Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, temat był wiele razy poruszany ale u mnie jest inny problem. Zdemontowałem schowek, boczek i plastik nad schowkiem i rury nawiewu, według waszych opisów i opisu łącznie ze zdjęciami Filtrona filtr pyłkowy powinien być przy ścianie grodziowej. U mnie nic tam nie ma :o Zdemontowałem miecz klimy od tyłu wywaliłem jakieś podłużne płaskie ustrojstwo z czterema wtyczkami dwie po stronie kierowcy, dwie po stronie pasażera i kicha !! nie mam żadnego jasnego plastiku z gałką do przekręcenia, wogule nie ma tam miejsca na filtr. Po wyjęciu miecza klimy widzę żeberka nagrzewnicy. Na stronie Filtrona i Boscha jest opis umiejscowienia filtra tylko w tym jednym miejscu. Czy jest możliwe że moje bmw pomimo klimatyzacji nie ma filtra :shock: czy poprostu wyszło " kilka sztuk " auta z innym umiejscowieniem i nikt o tym nie pisze ?? Moje auto to E34 535i 1990r z klimą

90r E30 316 i coupe sprzedany

92r E36 318 is coupe sprzedany

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

92r E34 525 tds sprzedany

90r E34 535 i obecnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mojego ojca w M50B20 z roku 1990 też nie ma filtra. a ma klimatyzacje automatyczną 2-strefową. po jakimś czasie po zgaszeniu silnika słuchać coś jakby się zamykało. przypuszczam ze jakieś klapki :)
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
U mnie po zgaszeniu auta też słychać jakieś zamykanie a po uruchomieniu auta i ruszeniu słychać jak by się coś otwierało. Byłem jeszcze raz dobrze obejrzeć tą czarną obudowę gdzie wchodzi miecz. U innych przy mieczu jest śruba i kółko na górze, a u mnie ten plastik jest jednolity :/

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano
jak dobrze pamiętam gdy wymieniałęm u siebie tam gdzie jest otwór po wyjętym mieczy od strony pasażera trzeba jeszcze odkręcić śruby i przekręcić plastkową wajchę. może poprostu któś wywalił filtr i nie wsadził nowego. Na forum jest gdzieś opis ze zdjęciami jak sie go wymienia. Poszukaj.
Opublikowano
jak dobrze pamiętam gdy wymieniałęm u siebie tam gdzie jest otwór po wyjętym mieczy od strony pasażera trzeba jeszcze odkręcić śruby i przekręcić plastkową wajchę. może poprostu któś wywalił filtr i nie wsadził nowego. Na forum jest gdzieś opis ze zdjęciami jak sie go wymienia. Poszukaj.

Czytałem już różne opisy i szukałem po całym necie i nic :/ Zdaje mi się że ja poprostu nie mam fabrycznie filtra pomimo że mam klimę ( w dodatku działającą :lol: ) w miejscu gdzie jest otwór po mieczu nie ma żadnej śrubki i nie mam co przekręcać obudowa w tym miejscu jest jednolita i dopiero przy nagrzewnicy mam śrubki od dekielka nagrzewnicy. Co do tego że ktoś wywalił filtr to jest to niemożliwe bo nie ma nigdzie miejsca gdzie by się zmieścił. Nie wiem jak jest u innych ale u mnie po wyjęciu miecza jest w plastiku wycięta dziura w kształcie toego miecza więc szczelina niewielka...

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano
a ja myślałem ze tylko ja mam jakąś wybrakowana bume... Mam 525 z 91 z klima i równiez na próżno szukałem filtra....
Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Nie mam miejsca na filtr :?

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano

Panowie tak jak pod linkiem.

Od czerwca 1990 był.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HC21&mospid=47373&btnr=64_0156&hg=64&fg=10

Detter Ty masz ale nie umiesz znaleźć :) Poszukaj o tym na forum. Trochę trzeba porozbierać zeby się tam dostać. Trzeba najpier zdemontować schowek, poźniej kanały powietrzne, poźniej jeszcze jakies osłony i juz prawie widać miejsce gdzie ukryty jest filtr przeciwpyłowy. Jeszcze jakies 6 śrub i masz go jak na dłoni.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Prawdę mówiąc nigdy o tym filtrze nie myślałem... ale jak sie zaczęło robić wilgotno (jesień) to zacząłem dochodzić o co może biegać no i doszedłem do tego że to wina filtru...

Zrobiłem tak jak mówisz: rozebrałem schowek, tunele powietrzne itp.... (wg. instrukcji z forum oraz opakowania na filtrze :D). Jednak i tu i tu na kolejnym zdjęciu było ładnie widać osłonę filtru.. a u mnie nie....

Po 2-ch podejściach zwątpiłem i pojechałem do warsztatu (podobno całkiem niezłego) i ......

Dowiedziałem się że nie ma filtra... mechanik który również pasjonuje sie beemkami stwierdził że w tym modelu, z tego roku i z klimą - powinien być ale nie ma :D "w samochodach z klimą tak czasem bywa że szyby parują, to trzeba wtedy klimę włączyć" :)

Na szczęście klime mam w pełni sprawną i ona bardzo ładnie sobie radzi z parą na szybach :norty:

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Dzisiaj byłem jeszcze raz ( chyba 6 raz ) sprawdzić ten filtr i już jestem pewien że u mnie go nie ma :| Bemka narazie będzie stała ( mam dość ) nie chce narazie tego wszystkiego składać bo demontowałem prawie wszystko co było pod schowkiem :duh:

91r E32 750 IL sprzedany

88r E32 735 IL sprzedany

92r E32 735 IL sprzedany

93r E34 530 V8 sprzedany

90r E34 535 i obecnie

Opublikowano
Dzisiaj byłem jeszcze raz ( chyba 6 raz ) sprawdzić ten filtr i już jestem pewien że u mnie go nie ma :|

Cóż...szkoda.

Bemka narazie będzie stała ( mam dość ) nie chce narazie tego wszystkiego składać bo demontowałem prawie wszystko co było pod schowkiem :duh:

Aa tam-jeździj nie przejmuj się ;) . Ja kiedyś jeździłem po włamaniu z kabalmi spod kierownicy na wierzchu(wszystko wybebeszone,troche przeszkadzało ale dało się jechać),a innym razem bez tapicerki drzwi(tylko kierowcy była) :mrgreen: .

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...