Skocz do zawartości

Diesel - zima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW to jest mój pierwszy diesel. Wcześniej jeździłem benzyniakami i w zimę nie było większych problemów.

Czego mogę się spodziewać po dieslu w zimie(chodzi mi przede wszystkim o rozruch silnika) i ewentualnie jak temu zaradzić?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Bedzie kolega musial przywyczaic sie do kilku sekundowego grzania swiec zarowych i... i to wszystko :] jak wszystko ok powinien palic na dotyk czasem puszczajac niebieską chmurke :mrgreen:

Xdrive

Koder

Opublikowano
Słyszałem także o jakiś dodatkach do oleju napędowego na zimę, czy jest to konieczne, czy warto to stosować itd.?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Czyli rozumiem, że jak będzie już zima na całego to taki olej znajdzie się na stacjach benzynowych?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
A czy to normalne ze przy -1 na dworze DDE świeci sie 3 sekundy- wczesniej po niecałej jednej kontrolka zgasła. wiem że świece zarowe muszą sie nagrzać (w innych dieslach jeszcze dłużej) ale czy też tak macie że ze spadkiem temp. o tyle sie wydłuża czas grzania. Czy jak sie któras uszkodzi to DDE pokaże błąd?
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
A czy to normalne ze przy -1 na dworze DDE świeci sie 3 sekundy- wczesniej po niecałej jednej kontrolka zgasła. wiem że świece zarowe muszą sie nagrzać (w innych dieslach jeszcze dłużej) ale czy też tak macie że ze spadkiem temp. o tyle sie wydłuża czas grzania. Czy jak sie któras uszkodzi to DDE pokaże błąd?

Witaj, nie wiem jakiego kompa uzywają moje mechaniory, ale jak przebadali całość to wyskoczyło im, że mam wszytskie 4 strzelone :-) przed zimą jednak zdąrzyłem wymienić :-) teraz czy odpalam rano czy w nocy spręzynka pali się dosłownie chwilkę wg Ciebie mniej sekundkę :-)

Car Detailing - zrób to z Nami :-)
Opublikowano
tak jest ze im nizsza temp.swiece beda dluzej grzali /teraz sa swiece szybko grzejne/ kolega...vtec81..napisal ze na kom.wyszlo mu ze ma wszystkie strzelone /nie wiem jak w bmw ale w mercu jak np.1 strzelona to kontrolka pokazuje ze jest cos nie tak ze swiecami,w vw tez pokazuje/..
Opublikowano
Na duze mrozy przy braku pewności co do paliwa- a taka wątpliwość ZAWSZE sie powinno miec :D - myslę ze dobrze na zapas byłoby wlac. czy ten akurat nie mam pojęcia. Generalnie chodzi o to zeby parafina sie nie wytrącała
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
jak zalejesz na dobrej stacji to nic sie nie dzieje w tamta zime przy -30 stopniach zamarzala. A nalalem gowna z cpn na wsi. Ale na dobrej stacji nic sie nie dzieje zreszta w dieslu musisz miec oprocz dobrego paliwa dobry akumulator i swiece. To moja pierwsza zima z bmw i mysle ze nie bede mial problemow.

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
To moja pierwsza zima z bmw i mysle ze nie bede mial problemow.

Moja też, zobaczymy jak to będzie...

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Słyszałem także o jakiś dodatkach do oleju napędowego na zimę, czy jest to konieczne, czy warto to stosować itd.?

Mój również był pierwszym dieslem jak kupowałem 1,5 roku temu ale jaka była ostatnia zima to każdy wie :mrgreen: co do dodatków to lej na BP Ultimate ON albo kup dodatek Castrol TDA - ja nie tankując na BP i tak bo wlewam nawet w lecie bo ma właściwości czyszczące - polecam go