Skocz do zawartości

jak rozpoznać czy BMW ma webasto? laickie pytanie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie

mam pytanie jak rozpoznać czy E38 ma webasto jak to powinno wygladać w kabinie a jak pod maską?

ostatnio oglądałem BMW 730 i właściciel nie widział czy ma a chciał mi wmówić że niby jest może ktos podrzucił by jakąś fotkę

będę wdzięczny

Opublikowano

moje spostrzezenie jest takie:

jesli masz na klimie przycisk REST (w prawym gornym rogu) to znaczy ze nie ma webasto bo w zamian tego jest tzw. reszta zapasu ciepla (pochodzaca z rozgrzanego wczesniej silnika)

jesli zamiast przycisku REST znajduje sie tam przycisk MAX z narysowana sniezynka to powinno byc webasto.

to takie moje spostrzezenie i glowy nie dam za to. jedno jest pewne: trzeba pytac sprzedajacego o pilota do webasta, jesli jest pilot to i webasto jest :)

byla opcja majaca tylko niezalezne przewietrzanie, oraz opcja majaca niezalezne ogrzewanie i niezalezne przewietrzanie.

Opublikowano

Fotki nie podrzucę, bo nie mam tego cuda u siebie, ale zerknij do bagażnika po prawej stronie, w E32 tam był sterownik - powinno być to zamaskowane, zwykle w kolorze wykładziny całego bagażnika, więc wyglądem to taki prostokąt i raczej trudno nie zauważyć :)

Nie dam wiary że w E38 jest tak samo - jak piszę, widziałem na własne patrzałki sterownik webasto w E32 w bagażniku po prawej stronie.

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

jesli masz na klimie przycisk REST (w prawym gornym rogu) to znaczy ze nie ma webasto bo w zamian tego jest tzw. reszta zapasu ciepla (pochodzaca z rozgrzanego wczesniej silnika)

jesli zamiast przycisku REST znajduje sie tam przycisk MAX z narysowana sniezynka to powinno byc webasto.

To jest zalezne od rocznika. Nowsze maja MAX ktory oprocz tej funkcji co REST ma jeszcze opcje maksymalnego chlodzenia wnetrza auta (przy temp. zewnetrznej <15* i wlaczonym silniku).

Opublikowano

dzięki za pomoc

sprawdziłem po vinie i nie ma jednak webasto poza tym po raz kolejny przekonałem sie ze nie ocenia sie książki po okładce auto okazało sie nie wartym uwagi :( :duh: właściciel tak dbał ze na zimówki go było nie stać :duh: sprzedawał bo dużo pali 18 w mieście E38 730 chyba jezdził tyle ze kasa szła na paliwko a nie na dbanie o auto czy zimowe oponki :mad2:

jedno co dobre w tym wszystkim to nie ładną BMKĘ miał do sprzedania ale ładna dziewczyne ale dobry bajer i E38 i mało która sie oprze heheheh :twisted2: