Skocz do zawartości

jak wyciagnac bezpiecznie wklad lusterka??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam tak jak w temacie chcialem siedowiedziec jak wyciagnac bezpiecznie wklad lusterka bo probowalem ale cos ic nei chce ta jak we wszytskich autach a urwac nei chce :)
Opublikowano
jeśli chodzi o lusterko zewnętrzne to musisz ustawić go jak najbardziej wychylone do góry i pociągnąć lekko od dołu do siebie, wyskoczy z zatrzasku i będziesz go miał zdjęte:)powodzenia, i ostroznie to rób żeby nie pourywać zatrzasków....
(OO( )( )OO)
Opublikowano
Znając złośliwość rzeczy martwych (czyli tych zatrzasków), przy ujemnej temp. połamie się. Nie ryzykuj, chyba, że w garażu - najlepiej ogrzewanym. Ja czekam do ocieplenia. :D
Opublikowano
Dziwne... jakby nie mogli zrobić tego tak jak w e30 jest, że wystarczy jakimś śrubokręcikiem przez dziurkę od spodu obudowy mocowanie przestawić :D
:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E36 też dobrze jest podważyć cienkim płakim śrubokrętem - prościej wyjdzie, a szkło zostanie na pewno całe. Fakt, że trzeba lustekiem podjechać na maxa w górę i sprawę załatwić od dołu.

A odnośnie niskich temperatur - rzeczywiście może być problem z połamaną ramką :/

Kai
Opublikowano (edytowane)
W E36 też dobrze jest podważyć cienkim płakim śrubokrętem - prościej wyjdzie, a szkło zostanie na pewno całe. Fakt, że trzeba lustekiem podjechać na maxa w górę i sprawę załatwić od dołu.

A odnośnie niskich temperatur - rzeczywiście może być problem z połamaną ramką :/

Wtedy to raczej drugiego trzeba będzie szukać.

Polecam do podważenia szeroką (min. 20mm) listewkę drewnianą.

Edytowane przez u95
Opublikowano
jeśli chcesz zrobić to teraz (chodzi mi o niskie temperatury na zewnątrz) to weż ze sobą do garażu suszarke do włosów i podgrzej to lusterko dmuchając centralnie na nie strumieniem ciepłego powietrza!potrzymaj tak pare chwil aż uznasz że lusterko jest już w mniej więcej takiej temperaturze jak pokojowa, wtedy pociagnij delikatnie palcami od dołu i wyjdzie bez problemu całe!robiłem to tak samo 2 tygodnie temu, wkłady jak i zatrzaski wyjąłem i założyłem bez problemu:)aha jak bedziesz wciskał je spowrotem to radze je podgrzać tak samo jak przy wyjmowaniu:)pozdro!
(OO( )( )OO)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wtedy to raczej drugiego trzeba będzie szukać.

Polecam do podważenia szeroką (min. 20mm) listewkę drewnianą.

Yyy dopiszę, że nie doradzam podważania samego szkła, tylko zaczepu lusterka! Tam listewka nie wejdzie, a cienki płaski śrubokręt tak.

Kai
Opublikowano
A może ktoś zamieści zdjęcie?

Pzdr

Wszystko jest dobrze opisane w książce H. R. Ezolda: "BMW serii 3. Sam naprawiam samochód". I obrazki są :D .

Nie jest to może najlepsza serwisówka, ale dla początkującego posiadacza e36 można ją polecić.

Opublikowano
Nie jest to może najlepsza serwisówka, ale dla początkującego posiadacza e36 można ją polecić.

a właśnie przy okazji, znasz może jakąś lepszą książke o tej tematyce i do tego autka?bo chetnie bym ją sobie dorwał :D

(OO( )( )OO)
Opublikowano

zdjecia wymiany szkla lusterka do e-46 ale w e-36 jest podobnie...http://www.unitedbimmer.com/kb-e46-mirrorglass.php. :P

tu sciagnij inatrukcje obslugi...http://peb.pl/motoryzacja/200183-instrukcje-obs-ugi-do-aut.html. :mrgreen:

Opublikowano

a właśnie przy okazji, znasz może jakąś lepszą książke o tej tematyce i do tego autka?bo chetnie bym ją sobie dorwał :D

Mogę polecić wydawnictwo Haynes. Są to naprawdę świetne książki tylko rzadko opracowują diesle. Mam kilka książek z tego wydawnictwa, niestety żadnej o BMW. Są już dostępne w Polsce. Z własnego doświadczenia mogę dodać, że przy poważniejszych naprawach przydaje sie kilka źródeł wiedzy, więc polecam gromadzenie wiedzy w różnych formach.

Opublikowano
Dla zainteresowanych, szkiełka z e30 pasują do e36 :cool2:

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz