Skocz do zawartości

Problem z obrotami na biegu jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z obrotami na biegu jałowym najpierw się zrobiły za wysokie 1100 czasem wyższe a teraz mam za małe na pewno mam już do wymiany swiece i kable poszłysię........ co może być jeszcze względem tych obrotów wyższych czyżby krokowy dał d.....

PS

Szukałem podobnego ale nie znalazłem takich objawów.

Opublikowano
prawdopodobnie krokowy
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

a w jakim przedziale są wachania?

ja tez mam coś takiego,czasami bardziej czasami mniej

u mnie tak od 600 - 1200, czasami w takich granicach potrafi skoczyć

Gregor
Opublikowano
  • Autor

najpierw trzymały się tak 1100

potem coś się stało i zaczęły falować a silnik zaczął nie równo pracować

następny objaw trudność z odpaleniem ale na lekkim gazie odpalił i dojechałem do mechanika

jak tylko będę wiedział co sie stało to dam znać

mam tylko nadzieje ze nic poważnego

Opublikowano

Podpowiem trochę co najlepiej sprawdzić.

Podłączyć pod kompa i sprawdzić błędy to wyeliminuje czujniki, przepływomierz i sondę lambda.

Przeczyścić przepustnicę i silniczek krokowy

Można przeczyścić wtryskiwacze odpowiednim środkiem dolanym do paliwa bo może któryś się przycinać

Sprawdzić drożność przewodów odpowietrzających silnika

Sprawdzić szczelność układu dolotowego

BMW forever!!!
Opublikowano
  • Autor
teraz jest moczony krokowiec i przepustnica jest to czyszczenia jak na razie co jeszcze w nim robie to koncowka drazka ogulnie mialem porobic w nim zawieszenie a z tymi obrotami to tak nagle wyszlo k..... zawsze czlowiekowi pod gorke pod wiatr a z wiatrem to tylko piach
Opublikowano
sprawdz wezyk co idzie od popy ham. do kolektora ssacego czy lewego powietrza nie lapie alb nie jest sparcialy itp.
Opublikowano
  • Autor

Panowie i Panie kolega mechanik wymienil mi przewody wsokiego NGK, Swiece NGK, czyszczenie przepustnicym, krokowca, i wymiana termostatu zurzyla sie uszczelka pod nim i troszke zaczelo ciec ( zrobila sie plastikowa termostat byl z 95r :D ) teraz jest FEBI nowy, to byly silnikowe sprawy

uklad kierowniczy koncowka drazka + jakies tam gumowe elemety nie pamietam jakie

podobno jest ok jeszcze sie zastanawialem nad wymiana krokowca ale w ASO 720zl a intercars 537zl narazie sie wstrzymam az padnie suk...... :mrgreen:

Opublikowano
po mojemu to tylko sonda lambda i bedzie ok :cool2: jaki masz przebieg sonda srednio pada co 130 - 150tys km

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
no i tu wlasnie mam problem.mam oryginalny przebieg 65tys i dziwi mnie zebym musial sonde wymieniac ,krokowca czyscic itp.wiem tylko ze ta sytuacja z obrotami zaczela sie dziac po wsadzeniu strumienicy
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
  • Autor

mam taki objaw na zimnym gasnie trzeba lekko dodawac gazu ale jak sie rozgrzeje jest lekkie tylko falowanie tak w granicach 100 obrotow

niestety w tej okolicy nie wiem gdzie ktos ma kompa zeby podlaczyc

narazie stawiam na krokowca (tak mysle ze to jego wina) co wy na to

Opublikowano
heh pisze to w ramach ciekawostki bo pewnie przyczyna u ciebie jest inna.. ale u mnie jak leje wache na kiepskiej stacji 95 okt to zaczynaja lekko falowac obroty.. wiec jak 95 to tylko z dobrej stacji a na lipnej tylko 98 muse tankowac.. poprostu moja betak łapie focha jak jej niedobrą zupke podaje :lol:
Opublikowano
  • Autor

Niestety wymiana krokowca nowy

ale wymieniłem sobie już wszystko

wiec tak

silnik krokowy

Regulator biegu jałowego nr 0 280 140 549 dla silnika M43 z 95r koszt to tylko 395zł

przewody wysokiego NGK 160,59zł

świece NGK BKR6EK 48,32zł

termostat FEBI 90zł

czyszczenie przepustnicy

układ kierowniczy boczny BM-DS-4339 109,50zł

łącznik drążka stabilizatora FE04220 106,96zł

na koniec jeszcze mi zostało przegląd terminowy bo tez sie kończył

wszystko naraz ale tak bywa oby jak najmniej razy

a bym zapomniał jeszcze jechać muszę na zbieżność