Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój problem polega na tym ze przymierzam się do wymiany amorów z przodu, już trochę poszperałem i wiem ze nie wszystkie pasują do mojej E36, podobno od rocznika 92 montowano już inne, takie które są obecnie o wiele tańsze, do mojego modelu znalazłem 2 szt z kayaby za 577 zł, ale nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie kupno nowszych i zmodyfikować coś tam aby pasowały :). Jestem zielony w temacie, sam nie będę tego montował, tyle ze musze kupić co trzeba, wiec mam pytanie do szanownych kolegów, co należy wymienić/zakupić aby można było zamontować nowsze/bardziej dostępne amorki, może sami polecicie jakieś firmy godne uwagi, bo to zakup przecież nie na rok, więc najlepiej aby był trafny.

Moja czrnulka to E36 318i z 28.08.1990

Opublikowano

Miałem podobny problem ja mam bunie z 02.92 a zmiana amorków była po 06.92

Wiec zakupiłem amorki bilstein na allegro takie jak na aukcji poniżej:

http://moto.allegro.pl/item287657329_amortyzatory_bmw_3_e36_e_36_e_36_przod_bilstein.html

czyli stosowane po 06.92

Następnie zajechałem do mechanika na wymiane jak rozebrał wszystko to stwierdził ze nie da sie ich załozyć do tych starych poduszek z łozyskiem w górnej części kielicha i nalezy je wymianić na nowsze tak tez zrobiłem kupiłem poduchy z łozyskiem i zawiozłem mechanikowi poskładał wszystko do kupy w ciagu kilku godzin na drugi dzien pojechałem na zbieżność i geometrie i wszystko chula jak trzeba komfort sie poprawił i zdecydowanie lżej chodzi kierownica :D

Na poczatku byłem w szoku jak zobaczyłem auto wyglądało kosmicznie przód podniesiony o jakieś 10cm ale po wyjechaniu z garazu nieco sie poprawiło a po 6m-c eksploatacji wyglada jak wczesniej przed wymiana a komfort jesdt wyczuwalny.Przypuszczam ze u Ciebie bedzie podobnie wystarczy zmienic mocowanie gorne poducha zintegrowana z łozyskiem i wszystko bedzie git! :cool2:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano

Kolego HajTower masz takie samo autko 318i co ja, tylko z innego roku. Moje jest z 11/1991r. Z zakupem amorkow tak samo miałem kłopot. W sklepach jeden amorek kosztuje 350 zł. Ja kupiłem amorki niemieckie firmy NK za 350 zł chyba z przesyłką (2 lata gwarancji). Poszukaj na allegro - pewnie cos znajdziesz :D

Spróbój skontaktować sie z tym sprzedawcą z allegro. Ja od niego kupywałem. Link do jednej z jego aukcji: http://moto.allegro.pl/item286545901_przedni_amortyzator_nk_bmw_e36.html

Ten link co kolega Wochu01 podał do amorków, nie bedzie pasował do Twojego autka - zobacz link: http://bmwfans.info/original/E36/Lim/318i-M40/ECE/L/M/1990/08/mg-31/. My mamy całkowicie inne mocowanie w dolnej części amortyzatora i żadna przeróbka nie wchodzi w gre :nienie:

Opublikowano
hej ja u siebie też miałem problem moja bunia to 318i z 06/91 ale kupiłem amorki 2 sztuki kayaby(2 lata gwarancji) w sklepie motoryzacyjnym w moim mieście dałem ok 700zł za dwa założyłem i latam jak złoto bez żadnych przeróbek ja wolałem zainwestować parę groszy i nie bawić sie w przerabianie takie jest moje zdanie pozdro :D
Opublikowano

Ja też szykuje sie na wymianę amorków z przodu , i tez mam ten stary typ, z tego co sie dowiadywałem wystarczy wymienić łożysko amortyzatora na ten nowszy typ i łączniki stabilizatora i na przyszłość mamy problem z głowy.

Koszt dobrych amorków do zawieszki z przed 06.92 jest identyczny jak koszt tych samych amorów wraz z wymianą w/w części a wiec moim zdaniem lepiej zmienić na nowszy typ , tym bardziej że tylko sie na tym zyskuje, np cena byle jakiego łącznika stabilizatora starego typu jest 2 razy większa od łącznika do zawiechy po 06.92r.

Moim zdaniem jak już zmieniać to na lepsze tym bardziej że koszty identyczne.Pozdrawiam