Skocz do zawartości

umarla..., pomocy, co mozna zrobic!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

yo. pisalem wczesniej o problemach z automatem. obroty mi chodzily ale z duzym opoznieniem szarpal i jechal gubiac biegi. bylem u elektryka i ten zdiabnozowal blad signal speed. kazal mi sie przejechac i troche pogazowac. po tym manewrzze auto pozniej ledwo ruszalo z miejsca. postawilem je na 2 dni. dzisiaj odpalam i zadnej reakcji juz na zmiane biegow. odrazu pali sie awaria skrzyni, gaz jest strasznie zamulony, bardzo dziwny odglos gazowania i beznadziejnie slaba moc. trocha popracowal strasznie brzydko i zgasl. teraz to juz nawet zapalic nie chce a jak juz to na pare sekund. co teraz? laweta?

wczesniej ktos mi podpowiedzial zeby jeszcze sprobowac wymiany oleju. czy przy takich objawach moze to byc jeszcze wina starego oleju? jak go sprawdzali to mowili, ze jest jakis przepalony. pozdrawiam i prosze o pomoc. dziekuje z gory.

Opublikowano
moze pomoze , ale mysle ze olej jakiby nie byl nie ma az tak wielkiego wplywu na dzialanie skrzyni ... mysle ze trzeba zaryzykowac i kupic yle, tej jakas skrzynke za ok 1500 i tej juz chyba nie oplaca sie naprawiac...
The Ultimate Driving Machine
Opublikowano

ostatnio skrzynie 4hp 22 sprzedalem za 450 zl na allegro

100 procent sprawna

wysylka oczywiscie bez oleju-bo nie daj boZe niech sie cos kurierowi pobrudzi....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

100 procent sprawna

wysylka oczywiscie bez oleju-bo nie daj boZe niech sie cos kurierowi pobrudzi....

to pozytywna wiadomosc. do tej pory slyszalem, ze nowa skrzynia minimum 3tys. beznadziejne gadki. forma sprzedaje mis krzynie za 400zl i daje gwarancje, nie trzeba lepiej. pozdrawiam

Opublikowano

100 procent sprawna

to pozytywna wiadomosc. do tej pory slyszalem, ze nowa skrzynia minimum 3tys. beznadziejne gadki. forma sprzedaje mis krzynie za 400zl i daje gwarancje, nie trzeba lepiej. pozdrawiam

nie nowa ale sprawna uzywana

nie wiem jak w innych regionach kraju ale koszalin-bia logard automat lub manual do e34 warty jest maks 500 zl

gwarancja typowo rozruchowa-jak to na szrocie :norty:

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano (edytowane)
moze pomoze , ale mysle ze olej jakiby nie byl nie ma az tak wielkiego wplywu na dzialanie skrzyni
:duh: :duh: :duh:

Akurat w przypadku skrzyni automatycznej olej ma KLUCZOWE znaczenie dla jej działania i trwałości. Większe nawet niż dla silnika. Silnik jak ma mało oleju może jeździć i jeździć. Automat jak ma mało oleju padnie w zastraszającym tempie.

Niestety ja się o tym dowiedziałem za późno dla mojej skrzyni. Nie było już dla niej ratunku. A zaczęło się od objawów baaaardzo podobnych...

Swoją droga to pogratulować mechanika, który mówi, że olej w automacie jest przepalony i nie każe go natychmiast wymienić. :mad2:

Edytowane przez YatzeK
Opublikowano
Mr.hahn zdjęcie z linku który wkleiłeś przedstawia silnik m20 Ty masz m50 może jest tylko zdjęciem poglądowym ale zapytaj sprzedającego czy skrzynia którą oferuje to 5hp18 bo takiej właśnie potrzebujesz a tej skrzyni w cenie niższej jak 800-1000zł nie widziałem.
Opublikowano
Mr.hahn zdjęcie z linku który wkleiłeś przedstawia silnik m20 Ty masz m50 może jest tylko zdjęciem poglądowym ale zapytaj sprzedającego czy skrzynia którą oferuje to 5hp18 bo takiej właśnie potrzebujesz a tej skrzyni w cenie niższej jak 800-1000zł nie widziałem.

5hp 18 u nas w podobnej cenie-moze ze wzgledu na to ze popyt zerowy??i zalegaja jakis czas???

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

rozumiem wiec, ze przepalony, stary olej z czasem wywoluje usterke skrzyni? u mnie tragiczny stan skrzyni jest od momentu gdy elektryk kazal mi sie przejechac w roznych predkosciach, wiec cisnalem ile fabryka dala, chwile po tym stanelem i jak juz wspomnialem, ledwo ruszylem z miejsca.

widze, ze zdania sa podzielone. zapraszam innych do dyskusji, pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

rozmawialem z czlowiekiem z tej firmy i powiedzial dla mnie, ze numery nie zawsze graja role, to prawda? dal mi gwarancje rozruchowa, bedzie pasowac jezeli ma inne numery?(wyslalem juz mail z pytaniem o numer). aha i czy skrzynia o takich numerach jak moja ale z innego silnika bedzie pasowala? np z 2.5 tak jak ta

http://moto.allegro.pl/item296744167_automatyczna_skrzynia_biegow_5hp18_z_bmw_525.html

pozdrawiam

Edytowane przez mr.hahn
Opublikowano
rozumiem wiec, ze przepalony, stary olej z czasem wywoluje usterke skrzyni?
DOKŁADNIE TAK
u mnie tragiczny stan skrzyni jest od momentu gdy elektryk kazal mi sie przejechac w roznych predkosciach, wiec cisnalem ile fabryka dala, chwile po tym stanelem i jak juz wspomnialem, ledwo ruszylem z miejsca.
W zasadzie za takie "dobre rady" powinieneś teraz zażądać od mechanika remontu skrzyni na jego koszt.
Opublikowano
Silnik jak ma mało oleju może jeździć i jeździć.Automat jak ma mało oleju padnie w zastraszającym tempie.

