Skocz do zawartości

drgania drzwi podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

Podczas jazdy po drodze z lekkimi nierównościami gdy otworze drzwi(tylko pociągnę klamkę, drzwi nadal w obrysie samochodu) mam wrażenie, że skrzydło drzwi zaczyna wtedy "obijać" się o zamek, a jak je szerzej uchylę to czuję że wpadają w jakiś rezonans czy jak to nazwać. Odrazu pisze, że nie mam luzów na zawiasach itp. Pierwszy raz się w aucie z czymś takim spotykam, nawet w poprzednim przegnitym senatorze tak nie było:) Czy tak jest także w waszych autkach czy z moim coś nie tak :( :D :?: [/u]

Opublikowano
Ja niestety nie doradzę, ponieważ nigdy nie otwieram drzwi w czasie jazdy a zwłaszca na nierównościach, mam nieodparte wrażenie że szybko bym rozklekotał swoja bryczkę, może inni koledzy coś podpowiedzą?
Opublikowano

po co otwierać drzwi podczas jazdy?!

skoro jedziesz po nierównościach to chyba logiczne ze może coś stukac

Opublikowano
  • Autor
hmm, może nierówności to za mocno napisane, powiedzmy że zwyczajna miejska droga z łatami po drziurach od czasu do czasu. Pytam się bo skrzypią mi plastiki tapicerek i nie wiem co jest grane.
Opublikowano
hmm, może nierówności to za mocno napisane, powiedzmy że zwyczajna miejska droga z łatami po drziurach od czasu do czasu. Pytam się bo skrzypią mi plastiki tapicerek i nie wiem co jest grane.

Może bita?? :norty:

Może ściągnij tapicerke z dzwi i zobacz co zacz

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano

Samochód to nie łódź podwodna i szkielet ma określoną znacznie od niej mniejszą wytrzymałość... w tym na skręcanie nadwozia. Podczas jazdy po nierównościach nie tylko zawieszenie, ale również nadwozie "chodzi" i m.in podlega skręcaniu (wjechanie jednym kołem na nierówność)... Drzwi stanowią dodatkowe usztywnienie (kotwiczenie w trzech punktach: dwa zawiasy + rygiel) i jeśli odpuścisz o jeden stopień rygiel, to jest możliwy ruch w zakresie jego luzu, spowodowany "chodzeniem" nadwozia. To tak jak z latawcem: same dwie listewki mogą się względem siebie skręcać, ale jak dokleisz papier, to już nie bardzo... a to tylko papier przecież...

Także to całkiem normalne zjawisko... Objawy ustają po zamknięciu drzwi :mrgreen: To działa jak doklejenie papieru do ruchomych listewek :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Autor
szkoda, że nie da się jeździć batyskafem, wtedy by się nic nie gieło hee :) Rozumiem, że buda pracuje ale nie myślałem, że aż tak ważne są drzwi. Zresztą w innych autach jakimi jeżdżę z drzwiami tak się nie dzieje :) Może te są lżejsze od tych. Ale jak ten typ tak ma to ok.... Chociaż chciałbym żeby ktoś sprawdził u siebie i napisał....
Opublikowano

Ja mam auto nie walone, a też mam wrażenie, jak jadę po dziurawej , nierównej drodze, jakby drzwi nieprzepisowo latały.

Na początek wypsikam uszczelki silikonem, może taki efekt dale ocieranie się drzwi o uszczelki. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Wrażenie jest w każdym razie jedno, drzwi pracują góra/dół, mimo tego że są zamknięte.

Opublikowano
Rybka, bez wątpienia drzwi w E34 są bardzo ciężkie, sądze że cięższe niż w senatorze.