Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam problem z podłączeniem głośników do nowo zakupionego Blaupunkta CD z ISO. Obecnie mam kasetę BMW Bavaria C Electronic, w którym są wejścia na głośniki jak w starych wzmacniaczach domowych. A do tego jest coś pomieszne, jeden przewód dzieli się i jeden koniec dochodzi do plusa na przód, a drugi do minusa na tył głosników ( są takie dwa). Po podłączeniu radia CD - grzeje się i trudno znaleźć odpowiednie głosniki ( zrobiłem przejściówkę według instrukcji radia i opisu iso).

Jakiś węzeł gordyjski :mad2:

Potrzebuję opisu kolorów przewodów fabrycznych dochodzących do radia ( te z iso znam), dodam że mam osiem głośników i auto jest z 1988 roku.

I jeszcze jedno może głośniki mają wspólną masę z autem, bo tego jeszcze nie sprawdzałem?

Dzięki.

Opublikowano

Też chciałem wymienić radio ale zahamowała moje zapędy ta zmiana kostek z tyłu :lol:

Ale pomyśl sobie tak jak jaq :D masz radio dla biznesu :!: ten prestiż :!: ten wygląd :!: (super komponuje się z tapicerką) i jak na te lata nie wiem jak u Ciebie ale u mnie działa bez zarzutów 8)

A tak poważnie to widziałem coś o co Ci może chodzić na angielskiej stronie e32 - Yahooo powinien ją znaleźć (wpisz np. 7 E32)

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano
Zapomniałem napisać, że radio BMW gra super przy obecnym połączeniu i dlatego tym bardziej tego nie rozumiem. :cry2:
Opublikowano

O - sam chciałem wymienić standardowe audio kasette na CD busines. czy to znaczy, że mogę się obawiać tego, że zwykłe przełożenie radia nie pomoże ? Jak to ?

Pwoedzcie że sie pogubiłem

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
Panowie opowiem wam jak to było u mnie w E32 :) Radio BMW Bavaria C Businnes, seryjny wzmacniacz w bagazniku, 8 głosnikow. Chciałem radio zmienic na JVC. Problemem bylo to ze radio BMW wysyłalo sygnał o niskim napieciu, a wspołczesne radia o wysokim, a wzmacniacz przyjmuje tylko niskie napiecie. W zwiazku z tym poprostu polozylem nowe kable do glosników (seryjne i tak sa marnej jakosci). Aha wzmacniacz ten posiada jeszcze wbudowaną zwrotnice. Wiec przy zmianie kabli nalezy pamietac o zwrotnicach z przodu bo popali wysokotonowe glosniki :)
Opublikowano
A to troche dziwne, bo moje radio, w miare nowe - JVC z MP3 rowniez o duzej mocy wyjsciowej w porownianiu ze starymi standardami - calkiem dobrze radzi sobie z fabrycznym wzmacniaczem BMW. Na 100% wzmacniacz jest uzywany, bo sporo nameczylem sie zanim doszedlem dlaczego instalacja nie gra. Stare radio gralo, a po podlaczeniu nowego nic nie bylo slychac w glosnikach. A wystarczylo uruchomic wzmacniacz podlaczajac tzw. remote :) Stad pewnosc, ze instalacja uzywa wzmacniacza. Radio przelozylem z innego BMW bez wzmacniacza, tam volume dokrecalem do 25, a teraz ten sam efekt uzyskuje przy 15. A pozatym gra wysmienicie i nie mam z tym zadnych problemow.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Witam ponownie, mam taki wzmacniacz i prawdopodobnie pozostanę przy Bavarii - Blaupunkta sprzedam bo za dużo trzeba przerabiać. A jakość Bavarii - wszyscy wiedzą :cool2: , tylko brak jej RDSu i płytek :(

A może ktoś próbował podłączyć discmena poprzez adapter zamiast kasetki( chodzi mi o jakość)?

Dzięki

Opublikowano

Kup sobie oryginalne BMW CD business RDS :norty: są cholernie drogie ale naprawdę warto. Ja też poluje na takowe, ceny wahają się 400-450 zł.

Inne wyjście to kup oryginalną zmieniarkę BMW.

Opublikowano

U mnie wygląda to jakoś tak. Ktoś wcześniej tam majstrował na kablach miałem poprzyczepiane karteczki na których opisano który kabel do czego jest podłączony.

http://img181.exs.cx/img181/3853/copyofradio3gp.jpg

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
akrystian - czy to aby nie kable glosnikowe?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Trochę się wystraszyłem czytając powyższe posty. Bo wczoraj kupiłem Radio CD - oryginalne zresztą BMW. Jeszcze go nie podłączałem, jak czytałem ten wątek. Ale dzisiaj rano podłączyłem radyjko i nic innego nie musiałem robić. Radyjko kosztowało mnie 440 zł - więc takjak wspomniał jeden z przedmócwców

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury