Skocz do zawartości

Wymiana zimeringu na wale korbowym - przedniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam kłopot ze swoim autem. Cieknie mi olej silnikowy z zimeringu przedniego na wale korbowym, do tego obroity wiatraka zachlapały mi tym olejem silnik.

moje auto to bmw 735i z 92 roku oznaczenie kodowe e-32

Jakich narzędzi musze użyć, by odkręcić tę śrubę rozmar 38 i gdzie mogę zablokować wał, bym mógł spokojnie tę śrubę odkręcić. Męczyłem się już kilka dni i złamałem przez ten czas 2 klucze płaskie.

Ma ktoś jakieś wskazówki- byłbym bardzo wdzięczny

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano

Hm - ktoś powiedział, że musze odsunąć skrzynię biegów (tu automat), żeby zablokować koło zamachowe - ale nie uwzględniłże to automat

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
Nie znam sie kompletnie na automatach, ale sprawdz czy pomiędzy skrzynia a silnikiem nie ma jakiegoś otworu do zablokowania koła zamachowego, jeśli nie znajdziesz,to ja bym wykręcił rozrusznik i tamtędy zablokował koło zamachowe.W manualach to sie wrzyca 5ty bieg i wciska hamulec - musi wtedy puścić

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Hm otwór jest piękny taki, że palca nie idzie włożyć, otówr ma średnicą jakiś 3 mm - ledwie drut wejdzie, który zaraz się pewnie zetnie ....

Dzięki kolego za sugestię ...

Próbowałem też zablokować wał od przodu -tam gdzie jest takie koło zębate z przerwami, do którego prawie dochodzi jakiś czujnik

ale dowiedziałem się, że jest ono w częsci gumowe i jest drogie - więc odszedłem od tego pomysłu

Pozdrawiam

Opublikowano

Ten czujnik przy zebatcce na kole pasowym do spidi - jak urwiesz chociaz jeden zab na tej zebatce to beda sie cuda z silnikiem dzialy , bo ten czujnik czyta obroty walu korbowego , jak go odepniesz to silnik jest martwy - bez niego nie zapali.

Ja odkrecam sruby od kola pasowego zakladajac nasadke na srube i opierajac klucz o podloge i krece rozrusznikiem - sposob prosty i w 99 % skuteczny. Potrzebne do tego sa dwie osoby , bo jedna kreci rozrusznikiem , a druga musi przytrzymac klucz, zeby sie nie zsunal z kola ( brzmi groznie ale przy mechanice trzeba myslec !!!! )- patrzac od przodu samochodu klucz musi byc podparty z prawej strony , bo silnik obraca sie w prawo, a sruba odkreca sie w lewo.

Nie raz trzymalem klucz przy kreceniu rozrusznikiem i NIGDY nic sie nie stalo , tylko łap nie wsadzalem nap pod klucz !!! :nienie:

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano

WOW kolego - i ta podpowiedź jest godna najwyższej uwagi. Muszę przyznać, że przez myśl przeszło mi takie myślenie, ale obawiałem się tego drugiego rezultatu, który nie dośc że nie pomoże, to jeszcze coś uszkodzi. Poza tym byłem z kolegą, jak powiedziałem o czymś takim to się po prostu roześmiał

Wiesz co teraz zobię?

Idę normalnie wypróbowac ten sposób !

Dam znać o szczegółach

BIG THX

i wielkie ukłony :)

Opublikowano

A jeszcze się trylko zapytam kolegi ! czy silnik nie zapali przypadkiem?

Nie mam się czego obawiać, jak zdejmę to koło pasowe ?

Opublikowano

Holera - włąśnie złamałem klucz oczkowy .... :(

a 38 mm to nie taki sobie metal myślę ...

muszeposzukać jakiegoś solidniejszego ... :)

Ale nie poddaję się ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Silnik zapali , ale po to jest potrzebna druga osoba , ktora ma tylko przekrecic kluczyk i jak tylko rozrusznik ruszy to natychmiast wylaczyc zaplon.Prawdopodobnie klucz ci spadnie , ale wtedy sprawdz reka , bo zazwyczaj dalej ta sruba idzie lekko.Nie spotkalem sie nigdy z tym , ze sruba nie puscila , ale Kiokio mowi ze przewinal klucz przez kanal i kolo pasowe :D

Dlatego napisalem , ze trzeba myslec i do tego potrzebne sa 2 MYSLACE osoby , zeby szkod nie narobic.

Klucz oczkowy z supermarketu nie wytrzyma , musisz zalozyc nasadke ( moze byc z supermarketu - bo jest duza i gruba , powinna wytrzymac ) i to najlepiej 6 kątną , bo wielokatna moze obrobic ci srube.

Daj znac , czy pomoglo.

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))