Skocz do zawartości

Czy mozna wierzyc w to co pokazuje komputer ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy z waszego doswiadczenia mozna wierzyc komputerowi ? Mi wskazuje miedzy 13 a 15 litrow co uwazam za malo realne. I jaki jest najlepszy sposob aby okreslic ile spala nasza Bmk.
Jesli nie masz nic konkretnego do napisania nie pisz nic ! Nie znam sie na mechanice ale che sie poznac :). Prosze o wyrozumialosc.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mi pokazuje ok 12-13, a jezdze na gazie, spalanie jest mniejsze ok litr niz wskazanie komputera, na benzynie praktycznie sie pokrywalo z rzeczywistym spalaniem
Opublikowano
Wierzyć, różnice są minimalne. A jak najlepiej zmierzyć - zalewasz do pełna (heh, marzenie ;), resetujesz licznik, resetujesz spalanie, jeździsz sobie (oczywiście trochę trzeba przejechać żeby wynik był miarodajny), znowu zalewasz do pełna, patrzysz ile litrów weszło. No i teraz prosta sprawa, używasz matematyki bo z licznika masz ile km przejechałeś, a z dystrybutora na stacji ile paliwa weszło do baku, czyli ile spalił jak jeździłeś.Przeliczasz to na 100km i masz spalanie... No i porównujesz to ze spalaniem w kompie.
Opublikowano
czyli delikatnie się tocząc mieszczę się w 10L Pb/100km
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie na kompie przy spokojnej jeździe w trasie pokazuje od 7.2 do 7.5 L/100 km a jak tankuje do pełna i przeliczam to wychodzi od 7.8 do 8 L/100km czyli komp lekko zaniża. Jeżdze tylko na paliwie, nie mam LPG.
Krzysztof
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Hm.No ale 15 litrów jest według mnie nie możliwe. Chyba będzie trzeba tak zrobić nalać kiedyś do pełna.
Jesli nie masz nic konkretnego do napisania nie pisz nic ! Nie znam sie na mechanice ale che sie poznac :). Prosze o wyrozumialosc.
Opublikowano
Mi komp. pokazuje że temperatura wynosi .... -35 st.C. tak więc zależy w co, to mu wierzę, resztę ignoruję :mrgreen:

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano
Mi komp. pokazuje że temperatura wynosi .... -35 st.C. tak więc zależy w co, to mu wierzę, resztę ignoruję :mrgreen:

masz uszkodzony czujnik lub jego brak

ja nie zalewam to pełna ale zawsze resetuje licznik jak zaświeca się rezerwa i wyliczam spalanie z ilości zatankowanej benzyny i przejechanych kilometrów

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif