Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jesli moge coc podpowiedziec to z tego co wiem to do tych aut powinno sie stosowac DOT4 i plyn co dwa lata wymieniac.Taka ject przynajmniej teoria.A z DOT5 nie miale do tej pory kontaktu wiec sie nie wypowiadam.
Opublikowano
proponuje podjechac do warsztatu i sprawdzic miernikiem czy plyn jest do wymiany
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
ale bedziesz przynajmniej wiedzial czy i tak masz do wymiany czy nie?taki pomiar robia w niektorych sklepach motroryzacyjnych i jak sa wporzadku to przy okazji ci powiedza czy mozna zrobic taka dolewke jak chcesz
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
Dot 5 lub 5.1 to płyn do systemów z ABS , ESP itp... Nawet jeśli masz ABS to nie powinno się go mieszać z DOT 4 , może to spowodować rozszczelnienie pompy... tyle w teori, ale co z praktyka.. nigdy nie wiadomo.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
no wlasnie pomiar taki polega na tym ze do zbiorniczka z plynem zanurza czujnik i po chwili odczytuje z czujnika jaki jest stan plynu,czy do wymianmy czy ok czy idealny
Opublikowano

z tego co wiem dot5 lepiej nie mmieszać z niższymi. Litr kosztuje juz 30zł wiec chyba nie ma sensu ryzykować.

Ja przed zimą zmieniłem cały płyn na nowy a w dolewki sie nie bawie

Opublikowano
ja jestem zwolennikiem wymiany, w tedy bedziesz wiedzial co masz a nie strzelał w ciemno, zmieszałem czy taki był
Opublikowano
przed dolaniem proponuję sprawdzić stan klocków . bo jak klocki są już na wykończeniu to po ich wymianie może się okazać ze bedziesz miał tego płynu za dużo. a płyn łatwo sprawdzic kiedy jest do wymiany, po kolorze jażeli ma kolor herbaty to trzeba wymienić
Opublikowano

sprawdzenie polega na pomiarze procentowym wody w płynie ( : powyzej 3% powinno sie wymienić (mam taki tester) proponuje płyn firmy ate a czemu?????

sprawdziłem tester!!!

otworzyłem 2 płyny hamulcowe ate i k2 obydwa dot4 rezultat:

ate brak wilgoci (WODY) k2 ok 1% OBYDWA NOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!