Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam czy przy obecnych warunkach i temperaturze ujemnej mozna i czy trzeba włanczac klime chodzi mi oto ze nastawie na wysoką temperature i wlanczam klime wtedy szyby mi nie paruja ale czy to nie szkodzi całemu ukladowi, i jescze jedno nie działaja mi wlaczniki nawiewów wieje tylk przod nie chce sie przełączyc nigdzie indziej mam climatronik dwustrefowy
Opublikowano
klime powinienes uruchamiac co jakis czas, nawet w zimie. Szkodzi ukladowi nieuzywanie klimy. A tak jak piszeszz swietnie nadaje sie do zaparowanych szyb. Co do durgiej czesci twojego postu sie nie wypowiem bo nic na ten temat nie wiem. Pozdrawiam

Sprzedam czesci do BMW E36 1.8(115KM)!!!

Kontakt: 502278481 lub pw.

Opublikowano

Klimatyzacji szkodzi włączanie przy ujemnych temperaturach - jednak jeżeli działa poprawnie, to przy zbyt niskiej temperaturze się nie uruchomi. Używać trzeba w zimie jeżeli tylko się da. To, czy ustawi się gorące, czy zimne powietrze nie szkodzi klimatyzacji. Do odparowania szyb nie trzeba włączać klimy - wystarczy puszczenie zamkniętego obiegu na jakiś czas.

Nie da się ustawić nawiewu na szybę, albo nogi? No to albo uszkodzony panel, albo spalony silniczek, albo kabelki nie łączą.

Opublikowano
Klime zaleca się włączać przynajmniej raz w tygodniu (przez okres całego roku), przynajmniej na 10-15 min w celu jej sprawnego funkcjonowania :).

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano
Klimatyzacji szkodzi włączanie przy ujemnych temperaturach - jednak jeżeli działa poprawnie, to przy zbyt niskiej temperaturze się nie uruchomi. Używać trzeba w zimie jeżeli tylko się da. To, czy ustawi się gorące, czy zimne powietrze nie szkodzi klimatyzacji. Do odparowania szyb nie trzeba włączać klimy - wystarczy puszczenie zamkniętego obiegu na jakiś czas.

Nie da się ustawić nawiewu na szybę, albo nogi? No to albo uszkodzony panel, albo spalony silniczek, albo kabelki nie łączą.

Varrol, pierwsza część wpisu ok, ale dalej???, puszczenie zamkniętego obiegu do odparowania szyb???, jest dokładnie na odwrót, obieg otwarty na wyższy bieg, czytsty filtr i sprawa załatwiona. W niektórych markach nawet niemożliwe jest wybranie obiegu zamkniętego przy ustawieniu nadmuchu na szyby, to równałoby się ich zaparowanie :!:

pzd.

Opublikowano

wszyscy macie racje jezeli chodzi o klime, tyle ze jaj jej niegdy niewylaczam, bo po co??? reduktor cisnienie steruje "jak mocno" klima ma chlodzic, pamietajcie ze parownik klimatyzacji jest przed nagrzewnica wiec....

klima zchlodzi max do w stopni, tyle moze miec minimalnie powietrze przechodzace przez parownik, na zewnatrz jest -20 wiec nagrzewnica "podgrzewa" powietrze z -20 do przykladowo 20 a jak wlaczysz klime??? np z -20 pozniej po przejsciu przez parownik juz z -5 do przykladowo 20 wiec?? jak niewylaczam klimy, latem mam ustawione 22stopnie zimą 20stopni i tak jest caly rok, nieuzywana sie rozszczelnia, sprezarka i gumy niesa smarowane/konserwowane, wlaczamy na wiosne a tu wali z nawiewow a klima niedzial

www.auto-optima.pl
Opublikowano

Varrol, pierwsza część wpisu ok, ale dalej???, puszczenie zamkniętego obiegu do odparowania szyb???, jest dokładnie na odwrót, obieg otwarty na wyższy bieg, czytsty filtr i sprawa załatwiona. W niektórych markach nawet niemożliwe jest wybranie obiegu zamkniętego przy ustawieniu nadmuchu na szyby, to równałoby się ich zaparowanie :!:

pzd.

obaj macie rację :mrgreen: :D :mrgreen: :D

to prawda w wielu autach nie da się puścić powietrza na szyby i zamknąć obiegu ale nie w BMW :D :D :D

Dlaczego ????

bo u nas kiedy włączy się obieg zamknięty włącza się klima :cool2: :cool2: :cool2: