Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.Lusterko od strony kierowcy nie grzeje.prawe jest oki.jaka moze byc tego przyczyna? czy to wina przekaznika?co jeszcze jest podpięte razem z lusterkiem?

pzdr

Przyjemność nie jest prostą linią
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No wlasnie o to pytam? Czy trzeba je samemu wlaczyc, czy sa zawsze wlaczone, cieple i milutkie w dotyku... W E32 kilka razy na mrozi grazlem sobie o lusterka palce zziebniete od skrobania szyb... A na serio bardzo pomaga w deszczu i snezycy...
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
No właśnie, podłączam się do pytania. Czy w moim 528 mam podgrzewane lusterka, jeśli tak, to w jaki sposób to załączyć?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Taki czarny paseczek u mnie jest widoczny - idzie z góry na dół kilka centymetrów od zewnętrznej krawędzi lusterka, być może to jest to, a może to jest oznaka tej sferyczności, czy jak to zwał :?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Praktycznie grzeją zawsze. Nic nie trzeba włączać. Różna moc grzania w zależności od temperatury zewnętrznej. Zdaję się, że poniżej -10 stopni na 100% i powyżej 25 stopni wyłączają się.
Opublikowano
paseczek jest od sferycznosci.... podgrzewanie realizuje mata przyklejana pod lusterkiem... bya, ze się one psuja i nie grzeja, aby zobaczyc czy jest i czy ma prad musze widac wyjac lusterka... chyba, ze ktos wie jak ma w tym modelu byc? Bo po co mam szukac czegos czego moze nie mam? Jezeli nie grzeja a powinny to od razu zlece sprawe mechaniorowi, bo i tak jade jutro z czym innym.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
Taki czarny paseczek u mnie jest widoczny - idzie z góry na dół kilka centymetrów od zewnętrznej krawędzi lusterka, być może to jest to, a może to jest oznaka tej sferyczności, czy jak to zwał :?

dokładnie tak jak piszesz , za paskiem jest inny kąt

ale grzanie to do tej pory nie rozpracowałem ale tylna szyba po zapaleniu sama się włancza na pare minut i nie widać tego po kontrolce

Opublikowano

w moim autku skolei od kierowcy grzeje, natomiast od pasażera nie...nawet nie wiem czy powinno :?: :?:

czy powinny być ogrzewanw oba czy od strony pasażera to opcja?

pozdrawiam

Opublikowano
Ta "sferyczność" to jest rodzaj użytego szkła jako wkład lusterka. Za tą kreską jest lustro, które pokazuje to czego nie zobaczysz na zwykłym płaskim lusterku. Chodzi dokładnie o to, że mnimalizuje, albo nawet w całości wyklucza ( o ile to możliwe ) martwy punkt.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Oba.... jak juz. Do pasazera dalej trzeba by siegac. Kiedys czytalem, ze w e39 zrobili podrgzrewane kierownice, cy ktos taka ma? Skoro juz zimowe tematy poruszamy, to co jeszcze e39 ma podgrzewane w standardzie? Szybe zauwazylem. Odpalilem, nic nie wciskalem a mi sie paski pojawily.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano

Czy lusterko jest podgrzewane czy nie, to tego w ogóle od zewnątrz nie widać. Tak jak napisał Krzysztof Persz jest mata grzejna widoczna tylko od drugiej strony. Pionowy pasek znajdujący się na lusterku nie ma nic wspólnego z grzaniem. Samo grzanie włącza się automatycznie wraz ze spadkiem temperatury otoczenia, dokładnie nie wiem, przy jakiej.

Ogólnie czy lusterko grzeje czy nie, łatwo można sprawdzić po prostu chuchając na nie, jeżeli odparuje w kilka, kilkanaście sekund to oznacza, że grzeje.

Opublikowano

Ja nie wiem na sto procent ale u mnie lusterka włączają się same nie trzeba włączać ogrzewania tylnej szyby , wydaje mi się że to zależy od temperatury na dworze jak napisał wcześniej kolega michals a pasek na lusterku dzieli normalną widoczność od tzw. czarnego punktu .

Mam prośbę czy kyoś wie na 100% że lusterka grzeją w zależności od temperatury i jaki są to zakresy grzania Dziękuję .

Witam wszystkich mołośników BMW !!
Opublikowano
A moze to jest tez tak, ze raz grzeje jedno a raz drugie i dlatego koledzy ciagle twierdza, ze jedno maja cieple, a drugie nie. Skoro jest cykl to sa przerwy w grzaniu. Dzieki za info, to wiele tłumaczy.
(OO=[][]=OO)
Opublikowano
Dzisiaj rano podjechałem do pracy i sprawdziłem lusterka, od pasażera ciepłe, od kierowcy zimne. Czyżby grzały naprzemian?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Dzisiaj rano podjechałem do pracy i sprawdziłem lusterka, od pasażera ciepłe, od kierowcy zimne. Czyżby grzały naprzemian?

moe jedno zepsute...

Opublikowano

wyjmnij wkład lusterka i sprawdz czy jest grzałka zamontowana jak jest i mimo to nie grzeje to jeszcze sprawdz na kabelkach czy jest prąd , tak jak piszą koledzy przy takich temperaturach jak teraz zarówka powinna oświecać się i gasnąć

jak jest prąd to kup grzałka na allegro i przyklej i po sprawie (ja płaciłem 7zł)

Opublikowano
Mam pogdrzewaną kierownicę. Ale, niestety, jest to klasyczna kierownica. Kierownice M do dzisiaj nie mają wersji z grzaniem. Włącznik jest na kierownicy, jest to niezależne od samochodu. Można taką kierownicę zamontować do każdego E39.