Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zima już blisko, i interesuje mnie następujący problem, gdyż w modelu e36 coupe drzwi nie posiadają ramek szyb, i są one wyposażone w system opuszczania szyby podczas otwierania i dosuwania gdy drzwi zostaną zatrzaśnięte. i problem jest w zimie, jak dajmy na to garażujemy pod chmurką i pada marznący śnieg z deszczem i w aucie niemożliwe staję się odsunięcie szyby. To jak wtedy jest możliwe otwarcie drzwi...?

proszę o pomoc posiadaczy tego modelu.

BMW E34 520i / sedan / 1992 / auto / calypsorot metallic

-------------------------------------------------------------------

EX: BMW E30 318i / coupe / 1989 / manual / diamant schwarz

EX: BMW E30 316i / coupe / 1991 / manual / diamant schwarz

Opublikowano
w okresie zimowym proponuje stosować specjalny smar do uszczelek gumowych w sprayu w tym momencie nie pamiętam jego nazwy ale taki specyfik stosują w każdym ASO nie zależnie od marki, zdaje świetnie egzamin, uszczelka nie przymarza do szyby ponieważ posiada on składnik eliminujący wodę, wilgoć.
http://img258.imageshack.us/img258/7452/bmw9aq.jpg
Opublikowano

zgoda, ale problem nie tkwi tylko przy uszczelce :) tylko też w miejscu gdzie szyba chowa się w drzwi. chyba silnik opuszczający szybę nie jest tak silny by pokonać zamarznięty lód...?

a i jak kolega przypomniał by sobie nazwę byłbym bardzo wdzięczny :)

Opublikowano
tak myślałem, ale to nic uszczelki uszczelkami, ale czy ktoś miał poważne problemy z otwarciem drzwi?

Opublikowano
Kup sobie pokrowiec zimowy na przednią szybę - są na Allegro takie duże, które też na boczne szyby zachodzą. Jak w dzień śnieg się topi a w nocy zamarza, to i z przedniej szyby ciężko to zdrapać.
Opublikowano

Też się podepne do tematu :D

To bedzie moja pierwsza zima z coupe :)

Jakiś czas temu w nocy auto było pod chmurką i szyby troche "przymarzły" do uszczelek - szron na zewnatrz itp no i otwierając drzwi szyba opuszczając się dała nieprzyjemny trzask (odrywając się od uszczelek). Juz myślałem że coś pękło :( ale obyło się bez ofiar. I wlaśnie jak pisze przedmowca, co jeśli szyba przymarznie na tyle by siłownik nie dał rady jej opuścić-chyba nic sie nie urwie?

Co wtedy zrobić w środku nocy gdy nie ma sie nic pod reką, jak najlepiej "odmrozić" szybe od uszczelek by nie uszkodzić ani szyby, ani uszczelki ??

Opublikowano

Ja również miałem z tym jaja poprzedniej zimy. Nie mogłem otworzyć drzwi pasażera jak przymarzły. Trochę mocniej musiałem to zrobić i padł czujnik uchylania szyby lub coś innego bo 8 na 10 otwarć drzwi mechanizm nie opuszcza mi szyby.

Warto mieć ze sobą skrobaczkę i przed otwarciem drzwi zeskrzybać zalegający snieg (lód) gdzie szyba spotyka się z drzwiami. Trochę pomoże.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Rozumiem takie rozwiazanie. Ale kto nosi ze sobą wciąż skrobaczkę do szyb?? Zwykle jest w aucie, zamknięta..... Chyba zostaje ciagłe pilnowanie by na uczczelkach był ten silikon
Opublikowano
Skrobaczka nie lokomotywa do kieszeni wejdzie :D A myślę że te uszcelki to nie taki wielki problem. Nigdy szyba nie przykleiła mi się do uszczelki tylko zawsze kłopoty są w tym miejscu gdzie spotyka się z drzwiami. Dlatego skrobaczkę mam w kieszeni :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

co do skrobaczki mozna ja mieć w bagażniku :)

a z szybą tez da sie przeżyć ja w swojej miałem zepsuty mechanizm opuszczania przy otwieraniu i domykaniu, troche wytarło mi uszczelke ale było ok ;)

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
najgorsze jest to automatyczne opuszczanie przy otwieraniu drzwi. mi szyba przymarzała do uszczelki wzdłuz drzi do nadwozia nie. troche hamsko sie otwierało drzwi jak szyba nie opuszczała sie sama te 2cm.
Jedyną dobrą rzeczą w przednim napędzie jest to ze gdy cofasz masz napęd na tył !
Opublikowano

no tak jak myślałem, czyli może to grozić uszkodzeniem tego mechanizmu. bo tak jak kolega pisał główny problem nie polega na przymarznięciu szyby do uszczelki, tylko tym miejscu gdzie łączy się (wchodzi) w drzwi.

a czy skrobaczką jesteśmy to w stanie wyskrobać...? chyba że jeszcze pomagać sobie odmrażaczem w spray'u..? ale pokrowiec na szybę to jest chyba najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

a tak z ciekawości szukałem na allegro i znalazłem. http://www.allegro.pl/item266360897_oslona_na_szybe_samochodu_koniec_niszczenia_szyb.html

i to pewnie jeden z lepszych sposobów bo i zasłania przednią szybę i boczne.

Opublikowano

Ja też miałem z tym straszne cyrki :lol: :lol: ojej, jak sobie to teraz przypomne! Czasami szyba tak przymarzała, że choćbym nie wiem jak się zapierał i na chama nie szarpał to drzwi nie drgnęły! Dobrym pomysłem jest posmarowanie uszczelek silikonem (naprawde pomaga). W awaryjnych sytuacjach mogę polecić sprawdzony sposób - lecisz do domy po butelkę, lejesz do niej gorącej wody z kranu i stopniowo puszczasz po rynience tuż nad szybą (wiem że tak nie powinno się raczej robić), po chwili drzwi puszczą.

co do skrobaczki mozna ja mieć w bagażniku

To nie jest najlepszy sposób - mi kiedyś przymarzła klapa i były nici ze skrobania

:mrgreen:

Opublikowano
W moim 318is Coupe problemu z tym nie bylo - nasmarowalem tylko uszczelki i bylo OK. Ale na pewno warto na to zwracac uwage, w przypadku bardzo ostrego mrozu faktycznie najpierw oczyscic szybe z lodu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Dobrze ze znalazlem ten temat bo mnie tez czeka ciezka przeprawa przez zime z tymi szybami :? Jak odbiore rejestracje to bede musial zajechac do jakiegos sklepu i kupic ten silikon i porzadna skrobaczke :lol: