Skocz do zawartości

Zakup pompy paliwa - benzyna. Lepszy wariant

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po drodze do wyeliminowania mojego odwiecznego problemu – dłuższego kręcenia podczas rozruchu – przyszedł chyba czas na wymianę regulatora ciśnienia i pompy.

Mam dwa pytania:

– jakiej firmy pompy paliwa (nr BMW 16141181354) były stosowane na pierwszym montażu (czy to jest BMW, czy coś innego)??

Przed zakupem biorę pod uwagę trzy ewentualności :

1 – pompę Bosch – chyba ok. 210zł

2 – pompę Pierburg – 600zł

3 – pompę z ASO – cena wg RealOem w przeliczeniu ok.850zł

wszystkie podane pompy są z takim samym „oprzyrządowaniem”, czyli nr 5 w zestawieniu RealOem

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB11&mospid=47369&btnr=16_0189&hg=16&fg=05

Z tym związane jest drugie (najważniejsze) pytanie – czy któregoś z tych wariantów wystrzegać się?

Chodzi o to, czy warto kupić Bosch, czy jednak którąś znacznie droższą z wyżej wymienionych pomp?

Widziałem już tańsze zamienniki niż Bosch, ale ich nie biorę pod uwagę.

Dodam, że samochód OCZYWIŚCIE nie posiada LPG – i ważne jest dla mnie, żeby kupić niezawodną pompę (mającą dobrze działać kilka lat, nie tylko przez chwilę po rozruchu).

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne rady.

marek

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Witaj kolego , miałem podobny problem zeszłej zimy musiałem zakupić pompę paliwa ponieważ woda w paliwie zrobiła swoje. Kupiłem pompe ze strony www.swiatczesci.pl dałem za nią 240 PLN a mam motor 2.5 l i nie narzekam na nią . Decyzja nalezy do ciebie. Pozdrawiam Jacek.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki Jacek za podpowiedź. Nie pamiętasz jaki jest producent tej Twojej pompy ?(na tej stronie nie podają chyba tego). Poza tym, kupiłeś samą puszkę, czy razem z tym, co jest wokół samej pompy (to co w nr 5 RealOem w linku, który wcześniej podałem)??

pozdrawiam

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
kupiłem ze wszytstkim czyli z plastikowym mocowaniem i filterkiem na pompę paliwa. wszystko ładnie zapakowane z gwarancją rachunkiem gdyby co ale nie musiałem do tej poory korzystać z tej drogi. wszytko pasuje i działa nienagannie. Pozdrawiam Jacek.
Opublikowano
a ja mam pytanie, jak wygląda ten regulator ciśnienia ? i w ktorym miejscu się znajduje ? bo u mnie jest chyba padnięty :(
Opublikowano

Solaris - wiesz....BOSH - to juz zadna marka nie jest odkad japonczycy wykupili....Ja juz sie przejechalem na BOSHU i jego servisie i jakosci...szczegolnie w mojej firmie - wktorej wiele urzadzen jest bosh'a ....OD mulitplexerow konczac na urzadzeniach pomiarowych.......aa o Akumulatorach nie wspominajac...

natomiast PIERBURG to bdb firma....bioracpod uwage to iz zajmowali sie zawsze gaźnikami i systemami zasilan silnika mozna byc pewnym ze taka pompa bedzie OK :)....wiaodmo cena....3 razy wieksza od BOSH'a.....nie powiem ze 3 razy lepsza....Ale skoro cenisz niezawodnosc i bezawaryjnosc...Nie zastanawialbym sie :).....Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Zac, miałem podobne podejrzenia (różnica w cenie chyba zbyt duża jak na podobne parametry jakościowe)

Odn. Pytania o regulator, które zadał K@rol

Element nr 6

w 520i M20

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB11&mospid=47369&btnr=13_0293&hg=13&fg=15

a w 535i M30 tak samo (o ten przypadek chyba bardziej Ci chodzi)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HD11&mospid=47382&btnr=13_0232&hg=13&fg=15

Jakie masz objawy, które łączysz z nie sprawnym regulatorem?

pozdrawiam, marek

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano

Napewno takie byly :) bo taka wyjalem ze swojej....a byla oryg...

W sumie niewiadomo teraz jak jest z siemensem...Najlepiej chyba pytać o BENQ=Siemens :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Opisz prosze dokładnie jakie masz obkawy , i dlaczego myslisz że to regulator ciśnienia paliwa. Znajsduje sie przy listwie zasilającej wtryskiwacze paliwa , a szukac musisz przu kolektorze dolotowym. Jest to niewielkich rozmiarów element i w zależnośi od silnika ma za zadanie utzrymywać stałe ciśnienie w listwie około 3,5 bara.
Opublikowano
przepraszam za błedy, wynikające z szybkiego pisania.
Opublikowano
ja kupiłem nową pompę za 150 zł od Gościa z Allegro, handluje tylko pompami, dał 1 rok gwarancji, pompa jest ok, niestety nie pamiętam jakiej firmy