Skocz do zawartości

antena cb, która lepsza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

która antena magnesowa lepsza HUSTLER IC100 czy President Florida? (pomijajac cene, ze hustler tanszy). Montaz na klapie bagażnika.

Czy ktoś z kolegów orientuje sie jaką dokładnie ma długość kabel w presidencie florida-czy wystarczy na bezproblemowy montaz na klapie bagaznika?

pozdrwiam

Opublikowano
A czemu tylko te 2, jakże różniące się od siebie anteny bierzesz pod uwagę? Florida na klapie bagażnika w sedanie nie do końca byłaby dobrym wyborem heh :wink: Na dach - OK. Mam optimum - bierz magnesówkę Wilson Little Wil - 1m wysokości, bardzo dobry magnes, długi kabel, wygląda jak Hustler ale jest od niego lepsza. A cena będzie porównywalna z Floridą.
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

ja mam jeszcze cos lepszego - SIRIO AS100 ...

tez mialem dylemal - floruda. wilson itp - ale jak porownalem jakosc , przemyslalem wszystko , to wypralem as100 - swietna jakosc , bardzo mocny magnes ( jechalem z nia na klapie 220 - na niemieckiej autostradzie :wink: ) , ma rozbieralny srobek - wiec mozna np zmienic kabel , cos przelutowac itp.

co do zasiegu - as100 na klapie ma minimalnie lapszy zasieg niz florida na dachu - testowalem sam ... a jak bedzie potrzeba jeszcze lepszy to zawsze mozna ja wystawic na dach

Opublikowano

Generalnie Wilson i Sirio AS100 to bardzo zbliżone anteny, nota bene bardzo dobre (najlepsze w klasie do 1metra).

Nie wiem jak z magnesem w AS100 (ten w Wilsonie wymiata), ale skoro jest rozbieralna, to jest jej dodatkowy plus :)

Ja w trasie zawsze mam Wilsona na dachu -> to dobra antena, więc po co mam obniżać jej 'sprawność' kładąc ją na klapę bagażnika :wink:

PS. Z ciekawości spojrzę na ceny Sirio AS :) ...i na długość kabla :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dlatego akurat te 2, bo szukam anten do 1m do okolo 140 zl . Hustler jest z tych tanszych dobrych alegro kolo 65 zl , a florida gorny pulap cenowy. Zauwazylem, ze wiele osob ma na samochodach hustlery, czasem tez wilsony, (maja podobny wyglad ale znacznie rzadziej wystepują, takie moje subiektywne odczucie) i floridy- szczegolnie na dachach kombi i minivanach.

Hm ciekawa propozycja sirio as-100, znalazlem relatywnie tanio

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=258480313

podaja dlugosc kabla 4m ( musze sprawdzic ale pewnie to 3,70 m standardowa dlugosc) nie wiem czy nie jest zbyt krotki na bagaznik 3/5 sedan

Tu z koleji podaja dlugosc kabla 3,5m

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=259643908

Opublikowano
W Wilsonie długość kabla to ok 4,5m jak nie więcej.
Opublikowano

nie pamietam ile jest kabla - mi wystarczylo zeby pociagnac z konsoli srodkowej , do bagaznika i na srodek klapy ...

kabel zawsze mozna przedluzyc - metr kabla nie jest drogi , do tego łącznik za kilka złotych ...

dodatkowa zaleta as100 jest to ze ma odkrecany bat - ja np na noc odrecam sam bat - magnes mam caly czas na klapie - bat sie latwiej przechowuje w bagazniku niz wilsona zmagnesem - latwo mozna go pogiac ...

Opublikowano
bat sie latwiej przechowuje w bagazniku niz wilsona zmagnesem - latwo mozna go pogiac ...

Heh, nieprawda.

Większość czasu Wilson leży sobie w bagażniku i naprawdę nic a nic się nie odkształca, nie mówiąc o pogięciu. To nie chińskie badziewie. Tutaj możesz ruszać batem, wyginać go, a i tak powróci do pionu.

Nie piszę tego, dlatego że mam Wilsona, tylko stwierdzam fakt.

Gdy wreszcie znajdę dobre 320dT, na trasy najparwopodobniej kupię Dakotę V2, a Wilson będzie na codzień.

Opublikowano
  • Autor

poszukalem dane techniczne hustler i wilson

HUSTLER IC 100:

- częstotliwość : 26 - 28 MHz

- moc max: 150W

- impedancja: 50 Ohm

- waga: 550g

- zysk (wzmocnienie): 4 dB

- Minimum SWR: 1.5:1

- wysokość anteny: 100 cm.

- średnica magnesu: 9 cm.

- długość kabla: 4,5 m

WILSON LITTLE WILL

- częstotliwość : 27- 30 MHz

- moc max: 300 W

- impedancja: 50 Ohm

- waga: 600g

- zysk (wzmocnienie): 4 dB

- minimum SWR: 1:1,2

- wysokość anteny: 100 cm

- średnica magnesu: 9 cm.

- długość kabla: ok 4,7 m

parametry podobne , niewiele się różnią, więc mimo wszytsko po co przepłacac za podobne parametry? podejrzewam, ze obie mają dobry zasięg na te min 10 km

(H-65zł, W-115zł)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja mam Wilsona i jestem zadowolony. Pomimo tego, że pekła mi obudowa mogę polecić tą antenke.

U mnie właśnie na klapie bagażnika w połączeniu z Unidenem 510XL.

Mam prównanie do:

Midlanda 18-244 - padaka

ML145 - lekko lepsza niż Wil

Opublikowano
renoraines - przejedź się nad morze z Hustlerem a spowrotem załóż Wilsona. Suche parametry wyrzuisz do kosza :8)
Opublikowano
renoraines - przejedź się nad morze z Hustlerem a spowrotem załóż Wilsona. Suche parametry wyrzucisz do kosza :8)
Opublikowano
  • Autor

Mialem rowniez Midlanda 18-244 na dachu ,nie dosc ze beznadziejny zasieg i szumy to jeszcze zbyt krotki kabel, przedluzacz z beczka , ale to w ogole nieporozumienie i problem z wjazdem do garazu na wysokosc.

Najlepiej testowac anteny i wybrac najlepsza, ale nie kazdy ma mozliwosc zdobycia do przetestowania konkretnego modelu :)