Skocz do zawartości

330d - manual czy automat??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie glownie do tych, ktorzy mieli okazje jezdzic tymi modelami z manualna i automatyczna skrzynia. Czy w automacie nie jest glosniej w czasie jazdy?? Z ktora skrzynia nie ma obaw do wgrania nowego softu na podwyzszenie mocy? Czekam na opinie
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Generalnie ciężko będzie znaleźć E90 330d z manualną do jazd testowych.

Jak chcesz chipować bierz 335d - naprawdę dobre osiągi. Automat tam jest ok. Ale łopatki za kierownicą - ich użytkowanie wymaga przywyczajenia

Ale szczerze miałbym dylemat czy brać automat czy manual w 330d

Ale z uwagi na przyspieszenia chyba za dużo wajchowania -szybko się ko nczą obroty.

W E60 530d mam autoamat i tam to pasuje (wygodna limuzyna)

Opublikowano

Ja też jeździłem 530dA i automat w dieslu to rewelacja,a przyspiesza jak szalone :cool2:

Generalnie to automat jest o tyle lepszy,że obchodzenie się ze sprzęgłem w dieslu z tak dużym momentem obrotowym powoduje szybsze jego zużywanie.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Co prawda nie jeździłem tym konretnym autem ale...nigdy więcej manuala :P .Jest to bajka niezależnie czy na trasie czy w mieście.I nie prawdą jest jeśli ktoś twierdzi że automatem nie da się dynamicznie jeździć.

manual - mniejsze zdecydowanie spalanie

Wcale nie takie zdecydowanie mniejsze.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
A ja ci powiem że nie da ci automat tle frajdy w 330d co manual ja mam manuala i sobie chwalę no i nic mi biegów nie zmienia jak nie chcę a często nie chcę :) jeździłem w automacie i ja dziękuje za wygodę nie po to kupiłem 3.0 :) ale każdy lubi co innego
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Co prawda nie jeździłem tym konretnym autem ale...nigdy więcej manuala :P .Jest to bajka niezależnie czy na trasie czy w mieście.I nie prawdą jest jeśli ktoś twierdzi że automatem nie da się dynamicznie jeździć.

manual - mniejsze zdecydowanie spalanie

Wcale nie takie zdecydowanie mniejsze.

2litry to mało ?

Opublikowano

Dla jednych tak dla drugich nie...

No a poza tym np. u mnie różnica między automatem a manualem jest 1 litr.

Nie wiele.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wszystko zalezy od tego co ty bardziej wolisz. ja na przyklad jezdzilem i automatem i manualem. dla mnie tylko i wylacznie manual. uwielbiam manewrowac galka od biegow, automat mi sie po prostu nudzil. to ja decyduje na jakim biegu chce jechac. jezeli jest sie leniuchem i nie chce sie uzywac prawej lapy to brac automat. wszystko zalezy od tego co cie bardziej kreci. nie ma sensu pytac czy w tym aucie to jest lepsze czy to. wszystko zalezy od ciebie, co bardziej lubisz. bo moze i automat w dieslu lepszy (nie wiem nie mialem w zyciu diesla :norty: uznaje tylko benzyne) ale jak po jakims czasie dojdziesz do wniosku ze ci sie nudzi bez operowania lewarkiem to bedziesz plul w brode ze jednak nie kupiles manuala.

🙃🙃

Opublikowano
wszystko zalezy od tego co ty bardziej wolisz. ja na przyklad jezdzilem i automatem i manualem. dla mnie tylko i wylacznie manual. uwielbiam manewrowac galka od biegow, automat mi sie po prostu nudzil. to ja decyduje na jakim biegu chce jechac. jezeli jest sie leniuchem i nie chce sie uzywac prawej lapy to brac automat. wszystko zalezy od tego co cie bardziej kreci. nie ma sensu pytac czy w tym aucie to jest lepsze czy to. wszystko zalezy od ciebie, co bardziej lubisz. bo moze i automat w dieslu lepszy (nie wiem nie mialem w zyciu diesla :norty: uznaje tylko benzyne) ale jak po jakims czasie dojdziesz do wniosku ze ci sie nudzi bez operowania lewarkiem to bedziesz plul w brode ze jednak nie kupiles manuala.

chyba cos mylisz...na automacie mozna tez recznie jezdzic :mrgreen:

Opublikowano
ale jak po jakims czasie dojdziesz do wniosku ze ci sie nudzi bez operowania lewarkiem to bedziesz plul w brode ze jednak nie kupiles manuala.

Tak samo jak zacznie Cie wkurzać wajchowanie. :mrgreen:

No i racja-kto co woli.Tyle,że żeby poznać trzeba wykonać dłuższą trasę-i ruchliwe miasto i długa trasa.No i w automacie można zmieniać ręcznie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak samo jak zacznie Cie wkurzać wajchowanie. :mrgreen:

No i racja-kto co woli.Tyle,że żeby poznać trzeba wykonać dłuższą trasę-i ruchliwe miasto i długa trasa.No i w automacie można zmieniać ręcznie.

nie zacznie wkurzac jezeli wiesz co ci bardziej odpowiada jezdzilem automatem ale dla mnie to nie to samo. moze jestem staroswiecki :D ale ja lubie sobie wysprzeglac i zmieniac galeczka numerki. a co do postu kolegi zbigniewst tak mozna recznie ale nie masz sprzegla i ruchow typu 1 2 3 4 5 R nie wykonujesz. jedynie + i - wiec nic nie myle :naughty:

🙃🙃

Opublikowano
no i ja będę obstawał za manualem :) też tak wolę do dynamicznej jazdy chyba się bardziej nadaje ;) no bo jak automat do zmiany sportowej do chyba smg tylko ale ja nie miałem okazji latać z tą skrzynią, choć na tym forum i otej skrzyni użytkownicy M3 wypowiadali się że zmienia im biegi nie wtedy gdy chcą :mrgreen: a na koniec w mojej 330d automat nie dziękuję - może koło 50 lat na karku :)
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
no i ja będę obstawał za manualem :) też tak wolę do dynamicznej jazdy chyba się bardziej nadaje ;) no bo jak automat do zmiany sportowej do chyba smg tylko ale ja nie miałem okazji latać z tą skrzynią, choć na tym forum i otej skrzyni użytkownicy M3 wypowiadali się że zmienia im biegi nie wtedy gdy chcą :mrgreen: a na koniec w mojej 330d automat nie dziękuję - może koło 50 lat na karku :)

chyba lubisz palic gumy :modlitwa:

Opublikowano
ni :8) nie częściej niż inni :) po prostu wolę manual i nie jestem zbyt wygodny mogę w mieście zmieniać biegi :twisted2: a tak poważnie to jak każdy wie jeden lubi jabłka a drugi gruszki i niech tak zostanie będzie ciekawiej i mniej nudno :D [/code]

Opublikowano

z wiekiem chęć na grzebanie gałeczką przechodzi :) :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

fabryczne różnice w osiągach miedzy manualem a automatem są tak małe, że trzeba mieć wprawną rączkę zeby wykorzystać przewagę :)

ale to już indywidualna praktyyyka :)