Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Coś mi się wydaje, że wcale nie chodzi o to, iż Castrol robi specjalny olej do tylnych mostów BMW, tylko po prostu jest to sugerowany olej przez BMW, tak samo jak olej silnikowy. Nawiązali sobie współpracę i tak to leci.

Nigdy nie myślałem o wymianie oleju w tylnym moście, ale po zapoznaniu się z tematem zrobię to wkrótce :-)

...:::Pytanie poboczne :::...

Po jakim przebiegu/czasie należy wymieniać olej w skrzyni manualnej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg. BMW w ogóle nie trzeba wymieniać ale jakoś ciężko w to uwierzyć, ja wymieniałem przy przebiegu 205 tys. km. i olej był czarny.

Ps. Warto zaznaczyć że fabryczny olej do manualnej skrzyni biegów jakiego używa BMW to Pentosin 75W80 http://www.skrzynie.com.pl/bmw-pentosin-mtf2-sae-75w-80-api-gl-4.html?sl=PL

Opublikowano

Wg. BMW w ogóle nie trzeba wymieniać ale jakoś ciężko w to uwierzyć, ja wymieniałem przy przebiegu 205 tys. km. i olej był czarny.

Ps. Warto zaznaczyć że fabryczny olej do manualnej skrzyni biegów jakiego używa BMW to Pentosin 75W80 http://www.skrzynie.com.pl/bmw-pentosin-mtf2-sae-75w-80-api-gl-4.html?sl=PL

A to ja Ci powiem że wymieniałem przy przebiegu 340 tysiecy i olej byl kryształ a wymieniałem bo miałem niski stan i nie wiedziałem co dolać.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie a co ile kilometrów wymieniać ten olej w tylnym moście?

Ja wymieniałem rok temu, czyli 30 tys km temu.

Wg. BMW w ogóle się nie wymienia ale myślę że dobrze to zrobić tak co 100 tyś. km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymienialem olej w dyfrze w e46 i po tym zabiegu zrobil sie glosniejszy. teraz mam e90 i tez mysle czy zmieniac czy nie. Tydzien temu zmienilem w skrzyni to stary byl czarny jak cholera a przebieg mam 143k.

🙃🙃

Opublikowano
ja do mostu z przełożeniem 3,38 (mała głowa) w swojej e36 325i coupe wlałem lotos 75w90 i mościk chodzi cicho i elegancko :D
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

mam pytanie.

mam szpere w 320D 136km .

ktos cos musial grzebać.

Zaczeło sie lekko pocic i bd chcial zrobic wymiane oleju.

U was jest na srube 17 czy na imbus chyba jeden z wiekszych ? ( u mnie na imbus bodajże 8 )

• 1 miesiąc temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Wg. BMW w ogóle się nie wymienia ale myślę że dobrze to zrobić tak co 100 tyś. km.

BMW mówi, że sie nie wymienia, ale co mówi producent mostu czy skrzyni? w skrzyni w e90 producent zaleca co 50k

BMW woli wymienic skrzynie -jedyne 3500$

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Do swojej x3 2.0 d kupilem Castrol Syntrax Longlife 75w-90.Powiedzcie mi,czy to dobry olej i czy odczuje jakies zmiany?Dlaczego jeden z forumowiczow twierdzi,ze most zrobil sie glosniejszy?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

BMW mówi, że sie nie wymienia, ale co mówi producent mostu czy skrzyni? w skrzyni w e90 producent zaleca co 50k

BMW woli wymienic skrzynie -jedyne 3500$

Hmm no to musze sie zastanowic ja tez nad ta wymiana oleju w moscie bo na liczniku pojawilo sie 104tys.

Ciekawe ile osob wogule wymienilo olej w moscie i przy jakim przebiegu ?

A kto jest producentem skrzyni biegow?

Jak sprawdzic jaka ja mam np skrzynie w e91 LCI z silnikiem n47d20c ?

• 1 rok później...