Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem odnośnie zakupu płynu do układu chłodzenia w mojej M5. Stary chyba spełnił swoje zadanie i juz sie nie nadaje - gdyż raz, że jest go za mało, dwa że silnik sie zaczyna grzać. Ale mniejsza z tym, wiem że nie może to byc zwykłe Borygo, ma być to specjalny płyn(tak mi powiedziano), tylko nie wiem jaki to i ile go ma być. Jak zwykle w instrukcji nic nie ma na ten temat a bo i na co :? Macie jakieś sugestje, ktos sie z tym spotkał??
Opublikowano

w instrukcji nie ma , bo jest takie założenie, że kogo stać na BMW tego stać na serwis w ASO i nie musi tego wiedzieć.

A jeśli już jest taki samodzielny (ale nie na tyle samodzielny, żeby zadzwonić do ASO lub przeszukać forum) żeby wymieniać samemu to może i powinien podjechać do ASO i kupić stosowny płyn chyba po 23zł za litr, a oni już mu powiedzą ile go trzeba. To chyba niezłe rozwiązanie?

PawełH
Opublikowano
w instrukcji nie ma , bo jest takie założenie, że kogo stać na BMW tego stać na serwis w ASO i nie musi tego wiedzieć.

A jeśli już jest taki samodzielny (ale nie na tyle samodzielny, żeby zadzwonić do ASO lub przeszukać forum) żeby wymieniać samemu to może i powinien podjechać do ASO i kupić stosowny płyn chyba po 23zł za litr, a oni już mu powiedzą ile go trzeba. To chyba niezłe rozwiązanie?

Uprzejmosc chyba nie jest twoja najmocniejsza strona !?

ps apropos zalozen to na forum jest chyba takie: Jak nie mam do powiedzenia nic wnoszacego do tematu to milcze.

pozdrawiam

Opublikowano

Uprzejmosc chyba nie jest twoja najmocniejsza strona !?

ps apropos zalozen to na forum jest chyba takie: Jak nie mam do powiedzenia nic wnoszacego do tematu to milcze.

pozdrawiam

jak tam odciski? Sam szukajki używa? Na pewno więcej miałem do powiedzenia niż Ty i autor.

PawełH
Opublikowano
Ale mniejsza z tym, wiem że nie może to byc zwykłe Borygo, ma być to specjalny płyn(tak mi powiedziano), tylko nie wiem jaki to i ile go ma być. Jak zwykle w instrukcji nic nie ma na ten temat a bo i na co :? Macie jakieś sugestje, ktos sie z tym spotkał??

Wlej płyn Castrola albo Shella.

Opublikowano

Nie mam zamiaru dzwonić do ASO z każdym problemem, jaki mi wyskoczy - nie na tym polega jego rola. W przeciwieństwie do tego forum, które zostało stworzone do takich sytuacji :norty: Poprostu meczyło mnie to pytanie i potrzebuje szybkiej odp. Zresztą mam warunki, i chęci by dokonac takich drobnych,,napraw" u siebie. :cool2:

Jeśli mowa o markowym płynie, to jaki?? Co do Shella i Castrola, BMW je zaleca??

Opublikowano
Nie mam zamiaru dzwonić do ASO z każdym problemem, jaki mi wyskoczy

OK, ale gdzieś można to kupić, więc czemu nie w ASO? Nawet bez dzwonienia?

PawełH
Opublikowano

co do tego ile potrzeujesz litrow to wyjdzie jak wpiszesz swoj VIN:

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

standard to 9,70 l wiec moze u ciebie bedzie podobnie

co do plynu to polecam ten co w aso sprzedaja chyba w 1 l i w jakis wiekszych

pozdrawiam,

darek

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

Plyn niebieski. Mieszas 50/50. Jaka marka nie gra roli, ale rekomenduje plyn orginalny BMW :D

Jak ci sie silnik grzeje to nie jest plyn, plyn zawsze chlodzi. Woda tez, plyn jest od korozji i zeby woda nie zamarzla. Jak brakuje litr to silnik nie powinien sie grzac.

Najlepiej w M5E39 sie plyn wymiena przez pompe wakuum ktora ktora sie jakosz podlancza.

Rekomenduje sprawdzic dlaczego brakuje wody i dlaczego sie silnik grzeje. Ile wody brakuje?