Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie. Dojrzałem już do zmiany auta na nowszy model. Myślę o E39 kombi. Ale na razie mam 730i z 1988r z gazem w automacie i muszę je sprzedać.

I stąd moje pytanie: Jaka jest realna cena za takie auto, za którą da się je w miarę szybko sprzedać?

Autko mechanicznie jest OK, zawieszenie na bieżąco było naprawiane bez patrzenia na koszty (np. nowe amortyzatory Sachs jeszcze na gwarancji), 2 komplety kół, klimatyzacja od kilku lat trzyma bez dopełniania, w zasadzie mechanicznie trudno się do czegoś doczepić. Elektrycznie - ma drobne usterki (czasami szwankuje tempomat, uszkodzony segment wyświetlacza komputera, zdarza się, że komputer zgłupieje i np. są różne języki na obu wyświetlaczach). Ale poza tym OK.

Trochę gorzej jest z blacharką. Auto wygląda nieźle jak na swoje lata, ale ma już np. niewielkie bąble rdzy koło klamek. 2 lata temu robiłem poprawki blacharskie, ale niedługo mogą przydać się nowe. Również podwozie jest trochę zardzewiałe. Wydech jest OK (wymieniłem na fabrycznie nowy), ale np. przerdzewiało mi mocowanie wydechu i mało co nie odpadł. Podobnie mocowanie zbiornika paliwa - musiałem już wymienić jeden z pasów, bo całkiem przerdzewiał.

Chciałem wystawić jakieś ogłoszenie na Gratce czy na Allegro. Jednak nie znam realnych cen i nie wiem, ile za takie auto mogę zaśpiewać żeby się nie wygłupić w żadną stronę.

Czy może ktoś z Was orientuje się w tym temacie? Jaką powinienem podać cenę, żeby auto sprzedać, a z drugiej strony żeby go nie oddać za bezcen?

Może ostatnio kupowaliście lub sprzedawaliście podobne auto i moglibyście się ze mną podzielić ceną, za ile auto kupiliście czy sprzedaliście i w jakim było stanie?

Opublikowano
Tomac nie wiem czy pomoze Ci moja odpowiedz,bo ja swoja 730stke sprzedalem 3 lata temu i byl to rocznik 87.Fakt,ze blacharke miala super i czrny kolor ale byla bez klimy,bez gazu...moze i lepiej...silnik byl jednak po remoncie i chodzila jak zegarek,zreszta do tej pory bo widuje ja czasem.Nie miala jednak automatu ani tempomatu,ale technicznie byla w super stanie,skory oczywiscie.Wstawilem ja do komisu za 11500zl po poludniu a rano tylko slady po kolach zostaly.Wystawili za 12500 chyba.Nie spodziewalem sie,ze tak blyskawicznie sie sprzeda.Gosc wstawil do niej gaz i ma radosc z jazdy jak widze.Przelec sobie gieldy i wystaw cene zblizona ...jednak troche wyzsza niz chcialbys wziac,zeby bylo z czego zjechac.powodzenia.
Opublikowano
Tomac nie wiem czy pomoze Ci moja odpowiedz,bo ja swoja 730stke sprzedalem 3 lata temu i byl to rocznik 87.

Obawiam się, że przez ten czas ceny aut spadły radykalnie (chociaż to w sumie dobrze, bo za nowe auto też będę musiał dać mniej). Ale dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
daj jakieś foty
OK, ale musze porobić zdjęcia. W sumie nie mam zdjęć z autem na pierwszym planie...
Opublikowano

nie wycenisz auta po napisaniu kilku zdan na jego temat

cena moze byc rozna 5tys.zl a nawet i 20tys.zl albo i wiecej w stanie kolekcjonerskim takze trudno jest to tak ocenic

Opublikowano

Mój kolega ostatnio kupił E32 730i 88r w manualu, z gazem, za 4500zł koloru białego, miał skóre itd., ale nie było przepływki gaz był wpięty inaczej, i odpalał na gazie itd. I teraz jeszcze chodzi na 5 garów :)

Więc jeśli twoja jest w lepszym stanie to więcej weźmiesz!

