Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.mala opowiesc.mam BMW 325 vanos od dwoch miesiecy.caly czas na wolnych obrotach trzymala ok 600-700 ale czesto falowala,niedawno wyciagalem kompa bo potrzebowalem nr sterownika.po wlozeniu sterownika spowrotem spostrzeglem sie ze zostawilem kluczyk w pozycji nie zaplonu ale palil sie stan przebiegu i radio dzialalo :oops:od tej pory trzyma na wolnych 1000 obrotow czasami wiecej ale nie faluje. :| nie wiem czy ja cos popsulem czy poprostu to czysty zbieg okolicznosci i padlo cos odpowiedzialnego za wolne obroty.prosze o ratunek bo nie moge spac w nocy z mysla ze przez moje raptusostwo moglem cos popsuc :cry2: .pozdrawiam

GSI KOCHALEM

BMW POKOCHAM

Opublikowano
Od siebie dodam ze dziwne jest to iz na wolnych obrotach miales 600-700 obr/min... U mnie w M43 1,6 wolne obroty maja 900-950 odr/min a czy az taka roznica jest miedzy wartosciami wolnych obrotow w tych silnikach to nie wiem...
Opublikowano
Od siebie dodam ze dziwne jest to iz na wolnych obrotach miales 600-700 obr/min... U mnie w M43 1,6 wolne obroty maja 900-950 odr/min a czy az taka roznica jest miedzy wartosciami wolnych obrotow w tych silnikach to nie wiem...

nie napisalem przeciez ze poprzednie obroty byly wlasciwe, generalnie chodzi mi o to skad taka roznica i co jest powodem :|

p.s.dzisiaj jechalem i najpierw na swiatlach miala 800 i w miare uplywy czasu wzroslo nawet do 1200, zaczyna mnie to wkuu.....wiac i to ostro.pozdrawiam

GSI KOCHALEM

BMW POKOCHAM

Opublikowano
Generalnie za wolne obroty odpowiedzialny jest silnik krokowy ktory jest urzadzeniem elektromechanicznym wiec moglo z nim cos sie podziac. Jednak nie tylko on moze miec wplyw na falowanie obrotow. Sadze ze malo kto odwazy wystawiac diagnoze tutaj. Tutaj mozna sie zorientowac ogolnie co moze sie dziac a wyroki beda zapadac w serwisie i tam najlepiej pojechac bo jak cos padlo to i tak musisz tam byc...
Opublikowano
dzieki kolego za pomoc.boje sie tylko jednego ze cos popsulem wyciagajac sterownik pospieszale :oops: po swietach jade podlaczyc go pod kompa to sie okaze.az sie boje...chociaz z drugiej strony zastanawiam sie dlaczego w kompie siadly by tylko wolne obroty skoro silnik chodzi jak szwajcarski rolex.mam nadzieje ze ze to jednak krokowiec i wszystko bedzie w miare proste.spokojnych swiat zycze wszystkim

GSI KOCHALEM

BMW POKOCHAM

Opublikowano
kolego poprostu skasowales DME i teraz wszystko wrucilo do normy nie ma sie czego bac jest ok

dzieki ale i tak nie daje ni to spokoju.dzisiaj zauwazylem ze po odpaleniu jest ok, ale jak tylko przegazuje to wraca ale do ok.1000, dzisiaj to nawet "udalo" mi sie uzyskac 1200 :cry: moze jednak krokowiec albo przeplywka pada chociaz nie faluja. SWIAT WESOLYCH ZYCZE WSZYSTKIM

GSI KOCHALEM

BMW POKOCHAM

Opublikowano
Nie ma tez co wpadac w panike... U mnie zwyke zatrzymuje sie na poziomie 800-900 obr/min, ale zdaza sie tez przywiesic na swiatlach np. na 1200 obr/min... Sporadycznie tak sie zdazyc moze, wazne by nie stalo sie to norma...
Opublikowano

wydaje mi sie ze to krokowiec będzie. U mnie obroty kształtują sie w granicach 750-800 obr/min i nie zauważyłem żadnych oznak falowania czy czasowego podwyższania

SIERKA jeszcze raz przyłapie cię na przeklinaniu na forum a dostaniesz ostrzeżenie mam nadzieje ze to sie już nie powtórzy. Dzisiaj taryfa ulgowa jesteś nowy a po za tym Święta.

Opublikowano
wydaje mi sie ze to krokowiec będzie. U mnie obroty kształtują sie w granicach 750-800 obr/min i nie zauważyłem żadnych oznak falowania czy czasowego podwyższania

SIERKA jeszcze raz przyłapie cię na przeklinaniu na forum a dostaniesz ostrzeżenie mam nadzieje ze to sie już nie powtórzy. Dzisiaj taryfa ulgowa jesteś nowy a po za tym Święta.

ok ok.postaram sie z tym przeklinaniem cos zrobic :wink: ale jestem nerwus hehe

co do tych obrotow to po swietach bedzie sie dzialo ale powiem szczerze ze nie moglem spac w nocy i z samego rana madka do gory i :shock: lukam,sprawdzalem wszystko tak powierzchownie i tu rozczarowanie.jak zciagnalem wtyczke z czujnika polozenia przepustnicy na wlaczonym silniku obroty idealnie tak kilka razy i sie unormowalo narazie, moze brak styku w TSC??? gdyby tak to fajnie...pozzdddrroooo

GSI KOCHALEM

BMW POKOCHAM