Skocz do zawartości

ostatnia kontrolka przebiegu - czy mi zatrzyma auto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

jestem tu świeżakiem więc z góry przepraszam za lamowate pytania.

Sprawa jest taka: rok temu kupilem bmw e36 compact 97r. Po roku nadchodzi chyba czas przegladu bo z tych kontrolek, ktore widac po zapaleniu pod zegarami zostala mi tylko jedna, a na dodatek pojawil sie jeszcze symbol zegara. Slyszalem, ze jesli nie pojade na przeglad to samochod moze mi sie zatrzymac- czy to prawda, jeśli tak to ile mi jeszcze kilometrow zostalo? (nie poczytam bo instrukcje mam po niemiecku:/

Drugie pytanie jest takie: ile w serwisach biora za taka usluge tzn. resetowanie tego czegoś + pewnie przegląd?

I ostatnie: jeśli zechcę to zrobić na własną rękę tzn. pan mieciu mi wyzeruje te kontrolki to co oprócz oleju warto wymienic?

Z góry dzięki za odpowiedz. Pytam o wszystko w 1 mailu żeby forum nie zaśmiecać

peace

Opublikowano
Witajcie

jestem tu świeżakiem więc z góry przepraszam za lamowate pytania.

Sprawa jest taka: rok temu kupilem bmw e36 compact 97r. Po roku nadchodzi chyba czas przegladu bo z tych kontrolek, ktore widac po zapaleniu pod zegarami zostala mi tylko jedna, a na dodatek pojawil sie jeszcze symbol zegara. Slyszalem, ze jesli nie pojade na przeglad to samochod moze mi sie zatrzymac- czy to prawda, jeśli tak to ile mi jeszcze kilometrow zostalo? (nie poczytam bo instrukcje mam po niemiecku:/

Drugie pytanie jest takie: ile w serwisach biora za taka usluge tzn. resetowanie tego czegoś + pewnie przegląd?

I ostatnie: jeśli zechcę to zrobić na własną rękę tzn. pan mieciu mi wyzeruje te kontrolki to co oprócz oleju warto wymienic?

Z góry dzięki za odpowiedz. Pytam o wszystko w 1 mailu żeby forum nie zaśmiecać

peace

pod swoim nickiem ... masz napisa POSZUKAJ ...

to bład kazdego nowego użytkownika... nigdy nie szukacie :modlitwa:

W skrócie :

Auta Ci nie zatrzyma !

Nie musisz kasować tego w serwisie, nawet nie musisz tego robić u Pana Miecie !

Skasujesz to samemu... wpisz w wyszukiwarce inspekcja , kasowanie inspekcji itp...

wtedy doczytasz wszystkiego...

Oczywiscie po kupnie wymieniles wszystkie plyny?

Proponuje wymienić olej, w miare potrzeby płyn chłodzący,płyn hamulcowy,płyn wspomagania .sprawdzić pasek itp...

Olej koniecznie ... nastepne jesli jest potrzeba .... zalezy czy to robiłeś itp...

Konkretnie proponuje :search: wpisz to co cie intersuje czyli wymiany itp.. wszystkiego sie dowiesz :cool2:

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

Nie martw sie, auto nie stanie,

Pozmieniaj sobie płyny ,oleje . filtry i to co trzeba pooglądaj,

Za takie kasowanie inspekcji u nas w Krakowie stawia się piwo:)

Nie jedz do serwisu chyba ze masz wolna kase:)

Poszukaj na forum jest instrukcja jak pozwierać piny by usunać inspekcje

Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano

Zwarłem piny 7 i 19 przez 12 sek i potem 3 sek i wszystko się ładnie wykasowało już za pierwszym razem. Skorzystam z rady i wymienię wszystkie płyny.

Respect dla wszystkich forumowiczów i sorki za kiepski start (no search :mrgreen: )

taka moja refleksja: większość samochodziarzy to kanciarze. ten mój "Mieciu" chciał za wyzerowanie inspekcji 40zł i twierdził, że zajmie to co najmniej 40 minut. Chciał mnie wycyckać, mimo że się trochę znamy. Tak się płaci za niewiedzę...no chyba, że się zarejestruje na takim wypasionym forum :cool2: .

dzięki jeszcze raz

a tak przy okazji: jaki olej i płyn hamulcowy polecacie?

Opublikowano
też najlepiej poszukać, bo każdy ma jakieś własne preferencje - najlepiej kup coś dobrego, bo na oleju sie nie oszczędza (ale wcześniej poszukaj - możesz uniknąć kłopotu) ... a kontrolki kasuje się po wymianie - po to, żebyś wiedział kiedy następna wymiana

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Zwarłem piny 7 i 19 przez 12 sek i potem 3 sek i wszystko się ładnie wykasowało już za pierwszym razem. Skorzystam z rady i wymienię wszystkie płyny.

Respect dla wszystkich forumowiczów i sorki za kiepski start (no search :mrgreen: )

taka moja refleksja: większość samochodziarzy to kanciarze. ten mój "Mieciu" chciał za wyzerowanie inspekcji 40zł i twierdził, że zajmie to co najmniej 40 minut. Chciał mnie wycyckać, mimo że się trochę znamy. Tak się płaci za niewiedzę...no chyba, że się zarejestruje na takim wypasionym forum :cool2: .

dzięki jeszcze raz

Plyn ham. DOT-4, olej jaki byl.