Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam klimatronik i przy ustawionym nadmuchu na 16 stopni leci normalne zimne powietrze, ale jesli dam juz na 17-17.5 stopnia leci cieple powietrze, zas przy 19-20 gorące. Prosze Was o opinie co moze byc uszkodzone, ze przy tak nisko nasawionej temp jak np 17 stopni mam juz cieple powietrze.
Opublikowano
W automatycznej klimie nastawia się temperaturę powietrza jaką chcesz mieć wewnątrz samochodu, a tylko pośrednio temperaturę powietrza z nadmuchu. Miałbyś problem gdyby temperatura wewnątrz była wyższa niż ta którą wybrałeś (oczywiście w sytuacji gdy mamy temperaturę na zewnątrz poniżej 16).
Opublikowano
....chyba kolego nie zrozumiales o co mi chodzi, wedlug ciebie nastawienie na wyswietlaczu 16.5-17 stopniu i lecące przed nadmuch cieple powietrze to normalne? Chyba w Tarpanie.
Opublikowano
....chyba kolego nie zrozumiales o co mi chodzi, wedlug ciebie nastawienie na wyswietlaczu 16.5-17 stopniu i lecące przed nadmuch cieple powietrze to normalne? Chyba w Tarpanie.

IMHO normalne, jesli w samochodzie masz 16st i nastawiasz na wyzsza, to czego oczekujesz ? Jak chcesz spowodowac aby temp. wzrosla, ognizko rozpalic ?.

Z gory (srodek) leci zimne a z dolu leci cieple, powietrze sie miesza i odpowiedni czujnik mierzy jego temperature (chyba jest w panelu sterowania klima).

Jak jest za wysoka do zalozonej to komp daje wiecej zimnego i przykreca cieple :)

I tyle ode mnie, na pewno fachowcy powiedza o co chodzi :)

Jednak jesli nastawiasz temp. na 16st i leci Ci cieple tzn. ze temp. w samochodzie jest nizsza niz 16st :)

Jak chcesz miec tyle co na zewnatrz - wylacz klime i ogrzewanie pomiedzy srodkowymi dmuchawami :)

Nie wiem czy dobrze wytlumaczylem....

Opublikowano
a przestawil kolega regulacje przy nawiewach na niebieskie?

No właśnie! Też miałem z tym problem ale sobie poradziłem. Sprawa jest trochę dziwna bo pomimo tego że ustawisz temperaturę na klimatroniku to jeszcze należy to zrobić za pomocą pokrętła zaznaczonego poniżej. Nie wiem czemu tak jest ale jak pokrętło jest na czerwonym to ni jak ale tylko ciepłe będzie lecieć z nawiewów. Nawet jak na klimatroniku jest 16 st. Jednym słowem ten klimatronik to pic na wodę. Bo temperaturę ustawia się pokrętłem

http://c9.wrzuta.pl/wm10148/8f40dbb10000744547659f63/bmw.jpg

Mam nadzieję że pomogłem

Opublikowano
ustawiajac temperature 16.5-17 stopni pokretlo jest na niebieskim polu, wedlug mnie cos jest zrypane bo 16.5 stopnia to nie jest cieple powietrze tylko co najwyzej letnie, chodzi o to ze nie mam lagodnego przejscia w nastawianiu temperatury, jest albo letnie przy 16 stopniach, albo cieple przy 16.5-17 stopnia (cieple ktorego nie da sie wytrzymac), to normalne??????????? Chyba nie
Opublikowano
a i jeszcze jedno nieraz jak wysiadam z auta i mam wlaczone np 16 stopni to po przyjsciu i wlaczeniu zaplonu wskakuje mi 23stopnie i funkcja automat
Opublikowano
Ja mam nieco inny problem, mianowicie po jakims czasie jazdy przy nastawionych np 23 stopniach, zaczyna wiać zimnym (tak jakby czujnik odczytywal wyzsza temperature), nie mam pomyslu jak sie do tego zabrac, klima przestaje grzac w trasie a na dworze zimno :/ gdy ustawie na 32 stopnie leci gorace, mam wtedy regulacje albo max albo zimne. Dodam, ze co ciekawe przy nagrzewaniu silnika nic takiego nie ma miejsca, klima dziala normalnie (przy 23st wieje odpowiednio przyjemnym cieplym powietrrzem), dopiero po jakims czasie jazdy (powiedzmy 50km) przestaje grzac.. ktos ma jakis pomysl ?

Xdrive

Koder

Opublikowano

Chyba Kolego Ty nie zrozumiałeś co napisałem. Przeczytaj jeszcze raz. Jeśli chcesz sprawdzić swój "klimatronik" (nazwa zarezerwowana dla koncernu VW) to weź sobie kup termometr pokojowy i wóź go w samochodzie. W ten sposób sprawdź czy temperatura wewnątrz jest taka jak na wyświetlaczu (oczywiście po jakimś czasie od uruchomienia silnika i nastawienia wybranej temperatury). Na panelu automatycznej klimy wybierasz temperaturę jaką chcesz mieć wewnątrz a nie bezpośrednio temperaturę powietrza z nadmuchu. Właśnie w tarpanie sterujesz suwakami temperaturą powietrza z nagrzewnicy. :cool2: