Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Podpinam się do pytania.

Widzę, że temat założony jest już dość dawno. Czyżby nikt takiej "operacji" nie dokonywał?

Mnie natomiast interesowałaby sprawa wałka typu GT w E36?

Przeglądałem już kilka stron z informacjami na temat wałków typu GT ale dobrze byłoby posłuchać opinii osób, które miały już z tym do czynienia.

Opublikowano

Poprzez sportowy wałek rozrządu zwiększasz czas otwarcia zaworów a przez to zwiększasz naładowanie cylindra mieszanką paliwowo-powietrzną.

Oczywiście wydłużasz także czas wymiany w cylindrach - co ma duże znaczenie na wolnych obrotach - nierównomierna praca silnika.

Sportowy wałek spowoduje, że będziesz musiał jeździć na wyższych obrotach , gdyż na wolnych auto będzie zamulało. Dopiero po wejściu na obroty dostanie mocy.

Opublikowano

Witam ja w mojej buni E-30 mam zamontowany sportowy wałek rozrzadu i nie narzekam niunia wymiata aż miło oprócz wałka mam również strumienice ,stożkowy filtr i sportowy wydech polecam te przeróbki bo warto

NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU ABY NASZE BUNIE MIAłY PEłNE BAKI I SZEROKICH DRóG żYCZE

Opublikowano
Witam ja w mojej buni E-30 mam zamontowany sportowy wałek rozrzadu i nie narzekam niunia wymiata aż miło oprócz wałka mam również strumienice ,stożkowy filtr i sportowy wydech polecam te przeróbki bo warto

NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU ABY NASZE BUNIE MIAłY PEłNE BAKI I SZEROKICH DRóG żYCZE

A czy robiłeś może pomiar na hamowni aby sprawdzić o ile zmieniła się moc auta i moment po tych modyfikacjach? Jeśli możesz to podaj ich wartości?

Opublikowano

No właśnie, jakiś wykresik by się przydał na poparcie efektów, bo pisać to można różne rzeczy.

Z tego co wyczytałem, sportowy wałek = większa moc przy wyższych obrotach, ale zmułka na niskich. Dlatego też ludziom się wydaje, że auto dostało kopa, bo na niskich obrotach nic się nie dzieje, a za chwilę "bum" - auto jedzie.

Opublikowano

co drugie zdanie to bzdura

No do Świątka ktoś pisał w tej sprawie? Ja pisałem do kilku fachmanów, i dobry wałek nie powoduje problemów z wolnymi, i nie powoduje zmułki na niskich.

Nie mówimy o ekstremalnych wałkach, które wymagają przeróbki części układu rozrządu, i które " działają" od np 6000 obr - wymagają kompleksowej przeróbki.

Co do Kolegi który ma wałek u siebie - wiesz z jakiej firmy, bo cos sie nie doczytałem? No i druga sprawa - jak można odczuć przyrost mocy w 316, bo nie umiem sobie tego wyobrazic, no chyba ze masz jakas scieme w opisie . . . .

cena u Świątka z tego co pamietam to 800 zł + dźwigienki, które wypadałoby żeby było nowe ( koło 40 zł szt) - z regen. jest problem, a idealne ciężko dostać. W razie zjechanych dźiwgienek, wałek bedzie sie po prostu wycierał . . . Wartoby kupić też nowy " przewód" metalowy który ma za zadanie smarowac wałek, nie mówiąc o tym, że głowica ma być w stanie hmmm . . . . .BDB!

Opublikowano

Mój kumpel u siebie w E30 m40 1.6 miał tzw "bociana" pod maską - przy okazji planowania głowicy - oddal gościowi do napawania i planowania też wałek - spytał fachmana czy jest opcja splanowania krzywek wałka tak aby były trochę ostrzejsze - i czy ten mechanior się tego tego podejmie- usłyszał ulubione przez wszystkich TAK.

Efektem tego że krzywki są ostrzejsze jest lepszy czas otwierania i zamykania zaworów - a co za tym idzie - lepsza prędkość obrotowa silnika - coś przy tym jeszcze wymieniał - ale co to było.

Powiem tak Betka zbiera się lepiej - przesunęła mu się odcinka na "+'

Brak efektu stukania - a koszt: 250 zł planowanie wałka i dwóch krzywek - 50 zł planowanie głowicy a co do reszty części to musiałbym się go spytać ile go szarpły.

masqo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ostry wałek w m40? Dobry pomysł dla dziewczyn. lepiej kupić sześciocylindrówkę niż pchać pieniądze w te kulawe motory a przeróbki u dziadka w szopie na tokarce gorąco polecam jak końcówki na rury i stożki bez izolacji to daje prawdziwego kopa...
  • 1 miesiąc temu...