Skocz do zawartości

BMW 3 series rok 2000 !!!!!!!!!!!! POMOCY ... NEWBIE !!! =]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich was z forum ! Jestem newbie ... mniejsza z tym ...

Mam pytanie i prosiłbym żebyście się wypowiedzieli na temat moich idei ...

Jestem w trakcie kursu na prawko ... szczerze to dopiero po pierwszym spotkaniu ... ale nie o to chodzi...

Jako pierwsze auto chcę kupić bmw 3 seria egz. z 2000 roku ... bo akurat to auto mi przypadło do gustu i chciałbym od was się dowiedzieć moi drodzy czy to nie zły pomysł na pierwsze auto czy dać sobie spokój i kupić "cinkusia" =] uwielbiam tę markę i tą serię aut ... mniejsza z tym ewentualnie prosiłbym was o pomoc na to pytanie " Na co muszę się przygotować (chodzi o wydatki) jeżeli bym kupił takie autko ... jakie opłaty, co się najczęściej psuje ... ile kosztują naprawy ... ????????? " To co wiem na temat tych aut to niewiele

są kosztowne , wygodne , dobrze się prowadzą , mają klasę i jak widać to skromna jest moja wiedza ... dlatego wołam o pomoc żebyście mnie sprowadzili na ziemię ... dzięki wam z góry

Opublikowano

Polecam skorzystać z opcji "szukaj", bo tematy takie pojawiały się miliony razy na forum w dziale serii 3. A dla świeżego kierowcy to polecam 318,żeby ogarnąć RWD.

Generalnie :search: :search: :search: then ask!

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
no też myślę nad 318 dzięki kolego ... a co myślisz nad wrzuceniem go w sekwencyjny lpg ... podobno w lepsze instalki gazu nie tracą na osiągach a na kieszeni się odbija =]
Opublikowano

To zależy co dla Ciebie znaczy słowo "kosztowne". BMW to nie Opel Vectra A, gdzie wszystkie części są za pół darmo i można większosć naprawić drutem i młotkiem. Zależy jaki silnik kupisz, 4-cylindrowy diesel 2.0 będzie dużo tańszy w utrzymaniu i opłatach niż R6 2.8. Poza tym zależy ile masz lat i czy bedziesz ubepieczał auto na siebie czy na ojca ze zniżkami. Jak sam to przygotuj sie na OC rzędu 1500 zł z w górę, AC 3000 zł wzwyż, dostaniesz wzwyżkę za wszystko, za markę, za wiek, za nie posiadanie prawka przez co najmniej 3 lata itd.

Aha, i przede wszystkim nie sugeruj się opiniami, że na początku najlepiej kupić jakieś gó... marki krzak z silnikiem od kosiarki i nauczyć się na nim jeździć itd. Możesz później żałować, kup co Ci się podoba i na co Cię stać przede wszystkim.

Do 318-ki spokojnie możesz gaz wrzucić, ale tylko sekwencja właśnie. Różnicy w osiągach zero, koszt instalacji od 2500 zł. Ale zastanów sie nad dieselem 2.0, pali śladowe ilości ropy no i nie bedziesz miał kuchenki w bagażniku. No i osiągi lepsze.

Opublikowano
ubezpieczać bede na siebie a jestem mlody oc ok. 2100 bedzie mnie kosztowac ale to spoko ... na autko jest mnie stac ... tylko chodzi mi o to czy kupno takiego 8 latka z przebiegiem ponad 100 tyś bedzie sie wiązać odrazu z jakimiś naprawami ... ??? ... i na co zwracac mam uwage przy kupnie takiego autka i czy wziasc ze soba goscia z serwisu?
Opublikowano

Jeśli ten 8-latek będzie miał 160-180 tys. to będzie dobrze. Dla BMW to jest rozgrzewka, ale jak wszystko może się kiedyś zepsuć. Części do BMW są nieco droższe niż do innych marek, koszty napraw również mogą być, choć nie wszystkie.

