Skocz do zawartości

Co się stało ze zbiorniczkiem od spryskiwaczy???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Sprawa ma sie tak, z tydzien temu skończył mi sie płyn do sprysków na szybe, dziś zakupiłem 5 literków zimowego Castrola i leje sobie w zbiorniczek (4,5 l) ku mojemu zdziwieniu wlałem 5 l i nie widze aby zbiornik sie zapełnił, (co prawda czerwony wskaznik wskazuje fula) a za chwileczkę słyszę jak płyn sie leje na chodnik spod nadkola. Tak na czuja myśle ze zostało tam z 2,5 litra kontrolka braku płynu zgasła i wskaznik pokazuje fula, a płynu nima. Dodam tylko ze nigdzie nie uderzyłem ani nic nie rozbierałem. Czy to zbiorniczek do wymiany :oops: czy moze jest tam cos (np. jakis przewód) ktory sie zsuną i dlatego jest taki efekt. :jawdrop: W sumie płyn jest, na szybe leci ale szlak mnie trafia jak w mojej buni cos nie gra :mad2: Dajcie znac jak macie jakies pomysly co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy.

Pozdrawiam wszystkich :!:

BMW e-39 523i
Opublikowano
coz... z punktu widzenia logicznego. jezeli plyn wycieka do pewnego poziomu to dziura w zbiorniku musi byc "na pewnym poziomie" mowisz, ze na okolo jest 2,5 l. wskazuje to na to, ze w polowie zbiorniczka. proponuje rozebrac pania i sie rozejzec. wg mnie jakas uszczelka poszla. pzdr
Opublikowano

Witaj!!!

Ostatnio miałem to samo. Wlewam płyn do pełna a tu widzę, że nagle poziom spada. Zostawało mi ok. pół zbiornika. Okazało się, że po zdjęciu nadkola pęknięty był wężyk i to on przepuszczał płyn. Wężyk okleiłem taśmą i po sprawie. Pozdrawiam. :D

Opublikowano

a nie zastanawiałeś sie nad tym ze poprzedni płyn nie byl zimowy a w nocy zeszło poniżej 0, płyn zamarzł i rozerwało zbiornik ?? mi tak rozerwało cały spryskiwacz do lampy, zmieniłem płyn na zimowy ale nie właczylem spryskiwacza aby wyleciała woda z przewodów i szlag trafił cały wężyk i spryskiwacz

pozdro

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
Zależy jaką masz pojemnosć zbiornika, bez spryskiwaczy reflektorów ma 3,5L i po przelaniu właśnie wylatuje z nadkola, u mnie tak jest, chyba, że to jest właśnie jakaś usterka. Jak leję patrząc na czerwoną kulkę ( nie przelewając ), to nic z nadkola nie cieknie, a jak próbuję wlać więcej, to cieknie. Skoro tak jest u mnie i u Ciebie, to być może jest to prawidłowo, chyba, że jest inaczej, to niech mnie ktoś poprawi.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

Falcon to raczej nie jest normalne, chodzi o to ze własnie kiedyś wchodziło tam 4,5 litra do samej szyjki i wskaznik pokazywał ze zbiornik jest pełen- to rozumie wszystko OK, ale teraz nawet nie dojdzie do szyjki bo spierdziela gdzies przez nadkole. W sobote wezme sie za to i dam znac co było. Pocieszam sie tylko ze to moze byc ten wężyk jak u admmart , oby :modlitwa: bo w zimę słabo widze jazde bez sprysków.

P.S. nie mam spryskiwacza na reflektory!

BMW e-39 523i
Opublikowano
Przy okazji zapytam, jeśli mogę.Mam e39 530d i mam dwa zbiorniczki na płyn.Jak mniemam,pewnie jeden do świateł,ale nie wiem co do niego lać?
Opublikowano

napisał Kazikto

Przy okazji zapytam, jeśli mogę.Mam e39 530d i mam dwa zbiorniczki na płyn.Jak mniemam,pewnie jeden do świateł,ale nie wiem co do niego lać?

Ten mniejszy jest na plyn do intensywnego zmywania.

Zakupuje sie takowy np. w serwisie.

pozdrawiam

pozdrawiam
Opublikowano
Ok Rafcio, daj znać co i jak. Sam jestem ciekaw. Ja pocieszam się tym, że pompka napewno u mnie działa i chyba nie jest do wymiany, być może jakoś to trzeba uszczelnić. A tak na marginesie, to jak zdjąć nadkole, żeby się tam dostać, ja widzę tam jakieś nity, czy coś i nie chcę nic pozrywć?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d