Skocz do zawartości

Jaki olej do manualnej skrzyni biegów i termostat E36 318

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich . Niedawno kupiłem 318i sedana z 1996r na łańcuchu rozrządu i nie wiem jaki olej wlać do skrzyni biegów manualnej (słyszałem że leje się ten sam co do automatów) Drugi problem mam z temperaturą silnika , jak go odpale i chodzi na biegu jałowym to temperatura na wskaźniku jest w połowie ale jak tylko jade to wskaźnik jest trochę powyżej niebieskiego pola . Czy jest to normalne ? Wydaje mi sie że jest termostat padnięty a jak tak to jaki mam bo podobno są jakieś w obudowach i bez ? Wszystkim za wskazówki serdecznie dziękuje i POZDRAWIAM
Opublikowano

czesc

ja mialem 1,6 m43 i mi sie grzała, wymieniłem termostat, zaplacilem za nowy oryginalny prawie 170 zł na warszawskiej w sklepie BMK, z tym że mój chyba nie był zepsuty tylko poprostu pusty w tej czarnej plastkikowej rurce nie miałem termostatu......

a i widze ze kolega z katowic, na warszawskiej jest dobry mechanik Pan Krystian, zawsze tam jezdzialem i bylo tanio ale od niedawna ma spółkę z jakims innym panem który się za bardzo ceni i chce wymieniać wszystko na nowe bez sprawdzania :)

pozdrawiam

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
Pana Krystiana znam osobiście jest naprawde dobry ale od niedawna tak jak pisze kolega ceny z nieba :shock: Proszę o opinie innych użytkowników BMW e36 318 czy mają takie same objawy temperatury silnika jak już wyżej pisałem bo zawsze jeździłem Hondami i tam takich problemów nie było a to jest moje pierwsze BMW i nie wiem czy to jest normalne ?
Opublikowano
do skrzyni zalej drexton 2.pozdrawiam
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy