Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

która antena magnesowa lepsza HUSTLER IC100 czy President Florida? (pomijajac cene, ze hustler tanszy). Montaz na klapie bagażnika.

Czy ktoś z kolegów orientuje sie jaką dokładnie ma długość kabel w presidencie florida-czy wystarczy na bezproblemowy montaz na klapie bagaznika?

pozdrwiam

Opublikowano
A czemu tylko te 2, jakże różniące się od siebie anteny bierzesz pod uwagę? Florida na klapie bagażnika w sedanie nie do końca byłaby dobrym wyborem heh :wink: Na dach - OK. Mam optimum - bierz magnesówkę Wilson Little Wil - 1m wysokości, bardzo dobry magnes, długi kabel, wygląda jak Hustler ale jest od niego lepsza. A cena będzie porównywalna z Floridą.
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

ja mam jeszcze cos lepszego - SIRIO AS100 ...

tez mialem dylemal - floruda. wilson itp - ale jak porownalem jakosc , przemyslalem wszystko , to wypralem as100 - swietna jakosc , bardzo mocny magnes ( jechalem z nia na klapie 220 - na niemieckiej autostradzie :wink: ) , ma rozbieralny srobek - wiec mozna np zmienic kabel , cos przelutowac itp.

co do zasiegu - as100 na klapie ma minimalnie lapszy zasieg niz florida na dachu - testowalem sam ... a jak bedzie potrzeba jeszcze lepszy to zawsze mozna ja wystawic na dach

Opublikowano

Generalnie Wilson i Sirio AS100 to bardzo zbliżone anteny, nota bene bardzo dobre (najlepsze w klasie do 1metra).

Nie wiem jak z magnesem w AS100 (ten w Wilsonie wymiata), ale skoro jest rozbieralna, to jest jej dodatkowy plus :)

Ja w trasie zawsze mam Wilsona na dachu -> to dobra antena, więc po co mam obniżać jej 'sprawność' kładąc ją na klapę bagażnika :wink:

PS. Z ciekawości spojrzę na ceny Sirio AS :) ...i na długość kabla :wink:

Opublikowano

Dlatego akurat te 2, bo szukam anten do 1m do okolo 140 zl . Hustler jest z tych tanszych dobrych alegro kolo 65 zl , a florida gorny pulap cenowy. Zauwazylem, ze wiele osob ma na samochodach hustlery, czasem tez wilsony, (maja podobny wyglad ale znacznie rzadziej wystepują, takie moje subiektywne odczucie) i floridy- szczegolnie na dachach kombi i minivanach.

Hm ciekawa propozycja sirio as-100, znalazlem relatywnie tanio

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=258480313

podaja dlugosc kabla 4m ( musze sprawdzic ale pewnie to 3,70 m standardowa dlugosc) nie wiem czy nie jest zbyt krotki na bagaznik 3/5 sedan

Tu z koleji podaja dlugosc kabla 3,5m

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=259643908

Opublikowano

nie pamietam ile jest kabla - mi wystarczylo zeby pociagnac z konsoli srodkowej , do bagaznika i na srodek klapy ...

kabel zawsze mozna przedluzyc - metr kabla nie jest drogi , do tego łącznik za kilka złotych ...

dodatkowa zaleta as100 jest to ze ma odkrecany bat - ja np na noc odrecam sam bat - magnes mam caly czas na klapie - bat sie latwiej przechowuje w bagazniku niz wilsona zmagnesem - latwo mozna go pogiac ...

Opublikowano
bat sie latwiej przechowuje w bagazniku niz wilsona zmagnesem - latwo mozna go pogiac ...

Heh, nieprawda.

Większość czasu Wilson leży sobie w bagażniku i naprawdę nic a nic się nie odkształca, nie mówiąc o pogięciu. To nie chińskie badziewie. Tutaj możesz ruszać batem, wyginać go, a i tak powróci do pionu.

Nie piszę tego, dlatego że mam Wilsona, tylko stwierdzam fakt.

Gdy wreszcie znajdę dobre 320dT, na trasy najparwopodobniej kupię Dakotę V2, a Wilson będzie na codzień.

Opublikowano

poszukalem dane techniczne hustler i wilson

HUSTLER IC 100:

- częstotliwość : 26 - 28 MHz

- moc max: 150W

- impedancja: 50 Ohm

- waga: 550g

- zysk (wzmocnienie): 4 dB

- Minimum SWR: 1.5:1

- wysokość anteny: 100 cm.

- średnica magnesu: 9 cm.

- długość kabla: 4,5 m

WILSON LITTLE WILL

- częstotliwość : 27- 30 MHz

- moc max: 300 W

- impedancja: 50 Ohm

- waga: 600g

- zysk (wzmocnienie): 4 dB

- minimum SWR: 1:1,2

- wysokość anteny: 100 cm

- średnica magnesu: 9 cm.

- długość kabla: ok 4,7 m

parametry podobne , niewiele się różnią, więc mimo wszytsko po co przepłacac za podobne parametry? podejrzewam, ze obie mają dobry zasięg na te min 10 km

(H-65zł, W-115zł)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam Wilsona i jestem zadowolony. Pomimo tego, że pekła mi obudowa mogę polecić tą antenke.

U mnie właśnie na klapie bagażnika w połączeniu z Unidenem 510XL.

Mam prównanie do:

Midlanda 18-244 - padaka

ML145 - lekko lepsza niż Wil

Opublikowano
renoraines - przejedź się nad morze z Hustlerem a spowrotem załóż Wilsona. Suche parametry wyrzuisz do kosza :8)
Opublikowano
renoraines - przejedź się nad morze z Hustlerem a spowrotem załóż Wilsona. Suche parametry wyrzucisz do kosza :8)
Opublikowano

Mialem rowniez Midlanda 18-244 na dachu ,nie dosc ze beznadziejny zasieg i szumy to jeszcze zbyt krotki kabel, przedluzacz z beczka , ale to w ogole nieporozumienie i problem z wjazdem do garazu na wysokosc.

Najlepiej testowac anteny i wybrac najlepsza, ale nie kazdy ma mozliwosc zdobycia do przetestowania konkretnego modelu :)