Jeśli nie znasz sie na autach, nie kupowałeś ich nigdy - OBOWIAZKOWO JEDŹ Z MECHANIKIEM. Jeśli nie masz nikogo znajomego zapłać komuś i z Tobą pojedzie, najlepiej żeby miał jakieś pojęcie o BMW. Inaczej sprzedawca, a jeśli to będzie jeszcze handlarz napewno wyr.. Cię na sucho i będziesz później jeździł tylko od serwisu od serwisu, chyba że trafisz na sprzedawcę wiarygodnego i prawdomównego, ale wtedy koniecznie zagraj również w totolotka.

Opublikowano
MECHANIK obowiązkowo bo ja jestem laikiem jeśli chodzi o BMW i wogole o kupowanie samochodów ... a drogi kolego powiedz mi jak sie przedstawiaja oplaty drogowego dla takiego samochodu ... jest wogole jeszcze drogowe czy nie ma .. aha a jesli chodzi o naprawy to co najcześciej siada w BMW i czy zamienniki oplaca sie kupowac czy tylko na oryginałach... ?
Opublikowano
Płacisz tylko OC - obowiązkowe ubezpieczenie komunikacyjne i jeśli chcesz to dodatkowo AC. Zamienniki spokojnie można kupować, one też się oczywiście dzielą na lepsze i gorsze oraz naprawiać auto w nieautoryzowanych serwisach, ponieważ pracują tam tacy sami mechanicy jak w zwykłych warsztatach, a czasem nawet lepiej sie znają na swojej robocie. A co się psuje najczęściej, jakie są problemy itd. w konkretnym modelu możesz na spokojnie poszukać na Forum w interesującym Cię dziale.
Opublikowano

Generalnie w tych silnikach nie ma zbyt wiele problemów, są na łańcuchu, więc nie trzeba się martwić paskiem rozrządu, spokojnie znoszą gaz sekwencyjny i są raczej bezawaryjne. Przebieg typu 150kkm jest tym silnikom niestraszny.

Ubezpieczenie też nie pochłonie niewiadomo jakich kwot.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
drodzy koledzy dzięks za info mnie więcej jestem juz zorientowany jak to wszystko wyglada ... a powiedzcie mi jeszcze czy takie BMW seria 3 2000 r co sa na otomoto od 28 tys do 30 tys pln warto sie za nimi ogladac czy przygotowac sie na sumy powyżej 30 tys. ?
Opublikowano
w sumie to mam dylemat mysle nad alfa 156 z 2002 silnik na lancuszku 1.8 l albo 2L lub bmw seria 3 rok 2000 i silniki takie jak wspomnialem co myslicie o tym ... ?
Opublikowano

To forum BMW więc odpowiedzi będą jednoznaczne :) Ja osobiście wybierałbym BMW mimo że parę lat temu myślałem na Alfą 147 z kolei. Jeśli chodzi o silnik 2.0 w Alfie to słyszałem niepochlebne opinie - ale to tylko hearsay :D

Jako że jesteś początkującym kierowcą zapraszam również do naszego moralizatorsko - doradczo - edukacyjnego działu pt. Bezpieczenstwo w ruchu drogowym :) ciekawe tematy i filmy...a jakże pouczające i dające do myślenia :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
w sumie to mam dylemat mysle nad alfa 156 z 2002 silnik na lancuszku 1.8 l albo 2L lub bmw seria 3 rok 2000 i silniki takie jak wspomnialem co myslicie o tym ... ?

przyznam, że ta alfa też mi się podoba :P ale to e46 robi większe wrażenie-zarówno na właścicielu jak i na innych :8)

