Skocz do zawartości

rozładowuje akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

od jakiegoś czasu mam problem z rozładowującym się akumulatorem, jeśli autko postoi w garażu dwa dni to nie mogę go odpalić, więc poprostu odłaczam aku. Czytając forum trafiłem na tzw. "szablę" która podobno może być przyczyną, z tymże niestety linki do miejsca znajdowania się owej "szabli" i schematów już nie działają. Może jest to coś innego, podpowiedzcie! z góry WIELKIE dzięks!

Opublikowano

podlaczasz miernik i mierzysz pobor pradu jezeli jest 0,03-0,05 ampera to jest ok i akumulator masz do wymiany

jezeli masz wyzszy pobor to odlaczasz po koleji bezpieczniki i szukasz "winnego"

pozdro

Opublikowano

dokladnie jak kolega wyżej. A co do szabli :D to chyba chodzi ci o miecz, to błędna droga on co najwyżej popieprzy ci nadmuch.

Szukaj po bezpiecznikach u mnie okazało się że są popękane kable w drzwiach, dokładnie od zamykania okien i robiłmczesami małe zwarcie. To stare auta i takie problemy mogą najszybciej być przyczyną rozladowań.

włuż szeregowo miernik i pacz wyjmując każdy bezpiecznik czy nie zmienia się wartość prądu na mierniku. Wcześniej wyłącz światło wew itp. odbiorniki prądu które mogły by zakłucać wskazania miernika.

obecnie Alfa 156 GTA SW
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, posprawdzam wszystko po kolei tak jak mówicie, bezpiecznik po bezpieczniku. Alarm zakładałem odrazu po zakupie samochodu tj. około 2 lata temu, ale rzeczywiście może to być wszystko.

PS: przyznaje z tą szablą to nieżle się popisałem, pozdr.