Skocz do zawartości

czy sonda Lambda jest w dieslu ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry!!!!!!!

Jak w temacie czy w silniku diesla wystepuje sonda Lamdy ?????

dako3
Opublikowano
dziekuje za link no to moze juz dokladniej a czy w silniku 318tds rocznik 96 sonda jest? Czy ktos moze wie ?!?
dako3
Opublikowano
dzieki za podpowiedzi jednak co do kanalu jakbym mial taka mozliwosc to bym w ogole tematu nie zaczynal. Autko mi sie chrzani i nie wiem co to moze byc wiec na poczatek chce sprawdic czy to nie sonda. Pozdrawiam
dako3
Opublikowano

REALOEM ???? wiem ze jestem laik ale nie wiem co to :(

A jesli juz temat sie nawiazal to moze ktos mi podpowie od czego zaczac ?

Autko pali ekstra, obroty nie faluja, tylko przy zmianie biegow jak np. z 1 przelacze na 2 itd. jak puszcze sprzeglo obroty opadaja do ok 500 silnik w ogole nie "idzie do przodu" i przez jakies 3-5 sekund pedal gazu w ogole nie dziala dopiero po chwili sie ocknie ale to juz przyspieszanie prawie od zera. Mam na to sposob ale to troche wkurzajace, musze trzymac sprzeglo dopuki obroty nie opadna i lekko wroca do gory wtedy jest ok ale nie ma plynnej jazdy. Jak wdepne gazu idzie wmiare dobrze nic sie nie dusi nie dlawi pracuje rowno. PROSZE O POMOC. Pozdrawiam.

dako3
Opublikowano

dziekuje za linki bardzo mocno

a wiec odpowiedz na podane zagadnienie brzmi NIE MA Lambdy w moim dieslu.

dako3
Opublikowano
Już niedługo do seryjnej produkcji trafi sonda lambda do silników wysokoprężnych

Mała część, a kariera wprost ogromna. Sonda lambda rozpoczęła swój "zawodowy żywot" w 1976 roku. Zaprezentowane przez Boscha urządzenie wraz z katalizatorem służyło obniżeniu zawartości szkodliwych związków w spalinach jednostek benzynowych. Do końca 2001 roku firma sprzedała producentom samochodowym łącznie 250 milionów sztuk różnego rodzaju sond lambda. Teraz wynalazek sprzed 25 lat ma znaleźć zastosowanie także w silnikach Diesla. Oczywiście głównym powodem jest ekologia. Jednostki wysokoprężne przeszły długą drogę. Pierwszym krokiem, który umożliwił zastosowanie diesli w autach osobowych było wprowadzenie turbosprężarki. Samochody stały się bardziej żywe, a ich osiągi nie odstawały znacznie od "benzyniaków". Zastosowanie do silników wysokoprężnych bezpośredniego wtrysku typu Common Rail było kamieniem milowym w historii "ropniaków". Nadal problem stanowiły jednak cząstki stałe (sadza). Tu w sukurs przyszedł francuski koncern PSA, który zaczął stosować swój patent - filtr cząstek stałych. Urządzenie zbiera sadzę, która jest w bardzo wysokiej temperaturze przy udziale specjalnego oleju wypalana. Obłok czarnego dymu z rury wydechowej diesla stał się przeszłością. Sonda lambda w dieslach działa podobnie jak w jednostkach benzynowych: sensor mierzy zawartość dwutlenku węgla w spalinach. Ta wartość jest używana przez jednostkę sterującą silnika w celu regulacji ilości wtryskiwanego paliwa, czasu wtrysku, ciśnienia doładowania. W efekcie silnik wysokoprężny stał się jeszcze bardziej efektywny, a poziom szkodliwych związków w spalinach spadł.

źródło "Auto Świat"

Sonda Lambda dopiero zaczynę karierę w dieslach, więc...

Bandite Motor Wagen