Automat też może jeździć. 0,5litra oleju, 2 lata jazdy(z czego połowa na trybie awaryjnym) :twisted: (broń boże w moim aucie,ale znam taki przypadek)

Swoją droga to pogratulować mechanika, który mówi, że olej w automacie jest przepalony i nie każe go natychmiast wymienić. :mad2:

A poza tym co miała dać elektrykowi jazda z róznymi predkościami?Tylko pogratulować ze dał taki nakaz,przecież w większosci przypadków jak coś jest nie tak ze skrzynią to pierwsze co się robi-odstawia się auto i sprawdza olej :mad2: .

ale cóż...stało się.

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
A czy to na pewno problem że skrzynią ?Ten błąd występuje często przy diagnozie podmieniałem ten czujnik na sprawny i po jakimś czasie pojawiał się znowu moim zdaniem to nie jest przyczyną.Zanim kupisz skrzynię niech ktoś kto ma pojęcie w tym temacie oceni czy olej śmierdzi przypalonymi tarczkami,czy stan jest odpowiedni jeśli olej nie będzie bardzo ciemny i nie będzie śmierdział spalenizną wtedy go wymień wymyj filtr i jest szansa że będzie dobrze.Znalazłem coś: http://moto.allegro.pl/search.php?string=skrzynia+bieg%C3%B3w+5hp18&category=620&country=1
Opublikowano
A czy to na pewno problem że skrzynią ?Ten błąd występuje często przy diagnozie podmieniałem ten czujnik na sprawny i po jakimś czasie pojawiał się znowu moim zdaniem to nie jest przyczyną.Zanim kupisz skrzynię niech ktoś kto ma pojęcie w tym temacie oceni czy olej śmierdzi przypalonymi tarczkami,czy stan jest odpowiedni jeśli olej nie będzie bardzo ciemny i nie będzie śmierdział spalenizną wtedy go wymień wymyj filtr i jest szansa że będzie dobrze.Znalazłem coś: http://moto.allegro.pl/search.php?string=skrzynia+bieg%C3%B3w+5hp18&category=620&country=1

dzieki. widzialem ten olej. byl czarny i smierdzial spalenizna. coraz czesciej mam mysli, ze ten mechanik chce poprostu ze mnie zedrzec kase. nic nie mowil aby sprobowac wymienic olej a z tego co piszecie to podstawa. odrazu mowil o nowej skrzyni. moze znacie kogos zaufanego w okolicach bialegostoku?

juz nie wiem, czy kupywac nowa skrzynie czy jeszcze probowac wymienic olej.

pozdrawiam

Opublikowano

dostalem wlasnie zdjecie tej skrzyni o ktorrej pisalem. mam pytanie czy ta skrzynia bedzie pasowac jezeli ma inny uklad biegow. chodzi mi o to, ze...

w mojej skrzyni jest uklad P-R-N-D-4-3-2

a w tej, ktora ogladam i zamierzam kupic jest P-R-N-D-3-2-1.

numer tej skrzyni to 4hp-22. podal mi ten numer jakis dziwny pracownik. moze aj przytocze dialog, bedzie troche smiechu:)

-witam, mialem zadzwonic do pana i zapytac o numery skrzyni automatycznej do bmw e34 2.0i

-eeeeee, chwileczke..... a moze mi pan podpowiedziec gdzie szukac tych numerow?

-.....nie jestem mechanikiem ale wydaje mi sie, ze na skrzyni powinny byc widoczne, pewnie jakas plakietka

...

dziwne i to pracowanik sklepu z czesciami ....

hehe n.c

pytanie do was. czy ta skrzynia bedzie dla mnie dobra? pozdrawiam

Opublikowano

a czy ta skrzynia o tych numerach co piszesz ale z innego silnika bedzie dobra? http://moto.allegro.pl/item293813964_automatyczna_skrzynia_biegow_bmw_525_e34_2_5_2_5.html

pozdrawiam

Opublikowano
w mojej skrzyni jest uklad P-R-N-D-4-3-2

a w tej, ktora ogladam i zamierzam kupic jest P-R-N-D-3-2-1.

numer tej skrzyni to 4hp-22.pytanie do was. czy ta skrzynia bedzie dla mnie dobra? pozdrawiam

Ty teraz masz skrzynie 5 biegową,ta którą zamierzasz kupić jest 4 biegowa.Da się zamienić tylko trzeba program zmienić.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Może być od 525i byle tylko od silnika m50 zostawiasz swój sterownik i wszystko będzie dobrze.Tak jak napisał poprzednik masz skrzynię 5-cio biegową i taką musisz kupić układ biegów P R N D 4 3 2
Opublikowano
Generalnie potrzebny jest olej,filtr jest siatkowy należy go dokładnie umyć.Przy okazji obejrzyj w jakim stanie masz poduszki pod skrzynią jak słabe to wymień bo teraz będzie łatwiej i oczywiście linkę wybieraka koszt mały a czasem lubi spłatać figla.Jak rozdzielisz silnik ze skrzynią zwróć uwagę na simmering na wale silnika i na wyjściu ze skrzyni na wał napędowy.Te dwie ostatnie wskazówki to tylko moja sugestia ale łatwiej zrobić to teraz jeśli oczywiście będzie taka potrzeba .Skrzynia z tego ogłoszenia będzie pasowała.