Opublikowano

Witam,prawda jest taka,ze moze byc ciezko,albo nawet bardzo ciezko sprzedac takie auto.Nie sugeruj sie cenami na "allegro" czy innych portalach motoryzacyjnych w internecie,bo sa to ceny kreowane przez Handlarzy zlomu,ktorzy sprowadzaja SYF kupiony za grosze i sprzedaja go za grosze.

Ja sprzedalem 8miesiecy temu moja 535i z 91roku.Autko bylo w super stanie technicznym i dobrym stanie wizualnym. Niemialem tylko skory,no i oczywiscie nie mialem w niej gazu ,bo jakos nie uznaje w BMKach!!!!!!!! Wystawilem ja za 10500 ,mimo,ze w tym samym czasie w ogloszeniach mozna bylo znalesc takie same autko,mlodsze ,na ogromnych kapciach ,w skorze ,z przebiegiem 180tys :duh: niby od pierwszego wlasciciela i takie tam..... za 6-7,5tysiaka. wiadomo,takich aut sie nie kupuje. W drugim tygodniu od wystawienia ,zadzwonil gosciu( dzwonil 3razy) ze przyjezdza ogladnac. Przyjechal z mechanikiem ,sprawdzili ja ,przejechli sie,dali Dyche i tyle ich widzialem :cool2:

PS . wystaw auto za tyle,za ile uwazasz ,ze jest warte!!!! Jezeli jest w naprawde dobrym stanie technicznym( a na to sie przedewszystkim patrzy,kupujac BMW) to mysle,ze smialo powinienes wolac w granicach 7.5-8.5tys.zl :cool2:

Opublikowano

dokładnie tak...

ja mam 735 z 98r z dobrym wyposażeniem ładnym kołem itd itd

w stani technicznym jest bdb(teraz tarcze do wymiany ale zajmę sie tym w przyszłym tygodniu) i mam kupca który daje mi 10tys od ręki-wiem ze to super cena za taki samochód.mimo to ze mam e39 i szukam jeszcze czego lepszego to wolę zeby sobie stała w ocieplanym garażu :P

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
wystaw auto za tyle,za ile uwazasz ,ze jest warte!!!! Jezeli jest w naprawde dobrym stanie technicznym( a na to sie przedewszystkim patrzy,kupujac BMW) to mysle,ze smialo powinienes wolac w granicach 7.5-8.5tys.zl :cool2:

Dzięki za odpowiedzi.

Problemem mojego auta jest stan blacharski - z wierzchu nie wygląda źle, chociaż kilka poprawek blacharskich by sie przydało. Jednak oglądając na ulicy inne auta muszę przyznać, że blacharka w moim wygląda bardzo dobrze. Gorzej z podwoziem. Skoro całkiem mi przerdzewiała osłona katalizatora, mocowanie rury wydechowej i pas trzymający zbiornik paliwa to reszta też musi być już w stanie niezbyt ciekawym. Obawiam się, że za 2-3 lata potrzebny będzie gruntowny remont blacharki podwozia...

Tak się zastanawiałem. Auto mechanicznie jest sprawne, ma niezłe (i w dodatku działające) wyposażenie. Ale ta blacha... Myślałem, żeby je próbnie wystawić na Allegro od złotówki z cena minimalna na poziomie 6tys oraz "kup teraz" na jakieś 7,5tys. Może nie sprzedam ale zobaczę, co z tego wyjdzie.

Jak myślicie - czy takie coś wygląda rozsądnie?

Opublikowano

Jak myślicie - czy takie coś wygląda rozsądnie?

Wystaw przez na giełdzie BMW Forum. Ostatecznie na otomoto (taniej niż allegro) za 7 000 zł i napisz że do negocjacji.

Pozdrawiam

Opublikowano
dokładnie tak...

ja mam 735 z 98r z dobrym wyposażeniem ładnym kołem itd itd

w stani technicznym jest bdb(teraz tarcze do wymiany ale zajmę sie tym w przyszłym tygodniu) i mam kupca który daje mi 10tys od ręki-wiem ze to super cena za taki samochód.mimo to ze mam e39 i szukam jeszcze czego lepszego to wolę zeby sobie stała w ocieplanym garażu :P

Łukasz, dam Ci 12 kpln za Twoje 735 z roku 98 !

Nie pomyliła Ci się czasem dekada ?

pozdr

Mariusz