Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mam problem z moją nie wiedzą prawdo podobnie jest to banalne, ale zapytam

Kupiłem niedawno BMW 530d z końca 99r w papierach Moc 135/4000kW/Obr./Min

To jak dobrze rozumuje jest ona 185 km No i do setna sprawy

Z tyloma konikami i turbiną, co ponoć ma a nie jestem pewien przy starcie

Na pierwszych trzech biegach nie wkręca zachowuje się tak jak to by miała być limuzyna i to bez turbiny nie wiem morze się mylę i wiem, że taki samochód to nie wyścigówka

Wracając do tematu pierwsze trzy biegi są krótkie dopiero na czwartym biegu jak przekroczy 2’5tys, Obr jest taka jak by żywsza na trójce jak dojdzie nawet do 3 tyś to uczucie jak by jej coś brakowało

Prosiłbym o sprostowanie mojej niewiedzy, co do tego silnika

:mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :oops:

Opublikowano

4000kW... :) Masz tam silnik od lokomotywy? ;)

Wydaje mi się, że po prostu takie są przełożenia. Ja w poprzedniej skrzyni miałem krótkie przełożenia (5 bieg spokojnie można było przy 80km/h wkładać), a w tej co mam teraz - 5 raczej nie warto wkładać poniżej 110KM/h.

http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
Opublikowano

proponuje Ci jechać na porządną hamownie

przyczyn braku lub opóźnienia mocy jest kilka w tym modelu

sam taki miałem i sporo walczyłem z mocą,

główne sprawy to :

filtr powietrza,

przepływomierz,

zawór EGR i zawór podciśnieniowy turbiny,

turbina,

katalizatory,

trzeba jak mówiłem jechać na hamownie,

zobaczyć co i jak

a później do porzadnego mechanika np z KTS i wiedzą

i popsrawdzać jakei masz błedy w kompie.

najprostrzym sposobem choć mało precyzyjnym jest

pomiar elastyczności

na III, IV, V

musisz poszukac jakie czasy powinno mieć to auto nominalnie i porób próby

wiadomo że tam jest duży błąd pomiaru

ale skoro twoje auto to muł to wyjdzie odrazu że coś jest nie halo.

Opublikowano
witam,jeżeli 530d słabo jezdzi to na pewno jest coś nie tak,ja ma e39 tdsa i zbiera sie z samego dołu obrotów,jedz i podłącz go do kompa do dobrego mechanika przyczyn może być kilka, :?:
Opublikowano
nie wiem czym wczesniej jezdziles, ale 530d powinien dawac odczucie dobrego przyspieszenia nawet dla kogos kto jezdzil szybkim autem. Ja jezdze motocyklem ktory ma 170KM (2,7s ->100km/h) i zawsze gdy wsiadam w auto czuje ze nie jest to muł. powinien miec tak jak w katalogu 8,3sekundy do setki, jesli jest inaczej, masz cos nie tak

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

Podstawowa sprawa to nalezy sprawdzic przeplywomierz.

Druga sprawa to kiedys Robertbmw pisal o jakims filtrze na podcisnieniu od turbiny. Pisal, ze jest to czesta bolaczka e39 530. Jest on umieszczony w niezbyt przyjaznym dla mechanika miejscu ale idzie go wyjac i wyczyscic (jest to metalowa sateczka).