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
Też miałem dylemat co kupić BMW czy alfe romeo ale po głembszym zastanowieniu wybrałem BMW te auto ma w sobie coś co daje mi radość z jazdy . Ty jako nowe user tutaj lepiej przemysl wszystki aspekty tej sprawy nawet przejdz się z kimś kto ma BMW a potem Alfą i sam zobaczysz co lepiej by ci pasowało
Opublikowano
dokladnie tak jak piszesz ale i wydaje mi sie ze to e46 ma lepsze wlasciwosci jezdne (nie wiem moze sie myle) ... ale nie ma co rozkminiac o autku najpierw prawko ... jakie jest prawdopodobieństwo zdania za pierwszym ?? wiem ze czasem robia w ch .... i mowia "prosze sie tu zatrzymac ... " a tam zakaz zatrzymywanie itp itd
Opublikowano
ale nie ma co rozkminiac o autku najpierw prawko ... jakie jest prawdopodobieństwo zdania za pierwszym ?? wiem ze czasem robia w ch .... i mowia "prosze sie tu zatrzymac ... " a tam zakaz zatrzymywanie itp itd

a takie że jak masz pojęcie i umiesz jeżdzić to zdasz za 1,2 razem a jak jesteś pierdoła to bedziesz i 10razy podchodził a potem mówił że cie usadzili bo sie na ciebie uwzieli :duh: albo chcą w łapę :mad2:

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!

Opublikowano
no tak tu masz racje ... zobaczymy jak bedzie w praktyce hihi bo k**** nie jestem jakis niepelnosprytny zeby nie poradzic sobie z jazda samochodem ale nie ma co w dal siegac obaka sie na kursie
Opublikowano
Zrobimy tak ty zdasz prawko a my pomożemy ci BMW wybrać :wink:. Moim pierwszym samochodem jest BMW i nie żałuje tylko trzeba do niego podejść z głową
Opublikowano
Co to za porównanie, Alfa i BMW. :D Ja kiedy przesiąde się nawet na chwilę ze swojego auta do wynalazków typu Renault, Alfa Romeo, Opel, Citroen itp. czuję się jakby ktoś mnie oszukał albo przeleciał. Wg mnie można sie zastanawiać pomiędzy BMW, Audi z quattro albo wybranymi Mercedesami. To jest konkurencja dla bawarskiej marki i tutaj można mieć dylemat.
Opublikowano

Bufoniasty, jako 'newbie' powinienes zaczac od przeczytania regulaminu.

Na tym forum NIE PRZEKLINAMY.

Prosze, zebys sie stosowal do tego zalecenia, w przeciwnym razie dostaniesz ostrzezenie.

Co do BMW: przy kupowaniu jakiegokolwiek samochodu, czy BMW, czy Alfy, czy jeszcze czegos innego, wez ze soba kogos, kto sie zna na ogladaniu samochodu przed kupnem, a przed podjeciem ostatecznej decyzji jedz do ASO danej marki i zrob tzw. 'przeglad przed kupnem'.

Dopiero kiedy bedziesz wiedzial, w jakim stanie jest samochod i ile kosztuje doprowadzenie go do stanu idealnego na spokojnie negocjuj cene.

I nigdy nie 'napalaj sie' na pierwszy samochod, ktory obejrzysz. Obejrzyj ich 10 i wybierz najlepszy z nich. Przede wszystkim jak najbardziej bezwypadkowy.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Combi BMW i tak jest najlepsze :wink: co tam ferrari i porsche oraz mercedesy :wink:

:wink: Nie piszę tak, ponieważ mam jakieś klepki na oczach, ale chodzi mi o sam klimat dla kierowcy w BMW, na który składają się 10-tki rzeczy i których po prostu w autach typu Alfa nie można znaleźć.

Opublikowano
ok dzieki ci za rady i sorrki za przeklinanie ale i tak wszystko wygwiazdkowane wiec chyba nie tak zle co? =] ... piszesz o "przebadaniu" sobie ok. 10 samochodow jakie koszty zwiazane z przegladem dziesiątki uzywanych beda zwiazane ... zebym na tym duzo nie stracil bo przeciez nie o to chodzi ...