100km, moje pytanie do Was - dolać mu (a jesli tak to ile...) czy dla spokoju zostawić autko. Dodam, że jeżdzę spokojnie, choć to pewnie trochę wstyd przy BMW ,ale jak mówiłem to mój pierwszy samochód a i ja dawno nie siedziałem za kółkiem. Dzięki za wszystkie sugestie :)
Opublikowano

oczywiscie jesli stan oleju masz poniżej minimum to dolej, a ile to na wyczucie. Dolej troche po chwili sprawdź stan...

Między minimum a maksimum o ile się niemylę jest 1 litr , może to Ci pomoże.

Opublikowano

]Między minimum a maksimum jest 1 litr.

A wracając do tego zimeringu to lepiej go wymień. Sprawdź jeszcze czy to przypadkiem ten olej nie ucieka z pod uszczelki pompy oleju - ja tak u siebie miałem, a sądziłem że to właśnie ten zimering. A wymieniłem jedno i drugie

Opublikowano
Wszyscy jestesmy gleboko przekonani ze dolewasz tego samego oleju a nie pierwszego ktory w rece wpadnie? :) Poszukaj sobie na forum masz linki do "dekodera" VIN. Wpisujesz tam ostatnie 7 znakow (2 litery 5 cyfr) i masz podstawowe informacje o swoim pojezdzie, m.in. ile czego nalezy mu wlewac, pozdrawiam!
Opublikowano
Autko cały czas miało lany 10W40 i taki też mu dolewam :D panowie. Zanim cokolwiek zrobię zastanowiam się dwa razy i pytam bardziej tęgie głowy w tym temacie aniżeli ja, czyli Was. Każe sprawdzić tę pompę, ale dwóch mechaników stwierdziło, że to ten simering..i mi też tak się wydaje, zwłaszcza dlatego, że był już wymieniany wraz z uszczelką jakieś 2,5 r. temu przy poprzednim właścicielu. Powiedziano mi za wszystko 200zł ...nie za dużo...?Zamierzam to naprawić w Bosch Service w Żywcu, może ktoś zna ten warsztat z autopsji, bo ja tylko z relacji kolegi ,który sobie ich chwali. A przy okresowej wymianie oleju jak to jest...Pozbywają się starego i wlewają nowy, tak? Bo raczej to też mu zafunduje przy okazji tego simeringu, ponieważ nie jestem pewien, kiedy miał to robione...
Opublikowano

Ja za sam zimering płaciłem 36 zł (oryginał) + 100 zł za robotę, bo trzeba było zdejmować pasek rozrządu, ale u ciebie jest łańcuszek. Z tego co sie dowiedziałem u mnie za tą robotę w warsztacie wzieliby ze 30 - 50 zł + części.

Olej: o wymianie oleju świadczą te zielone kwadraciki na liczniku, jak wszystkie zgasną to trzeba go wymienić, ale jak go teraz wymienisz dla pewności to źle buni nie wyjdzie. Oleju wchodzi 4l.

Opublikowano
Ja za sam zimering płaciłem 36 zł (oryginał) + 100 zł za robotę, bo trzeba było zdejmować pasek rozrządu, ale u ciebie jest łańcuszek. Z tego co sie dowiedziałem u mnie za tą robotę w warsztacie wzieliby ze 30 - 50 zł + części.

Olej: o wymianie oleju świadczą te zielone kwadraciki na liczniku, jak wszystkie zgasną to trzeba go wymienić, ale jak go teraz wymienisz dla pewności to źle buni nie wyjdzie. Oleju wchodzi 4l.

Że źle nie wyjdzie zgadzam się w zupełności :D . Z tego co pamiętam świecą chyba wszystkie na zielono a olej jak sprawdzałem ma prawidłową konsystencję (dwóch mechaników to samo stwierdziło...). Czyli jak mam na dolnym nacięciu bagnetu poziom oleju to ile mam go dolać, żeby było dobrze - 1 litr wystarczy...Bo autko na razie stoi, ale jadę nim do warsztatu jutro wymienić simering i nie chcę mu jakiejś krzywdy zrobić :(