Skocz do zawartości

[ E39 ] Potraktowane napieciem - efekty ;p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sluchajcie, wczoraj u kumpla robilem male zapraweczki na masce po nieszczestnych kamyczkach. Samochod sobie tak stal i stal. Zrobione. Trzeba wyjezdzac, i co bylo? zonk ;p Przez te zaroweczki akumulator padl. Kumpel wyciagna prostownik ze starterem i sie zaczelo. Daje jakies napiecie a ja za kolkiem i mowi juz, ale nie idzie. Daje wyzsze, tez nic. Nagle walna nie iwem ile ale az sie przestraszylem bo ikonka samochodu zaczela jakby mrygac no i odpalila bryka ;) Efekty. Siedzimy sobie tak, i nagle oboje w ty msammym momecie. Co tak burczy?! Dzwiek dobiega z lewego nadkola, czyli nasze kochane WEBASTO. Wczesniej one chyba u mnie nie pracowalo bo nicn ie bylo slychac. Powiedzcie mi jak to dziala? JAk opalem bryke to sie wlacza. WYlacze silnik, to popracuje troche i sie wylaczy. W ten sposob dogrzewa silnik? Jak z tym usawianiem zeby mi samochod ogrzala na dana pore??
Opublikowano
Pare min temu przyjechalem do domu. Gdy stalem u dziewczyny pod domem nagle, skad ten dym?! otwieram drzwi i wszystko do srodka zaczelo mi leciec ;p Wylaczylem bryke i bylo po sprawie. Domyslame sie ze to webasto wiec nie przejelem sie tym faktem, ale jak to wszystko dziala? NIe mam pilota zadnego drugiego ;/
Opublikowano
Niektore wersje e39 mialy dogrzewacz plynu chlodzacego (glownie diesle). Bylo to wersje na kraje skandynawskie (chyba) i chodzi o to aby szybciej w niskiej temperaturze zagrzal sie silnik. Wyglada podobnie do webasta
Opublikowano
Niektore wersje e39 mialy dogrzewacz

z tego co mi wiadomo to wszystkie diesle maja tak zwane dogrzewanie silnika, jest rzeczą nolmalna w niskich temp ze sie załącza podczas gdy temp silnika nie osiągnie roboczej temp.

Mozna to przerobic na pelnowartosciowe webasto

Opublikowano

z tego co mi wiadomo to wszystkie diesle maja tak zwane dogrzewanie silnika, jest rzeczą nolmalna w niskich temp ze sie załącza podczas gdy temp silnika nie osiągnie roboczej temp.

A jak to można sprawdzić bez zaglądania w nadkole czy moja beta coś takiego posiada.Może coś widać od strony komory silnika.Nie posiadam żadnych guzików ani pilota dedykowanego do WEBASTA .Może te dogrzewacze to była opcja dodatkowa na skandynawie i tylko elektryczne .Pozdrawiam

Opublikowano

A co trzeba zrobic zeby takiej przerobki dokonac??

Opublikowano
Sprawdzić możesz w bardzo prosty sposób po lewej stronie na wysokości fotela kierowcy powina być mała rurka (taki mały tłumik jak do modelu spalinowego a widać tylko końcówke) jeśli ją posiadasz to masz webasto ja w swojej buni mam jeszcze pod filtrem kabinowym po lewej tak jak jest pompa chamulcowa to idom jeszcze wężyki wody właśnie do webasta