Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam bmw compact i jedynka czasami wchodzi tak jakby cos ja blokowalo,trzeba uzyc troszke wiecej sily aby weszla,tak sie dzieje jak samochod calkowicie stoi,jak sie nim troszke turlam np podjezdzajac do jakiegos samochodu na skrzyzowaniu i wrzuce jedynke by wystartowac to wchodzi normalnie,czy ktos moze mi w tym pomoc?pozdrawiam:)

"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
u mnie wlasnie bez roznicy czy cieply czy zimny,z ta jedynka taka loterie mam ciagle,raz wejdzie lekko a raz blokada:(
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
nio wlasnie w takiej przyleglosci ciezko stweirdzic co to moze byc wiec jak zwykle prosze was o podpowiedz:)
Opublikowano
Tak to prawda, może to być też objaw zużytego sprzegła. Napisz więc, jak puszczasz sprzegło to kiedy zaczyna Ci "łapać"?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, dziwna rzecz z ta jedynka. W E36 miałem podobnie ,teraz w E46 od czasu do czasu. Wystarczy wrzucic dwójke i potem jedynka wchodzi bez problemu.
Opublikowano
U mnie jak długo nie jeżdżę i w dodatku jest zimno to jedynka lubi ciężej wejść. Zauważyłem, że jak zostawiam smaochód na biegu (wstecznym) to później lepiej wchodzi niż jak zostawię na luzie.
Opublikowano

Mam tak samo. Najczęściej w najmniej oczekiwanych sytuacjach,

Wystarczy wrzucic dwójke i potem jedynka wchodzi bez problemu.

ale robię tak jak BaX i pomaga.

Myślę, że synchronizator powoli odmawia współpracy :|

Opublikowano
no dokladnie tak samo mam,jesli z dwojki dam na jedynke to wchodzi gladko i lekko,nie wiem od czego to moze zalezec:(sprzeglo chodzi lekko i lapie mniej wiecej w przed polowa.
Opublikowano
No to jak Ci łapie mniej wiecej w polowie, to sprzegło ok. Jeśli byś chciał to naprawić to raczej tylko wymiana skrzyni Cie czeka, bo naprawiać się nie opłaca. Ja kupiłem na "alegrze" od jakiegoś goscia co ma szrot za 200 pln i smiga idealnie :cool2: Ja zmieniłem, bo mi jedynka czasem "wyskakiwała".
Opublikowano
oj to chyba wole sie pomeczyc jeszcze troche z ta skrzynia a jak bede mial trosze funduszy to skrzynie kupie:)
Opublikowano
oj to chyba wole sie pomeczyc jeszcze troche z ta skrzynia a jak bede mial trosze funduszy to skrzynie kupie:)

Ja już tak jeżdże od ponad roku i nic złego się nie dzieje :dance: Tylko oby to nie było do czasu :duh: Czego Wam i sobie życzę :mrgreen: :cool2:

Opublikowano
skoro ty przyjacielu dajesz rade juz rok to ja tez sobie poradze tym bardziej ze u mnie chodzi o jeden bieg co nie bedzie chyba az tak uciazliwe :)
Opublikowano
Do kolegi Adamation :) Czytam dosc czesto Twoje posty i powiem ze sporo takich niuansow nam sie pokrywa bo tez mam compacta wiec chyba z wiekiem ten typ tak ma :) Ze skrzynia mam dokladnie to samo co u Ciebie ale jezdze i jedyne co zrobie to wymienie olej przy najblizszym przegladzie. Mysle ze nie ma co szukac dziury w calym, jak juz wymieniac skrzynie to dlatego ze pojdzie w pierdony i auto stanie a nie dlatego ze jeden bieg ciezej wchodzi (i to nie zawsze)... Pozdrawiam :)
Opublikowano
no dokladnie masz racje,zgadzam sie z toba calkowicie,grunt ze autko sie sprawuje,a skrzynia rowniez i nie jest to tak uciazliwe jak moze sie wydawac.pozdro
Opublikowano

Witam.

Może w tym linku będzie rozwiązanie ciężkiego wrzucania biegu:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=43482&postdays=0&postorder=asc&highlight=ciezko+wchodzi+jedynka&start=15

A najlepiej wpisać w Szukaj: ciezko wchodzi jedynka. Wychodzi sporo podobnych tematów, tylko trzeba być cierpliwym i szukać. :mrgreen:

Mam nadzieję, że to coś pomoże.

Napisz dla potomnych jak to zrobić jeżeli uporasz się z tym problemem. :wink:

Opublikowano
po przeczytaniu juz wiem o co chodzi z tym biegiem,wstrzymam sie jeszcze z naprawa i zobacze jak sprawy sie beda mialy z czasem...pozdrawiam