Skocz do zawartości

Dolać czy wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co byście mi doradzili? Mam auto rok czasu i jeszcze z płynem hamulcowym nic nie robiłem. Niewiedząc jaki płyn lał poprzedni właściciel powinienem wymienić go na nowy czy moge dolać np DOT-5 bo taki akurat posiadam?

Pozdrawiam...

Opublikowano
Jesli moge coc podpowiedziec to z tego co wiem to do tych aut powinno sie stosowac DOT4 i plyn co dwa lata wymieniac.Taka ject przynajmniej teoria.A z DOT5 nie miale do tej pory kontaktu wiec sie nie wypowiadam.
Opublikowano
proponuje podjechac do warsztatu i sprawdzic miernikiem czy plyn jest do wymiany
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
  • Autor
proponuje podjechac do warsztatu i sprawdzic miernikiem czy plyn jest do wymiany
Ale mam go na minimum więc przydało by sie go jakoś uzupełnić. Tylko czy moge dolać do tego czegosco tam juz jest?

Poprawka. jednak mam DOT-4 nie 5 :oops:

Opublikowano
ale bedziesz przynajmniej wiedzial czy i tak masz do wymiany czy nie?taki pomiar robia w niektorych sklepach motroryzacyjnych i jak sa wporzadku to przy okazji ci powiedza czy mozna zrobic taka dolewke jak chcesz
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
Dot 5 lub 5.1 to płyn do systemów z ABS , ESP itp... Nawet jeśli masz ABS to nie powinno się go mieszać z DOT 4 , może to spowodować rozszczelnienie pompy... tyle w teori, ale co z praktyka.. nigdy nie wiadomo.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
no wlasnie pomiar taki polega na tym ze do zbiorniczka z plynem zanurza czujnik i po chwili odczytuje z czujnika jaki jest stan plynu,czy do wymianmy czy ok czy idealny
Opublikowano

z tego co wiem dot5 lepiej nie mmieszać z niższymi. Litr kosztuje juz 30zł wiec chyba nie ma sensu ryzykować.

Ja przed zimą zmieniłem cały płyn na nowy a w dolewki sie nie bawie

Opublikowano
ja jestem zwolennikiem wymiany, w tedy bedziesz wiedzial co masz a nie strzelał w ciemno, zmieszałem czy taki był
Opublikowano
przed dolaniem proponuję sprawdzić stan klocków . bo jak klocki są już na wykończeniu to po ich wymianie może się okazać ze bedziesz miał tego płynu za dużo. a płyn łatwo sprawdzic kiedy jest do wymiany, po kolorze jażeli ma kolor herbaty to trzeba wymienić
Opublikowano

sprawdzenie polega na pomiarze procentowym wody w płynie ( : powyzej 3% powinno sie wymienić (mam taki tester) proponuje płyn firmy ate a czemu?????

sprawdziłem tester!!!

otworzyłem 2 płyny hamulcowe ate i k2 obydwa dot4 rezultat:

ate brak wilgoci (WODY) k2 ok 1% OBYDWA NOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano
Mysle ze dla swietego spokoju warto wydac te 50 zl (plyn + robocizna) i zalac nowym...