Skocz do zawartości

M30b30 braki mocy, jakie przyczyny - rozwiązania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ten silnik powinien palić w mieście maksymalnie 17l gazu, gdyby to było 18 też bym nie narzekał, a jest 24 i jest muł. I dusi się na benzynie a to oznacza że dawkowanie jest za duże.

A filtr powietrza wymieniałeś ?

pozdr

Mariusz

Opublikowano
odepnij LPG na jeden dzien usun kazda zwezke typu mikser i klapke anty strzalowa i zobacz jak bedzie. A i upewnij sie ze nie masz lewego powietrza.
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano
ten silnik powinien palić w mieście maksymalnie 17l gazu, gdyby to było 18 też bym nie narzekał, a jest 24 i jest muł. I dusi się na benzynie a to oznacza że dawkowanie jest za duże.

Przenigdy nie udało mi się nawet zbliżyć do 17 litrów gazu w mieście a miałem manuala. Zobacz czy klapka przepływomierza nie jest pogięta i nie przycina się (choć przy walniętym miałby nawet problemy z utrzymaniem wolnych obrotów na benzynie) a sonde możesz odłączyć na próbę jeśli jest padnięta to z odłączoną powinna być poprawa.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
To ja takze mialem spalanie na poziomie 17 18 litrow LPG i to jest mysle norma chyba ze cisniej caly czas no to co innego.
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano
dziś spróbowałem odłaczyć sondęi niestety bez zmian, wyczyściłem też kopułkę rozdzielacza, i na stylach były bruzdy nie wiem czy to normalne (w końcu ciągle przelatuje przez nie rozdzielacz, no to jakieś ślady musi zostawiać). ściągnąłoem też nachwilę mikser, owszem mocy przybyło ale, raptowne wciśnięcie gazu dusi na chwilę silnik.
Opublikowano
bo to auto poprostu nie jedzie, dzisiaj spod świateł porobił mnie stary civic 1.4

Nawet gdybyś miał wszystko ok z motorkiem to civic cię objedzie jeśli masz automat.

peace & love
Opublikowano
Ja bym sie zastanawial nad tym....civici maja po 90 koni przewaznie bez przesady ale....moze na pierwszych parudziesieciu metrach bedzie pierwsza ale pozniej to watpie w to i to mocno.
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano
Nie chce sie klocic ale jestem troszeczke innego zdania :) no ale to nie mejsce na dyskusje co jest szybsze tylko tzreba pomoc koledze z problemem :)
Magia trzech liter - BMW
Opublikowano
do 120 km/h jestem pewnien że objedzie takie 730 , ale już powyżej taki Civic zostaje połknięty i tu widać wtedy moc.. :twisted:

Civic taki rocznik 2003 jak ma mój kumpel, czyli 90 km ma 12 sekund do paki i to trzeba go ostro kręcić żeby się wyrobił i dużo mieszać biegami. To auto ma "jedynie" 12 sekund bo ma strasznie krótką skrzynie.

Zdaje się przy 130 km/h ma już 4000 rpm na 5-tce. To fajne auto, bezawaryjne, nawet wykonane fajnie ale wyścigówka to to nie jest. Waży z 1150 więc na każdy KM przypada 12,78 kg, w BMW 730iA M30 188 KM jest to jakieś 8,51 kg więc panowie o czym rozmawiamy? :)

Czasy do 100 km/h są zbliżone, czyli BMW nie pogoni bardzo mocno Civic-a bo BMW ma skrzynie automat stworzoną do komfortu a Civic "sportową" stworzoną do tego by możliwie mało można było wpisać w dane techniczne.

Ludzie myślą że stara BMK-a to nic nie potrafi... i fajnie :) Miałem kiedyś starcie z nowym Subaru Outback, jakiś diesel, nie wiedziałem jak się to zakończy, spod świateł wystartowałem ciut później. Autko wyglądało dość sportowo... na jedynce na początku szło równo, ale 1-ka szybciej się skończyła, gdy ja miałem jakieś 55 km/h on musiał zmienić już bieg a mi się zaczynał dopiero szczyt mocy :) Aż się zdziwiłem że takie autko zostawiłem z tyłu... kierowca tego Subaru też :P

Pozdrawiam