Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam pytanie jaki olej bedzie dobry do mojej e32, swiezo po planowaniu glowicy, wymianie uszczelniaczy, i zrobionych zaworach, dodam ze blok tez niedawno po remoncie, a i mam zalozony gaz na ktorym jezdze, oleju typu orlen lubro lub lotos gaz, sa dobre czy lepiej kupic mobil czy cos tego typu
e38 m62
Opublikowano
Ja jeżdżę na mobilu, wcześniej lałem Castrol, ale znajomi siedzący w silnikach doradzili mi mobila, poza tym teść zrobił maluszkiem na mobilu 125 000 km(bez remontu!) - nadal autko śmiga i nie bierze oleju, jeśli masz wymienione uszczelki i wszystkie elementy gumowe oraz niedawno robiłeś dół i nie masz problemu z wypłukiwanien nagaru to możesz się też pokusico wlanie półsyntetyka, choć nie jest to konieczne, ale ułatwia eksploatację silnika w zimie.
Opublikowano
preferuje lotos polsyntyk, generalnie , przy silniku o duzym przebiegu mozna by bylo wlac juz mineralny, co niektorzy mowia ze takiego oleju si nie leje , do bmw , to tsak jak z gazem , dla mnie i nie ktorym sa to jakies ... :?
fajne autko, tylko maly silnik")
Opublikowano
Takiego oleju się nie leje do silników wyeksploatowanych lub takich, ktore mają swoje lata i elementy gumowe już nasiąkły olejem mnineralnym, gdyż stwardnieją i pojawią się wycieki, a ponad to, jeśli silnik jest po dużym przebiegu, to półsyntetyk lub syntetyk wypłucze wszystkie osady i silnik zacznie brać olej. Nie ma natomiast przeciwskazań, aby zalać silnik po remoncie(czyli bez nagaru na tłokach i pierścieniach oraz z wymienionymi uszczelniaczami zatówno wału jak i zaworów) olejem półsyntetycznym lub syntetycznym, na pewno wydluży to znacząco okres eksploatacji silnika. Natomiast co do lotosa, to jeździłem na nim swoim poldkiem z silnikiem 2.0, zrobiłem nim ponad 100 000 km i wydaje mi się, że nie sprawował się najlepiej, przy wymianie wyglądał gorzej niż mineralny mobil, fakt, że silnik był czysty. Ponadto słyszałem, że lotos ma problemy z utrzymaniem jakości(są różnice pomiędzy poszczególnymi partiami produkcyjnymi), ale to wiem tylko ze słyszenia.
Opublikowano
u nie jest przelatane 400tys bez 300km i nadal leje 5W40 castrol magnatec i moge go smialo polecic bo wczesniej byl zalany total i auto klepalo po castrolu wszystko ucichlo

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN