Skocz do zawartości

Problem ze światłami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem czy jest to normalna cecha tego modelu wiec wolę się upewnic: światła mijania w moim bmw (518i z 94 roku) są tak słabe, że trudno przy nich cokolwiec zobaczyć, zmienialem zarówki na Osram, dające o 30% wiecej światła, ale różnicy nie ma. Zastanawiam się nad zmianą żarówek z 55W na 100W, tylko nie wiem na ile ma to sens, i czy klosze są do tego przystosowane. Co wy na to??

A przy okazji to jesczze jeden mankament: po zrobieniu kilkudziesięciu km prawe przednie kolo zaczyna piszczeć, nie nonstop, ale bardzo często, pisk wzmacnia się przy nawet delikatnym ruchu kierownicy w lewą strone. Podczas hamowania - cisza. Klocki mają mniej niż 10000km. Miał ktos taki przypadek??

Pozdrawiam

Opublikowano
mam e34 518 z 93 roku i wymieniłem żarówki na Osram 55W +4000 - są super, śliczne białe światło. Nie zakładaj 100W bo się pożegnasz z lampami.
Opublikowano
  • Autor
Poszperałem trochę w archiwum forum i znalazłem kilka osób które rozwiązały ten problem poprzez wyczyszczenie elementów refrektora. Jutro od rana idę tym tropem :)
Opublikowano
o, i bardzo mądrze, powodzenia z tymi lampami
Opublikowano
tylko po co od razu nowe lampy kupować?
Opublikowano
  • Autor
Hehe taaa, jak nie bedzie innego rozwiązania to trzeba bedzie zakupic, ale puki co sprobuje czegos tańszego -> czyszczenie:)
Opublikowano
jak to nie pomoże to mówię Ci - załóż żarówki lepsze, np Osram +4000 55W
Opublikowano
Albo Philips BlueVision - też wypróbowane przez forumowiczów.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
tylko nie kupuj jakichś firm typu Filips :) są tańsze, ale czort wie jak to będzie działało
Opublikowano
  • Autor

WItam ponownie

Myslalem ze zdam juz dzis relacje z tego jak swieca wyczyszczone lampy, ale nic z tego :? . Nie moge wyjac reflektorow, a nie chce czegos polamac. MOze ktos juz to robil i da mi kilka wskazówek :?:

Dzieki

Opublikowano
tylko po co od razu nowe lampy kupować?

Poniewaz:

1. Element odblyskowy ulega nie tylko przybrudzeniu, ale i wypaleniu oraz z wiekiem matowieje. Czyszczenie rozwiazuje zatem problem polowicznie.

2. Slabe swiatla to rowniez wynik zmatowionego szkla zewnetrznego oraz licznych mini-uszczerbkow spowodowanych kamyczkami itp. a kazdy taki uszczerbek powoduje inne ukierunkowanie wiazki swiatla.

3. Po przeanalizowaniu wszystkich kosztow (co zrobilem kilkakrotnie i dosc dokladnie): renowacja odblysnikow, wymiana soczewki, szlifowanie szkla zewnetrznego oswiadczam, ze :!: TANIEJ :!: jest kupic nowe lampy.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
hmmm, wybacz, ale nie zgodze się, przynajmniej jeśli chodzi o mój przypadek wystarczyła sama wymiana żarówek, same lampy nie są najnowsze, ale to w zupełności wystarczyło. Ale jak pisałem, to jest mój przypadek, a jak to u kinusa będzie działało o nie wiem.
Opublikowano

ja po lekturze na forum kupilem philips bluevision! wyczyscilem klosze i doblaski i roznica jest kolosalna! kiedy zrobilem tak z lewa strona to mialem wrazenie ze tylko lewa swieci! Auto mam 12letnie i chyba odblaski tak strasznie sie nie wypalily!

Straszna roznice widac miedzy wyczyszczonymi blyszczacymi mijania a nie wyczyszczonymi dlugimi! Nie mam wyboru i musze wyczyscic dlugie:(

Jesli chodzi o rozebranie to od tylu masz 3 srobki (jedna ze slabym dojsciem) odkrecasz i wyciagasz wnetrze! klosz myjesz od srodka bez demontarzu (ja tak zrobilem)

Opublikowano
a, przy wyjmowaniu żarówek uważajcie na te druciki trzymające żarówkę - ja swoją trochę za brutalnie potraktowałem ;)
Opublikowano
ja u siebie na brak światła nie nażekam uważam że BMW ma dużo lepsze światła niz Audi 100 mojego brata, lampy mam oryginalne z 91r a wyglądają jak nowe, poza tym powiedzcie mi jak sie może lampa zakurzyć w środku przecież ona jest niemal hermetycznie zamknięta, szkło od czoła uszczelnione, żarówka na sylikonową uszczelke i cała kostka pod gumowym kondonikiem

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

witam

Przerabiałem to ostatnio.Nie wymieniaj lamp.Na razie spróbuj je oczyścić.Dostęp jest ciężki ale jak masz odrobine zdolności manualnych to dasz rade :D.Rozepnij przednią listwe ozdobną i kratke grilla.Nie musisz ich demontować do końca ale muszą być lużne.Potem kierunkowskaz, 3 śruby trzymające lampe i powinna wyjść od strony komory silnika.Potem odkręcasz soczewke od lampy i patrzysz na stan.Najczęściej jest tylko nalot który polerujesz np.B drobną pastą ścierną do szkła.Zwróć uwage na stan odbłyśnika.Jak jest czarny nalot a nie są wypalone w całości spróbuj z tą samą pastą ścierną.Jak sie nie uda to niestety :( nowe lampy.U mnie się udało :D .NIE UŻYWAJ BENZYNY EKSTRAKCYJNEJ(potrafi rozpuścić odbłyśnik choć to nie jest reguła).NIE UŻYWAJ ŻARÓWEK 100 w.Bardzo szybko niszczą lampy z soczewkami.Poprawa jest widoczna ale bardzo krótkotrwała :( .Wypalisz odbłyśnik i lampa do wywalenia :evil: .Kup porządne żarówy np.OSRAMY takie jak poleca Marco bądz PHILIPSY z nowej serii.Moim zdaniem raczej nie zakładaj żarówek z niebieską poświatą.Ładnie wygląda jak jest sucho.Jazda w deszczu albo w śniegu to moim zdaniem tragedia :( .Po tych zabiegach powinno sie polepszyć ale nigdy nie będą to nowe lampy :evil:

P.S. Dobra rada dla użytkowników nowych żarówek(PHILIPS,OSRAM.....tych o podwyższonej mocy światła).W odróżnieniu od zwykłych żarówek gaz świecący w tych halogenkach potrzebuje dużo więcej czasu na wychłodzenie).Nie gaście świateł na chwilke (np.Odwożąc panne .....no chyba że sie dłużej zejdzie :D :D :D ).Wydatnie podniesie to czas świecenia tych żarówek.

P.S.II.Całkowity koszt tej operacji w moim przypadku wyniósł:

1.dwie urwane spinki:) - 9 zł w a.s.o

2.flacha dla zaprzyjażnionego mechanika:) - 40 zł

3.porządny śrubokręt(który musiałem kupić aby się dobrać do śrub :D ) - 18 zł

4.pasta polerska - 27 zł

5.1,5 mojej tzw."roboczogodziny" - bezcenne :D :D :D

6.żarówki OSRAM 122 zł :( (kupowałem chyba w drogim sklepie :evil: )

razem 220 zł i moim zdaniem to porządnie wydane pieniądze :D

Pozdrawiam

Opublikowano
jak dałeś za 4 żarówki 122zł to norma, ja za dwie 64 zapłaciłem. Aż się zdziwiłem jak je założyłem bo już chciałem te lampy IN PRO kupować (które notabene są super hiper i w ogóle mniodzio). Naprawdę nowe żaróweczki są świetne. Długie mam jeszcze dobre, ale jak się skończą to na pewno wstawie sobie tego typu żarówki.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki wielkie za podpowiedzi jak wyjąć lampy. Jak będzie po czyszczeniu to dam znać jaki efekt 8) .
Opublikowano
jak nowe, poza tym powiedzcie mi jak sie może lampa zakurzyć w środku przecież ona jest niemal hermetycznie zamknięta, szkło od czoła uszczelnione, żarówka na sylikonową uszczelke i cała kostka pod gumowym kondonikiem

nie wiem jak ale chusteczka ktorej uzylem byla prawie czarna:)