Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.sprawa wyglada tak,tematow o tym troche jest ale nie dokladnie o tym modelu co ja mam jest to E34 520i 12v i dzis rano najpierw zapalilem samochod na benzynie po chwili przelaczyl sie na gaz i po kilkuset metrach zgasl i nie moglem go zapalic.pozniej go troche rozgrzalem i zapalil ale wskaznik temperatury po chwili pracy silnika skoczyl na czerwone pole.zgasilem silnik i po kilku minutach wskaznik opadl ponizej polowy i gdy zapalilem znowu to samo.ogrzewanie dmucha zimnym powietrzem a plyn w chlodnicy po odkreceniu korka ostro idzie do gory a ogolnie strasznie gubi mi plyn z chlodnicy chyba przez pompe.po swietach ide do mechanika ale wczesniej chce poznac opinie uzytkownikow BMW.z gory dziekuje za pomoc

:modlitwa:

Opublikowano

kolego bylo o tym juz tyle postow :duh: wystarczy w wyszukiwarce wpisac hasla typu "grzeje sie" czy "za wysoka temp" itp.

powodow w Twoim silniku moze byc wiele, przerabialem to u siebie (tez mam M20)

-termostat do wymiany

-visco

-zapowietrzony uklad

-uszczelka pod glowica

-chlodnica

-nieszczelny uklad

to co opisujesz to mi wyglada na zamkniety termostat

korka sie nie odkreca na goracym silniku!!! to normalne, ze wywala plyn bo to uklad cisnieniowy, cos mi sie wydaje, ze nie masz o tym za duzo pojecia to lepiej oddaj samochod do dobrego fachowca i niech zrobi swoje

i nie doprowadzaj do sytuacji gdy wskazowka idzie na czerone pole :nienie: , chyba ze zalezy Ci na kapitalnym remoncie silnika

pozdro

Opublikowano
Zgasl ci na gazie bo nie ma przeplywu plynu i ni ci nie ogrzewa parownika, no i poprostu zamarzl. Nie ma obiegu plynu co za tym idzie nie ma ogrzewania. Na moje oko to pompa wody.
Opublikowano
Parownik moze jak najbardziej zamarznac zwlaszcza przy niskiej temperaturze otoczenia. Z tego co opisujesz to jest to faktycznie pompa wody, tymbardziej, ze gubi ci plyn przez ta pompe. Wszelkie nieszczelnosci w okolicy pompy wody praktycznie sprowadzaja sie do jej wymiany.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Panowie.

Kolega napisał, że ma nieszczelną chłodnicę. Co za tym idzie :?: Jest niski poziom płynu, tym samym pompa wody nie ma co tłoczyć, układ jest zapowietrzony, dla tego nie ma ogrzewania i zamarza parownik :idea:

Wesołych Świąt :!:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Panowie.

Kolega napisał, że ma nieszczelną chłodnicę. Co za tym idzie :?: Jest niski poziom płynu, tym samym pompa wody nie ma co tłoczyć, układ jest zapowietrzony, dla tego nie ma ogrzewania i zamarza parownik :idea:

Wesołych Świąt :!:

Kolega napisal, ze plyn ucieka mu przez pompe a nie chlodnice.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kolega napisal, ze plyn ucieka mu przez pompe a nie chlodnice.

ogolnie strasznie gubi mi plyn z chlodnicy chyba przez pompe.

Kolega tak na prawdę nie może się zdecydować. A w ogóle pojedzie do mechanika i nam wszystko opisze - będzie gotowa recepta :P

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
a wiec tak zaczne od tego ze w wigilie ciezko jest znalezc jakiegokolwiek mechanika,mnie sie niestety udalo co za tym poszlo bylem przez swieta bez samoczodu a po swietach wymienil mi pompe wody i dalej to samo(temp. rosla a ogrzewania zero) i stwierdzil ze juz nie ma innej mozliwosci jak padnieta uszczelka pod glowica lub glowica peknieta,zasugerowalem mu delikatnie ze moze jest uklad zapowietrzony a on mi ze odpowietrzal na wszystkie sposoby.zaplacilem nieduzo za wymiane pompy i zabralem samochod do siebie,dowiedzialem sie jak go dobrze odpowietrzyc i sam go odpowietrzylem i :cool2: Tak wiec wszyscy po trochu mieliscie racje gobil mi plyn przez ta pompe i przez to byl zapowietrzony a termostat jest ok.dzieki Pozdro :roll2: