Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak w temacie. Chcę kupić za kilka dni bmw 325 tds z 96 roku, tylko jest mały problem. Gdy otworzyłem maskę okazało się, że całe wygłuszenie klapy oraz fragmenty silnika z lewej strony (patrzac od przodu) są w oleju. Poza tym, pod autem była plama oleju. Czy ktoś z Was może mi trochę oświecić temat, co może być grane??
Opublikowano

Skoro tak stawiasz sprawę, to doradzę Ci tak samo:

Wymień:

- korek oleju

- dwa oringi na bagnecie oleju

- odmę i rurę dolotową

- uszczelkę pokrywy głowicy

- uszczelka miski olejowej

- uszczelka obudowy filtra oleju

Następnie umyj silnik i powiedz czy pomogło.

Pa.

Opublikowano

u mnie cieknie pod głowią przy kanale co idzie olej, reszta czyściutka... więc tez może być taki problem.

ale skoro u ciebie zalane jest wygłuszenie to prawdopodobnie z jakiejś przyczyny się tam olej znalazł: 1 wentylator... 2 kolektor wydechowy(dziurka), jeśli to to drugie to raczej nie bierz z widomych względów. jeśli to pierwsze to pytanie brzmi skąd na wentylatorze olej... a no może chłodnica oleju, lub przewody. Ale może być też taka sytuacja że to na wygłuszeniu to nie olej bo to może być też nagar z kolektora, a zauważone przez ciebie wycieki na silniku to inna bajka.

ale to wszystko taka zabawa w Sherlocka Holmsa potrzebne dowody :wink:

pozdrawiam sory za wiązanke :roll:

Opublikowano

Dziwne dla mnie jest to, że silnik nie jest cały zachlapany. Tylko jego lewa część nosi ślady oleju i to wygłuszenie też po lewej stronie. Na wygłuszeniu na bank jest olej, bo było lekko mokre, a osad nie jest wilgotny. Pomimo tego i tak ją kupię, ale chciałem zapytać, co może być przyczyną tego faktu. Myślałem, że najpierw wymyję silnik i zobaczę czy i gdzie wywala.

Dzięki wszystkim za rady...

Opublikowano
A skąd pewność, że to z silnika olej. Może np. wywaliło ze zbiorniczka od wspomagania, tam jest spore ciśnienie i mogło wszędzie nabrudzić.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

...kiedyś jak miałem 16lat dolewałem olej w Facie Uno mojej ciotki to zapomniałem włożyć korek ...na swoje miejsce. :duh:

Zarzygało wygłuszenie i trochę silnik. :oops:

pamiętam, że korek się nie zgubił ...leżał na pokrywie plastikowej i mata wygłuszająca go musiała jakoś przytrzymać ...może dlatego, że gumowy był.

Opublikowano
Niestety to nie jest olej od wspomagania, bo wiem, jak on wygląda, pachnie i jaką ma lepkość. Jest to olej silnikowy z diesla. Korek sprawdzałem, ale dam znać, jak będzie to wszystko wyglądało, gdy go wymyję i znowu odpalę...Narazie będę musiał kupić akumulator...
Opublikowano

Zależy jaka jest przyczyna - najprawdopodobniej będzie to turbina w której uszczelniacze są na wykończeniu.

Może to byc spowodowane przedmuchami silnika, ale raczej postawiłbym na turbinę.

Spróbuj, może uda Ci się zbić na tej podstawie z ceny, jeśli pokażesz właścicielowi znaczne ilości oleju w dolocie.

Opublikowano
Witam. Tą bmę kupuję od komornika, więc ceny nie zbije, a i tak jest wyjątkowo niska, więc gdyby nawet turbina czy coś poważniejszego, to i tak się opłaca. Dziwi mnie to, że ona ma udokumentowany przegląd 138 tys i taki przypadek...
Opublikowano
Witam. Dokumentacja jest w pełni rzetelna, bo wiem, kto jeździł tym samochodem, a po drugie są paragony z przeglądów w Niemczech i Polsce...