Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E-36 Sedn 91r.

320i

Witam,

Faluje mi na benzynie na biegu jalowym ale dopiero jak sie nagrzeje troche, na komputerze zadnych bledow wszystko jest ok. falowanie jest cykliczne podjade zatrzymam sie od 600/1000obr z 5 razy zafaluje i stabilizuje sie, podjade znowu kawalek wrzuce na luz dzieje sie tak samo, czasami jak by nie mogl zlapac powietrza i tak sie przydusza miedzy 500/600obr(bardzo rzadko) dam mu gazu i jest ok.

Ruszam na jedynce wkrece na 3000obr wrzucam szybko drugi bieg i przez chwile (1sek) auto jak by wogole nie szlo(jak by brakowalo czegos) tak samo przy zmianie 2 na 3,4,5 ten problem wystepoje tylko przy nagrzanym silniku.

czy to moga byc cewki??

Opublikowano
Może być nieszczelność między przepływomierzem a przepustnicą, może być problem w instalacji elektrycznej (np. padnięty alternator), może być problem z gazem (jeśli jest) itp...
Opublikowano

gaz jest na sekwencji, na gazie to jescze bardziej faluje jak na benzynie.

Alternator ale zeby padal chyba kontrolka od ladoania by sie swiecila?

ale zeby bylo gdzies rozszczelnienie to by objawy wystepowaly rowniez na zimnym silniku,a to dopiero jak sie nagrzeje tak od 40 stopni w gore.

Opublikowano

a jesli moglbym to podlacze sie do pytanka. Mi tak faluje tylko ze bardzo delikatne ze na obrotomiezu nie widac,ale mozna sie przysluchac...dzieje sie na postoju.

dodam ze mam prawdopodobnie kata do wymiany lub srodkowy bo w tlumniku brzeczy przy 3200 obr.

B M W
Opublikowano
Ja bym obstawiał silnik krokowy. Miałem też podobną sytuację że falowały mi obroty. Nie było zasady czy silnik był zimny czy ciepły, po prostu czasami zaczęły falować. Z czasem częstotliwość falowań się nasilała. :( Rozwiązaniem problemu było wyczyszczenie silniczka krokowego. Z biegiem czasu zanieczyszcza się i nie ma właściwego styku co objawia się falowaniem obrotów. Nie ma z tym dużo roboty, jest chyba na forum nawet opis jak to zrobić. :search: Jak to nie pomoże to sprawdziłbym przepływomierz.
Opublikowano

umnie pod wzgledem elektrycznym jest wszystko ok bylem u dwoch roznych elektrykow na dwoch roznych komputerach wszystko jestok,

aha ten drugi objaw co opisywalem wystepuje tylko i wylacznie na benzynie.

Opublikowano
ja mialem falowanie na cieplym silniku a teraz go nie ma wyczyscilem silniczek krokowy (pedzel i benzyna ekstrakcyjna puzniej wd40) i kasowanie - reset kompa i jest ok
jedynakk
Opublikowano
bylbym wdzieczny jakby ktos mial "pod reka" dobry opis do dojscia do krokowca, silniczek M43 1.8 ...najlepiej z fotkami oczywiscie z tego co znalazlem to ogolnie tylko. ale szukam nadal :D
B M W