Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Będę musiał zdjąć podsufitkę - czy da się ją zdemontować bez zdejmowania środkowych słupków? Czy ona jest mocowana na takie zatrzaski jak słupki przednie, czy tylne? Czy mam na coś konkretnego uważać, żeby nie połamać/uszkodzić? Edytowane przez Varrol
Opublikowano

Niedawno wymieniałem podsufitkę.

Dasz radę ją zdjąć bez usuwania bocznych słupków, ale musisz uważać ponieważ mają z tyłu bolce długie na ok 2 cm które łatwo połamać.

Wystarczy że poodkręcasz słoneczka, wyjmiesz lampki, odkręcisz rączki po bokach i poluzukesz osłony słupków z przodu, po środu i z tyłu. No i oczywiście jeszcze uszczelki drzwi.

Zdjąć dasz radę sam ale do założenia potrzebujesz już pomocnika.

Opublikowano
tylko nie myl pojęcia zdjąć a wyjąć, bo jak masz sedana albo coupe to nie wyjmiesz podsufitki z samochodu no chyba że szybę wytniesz.

Zamiast wycinać szyby można spokojnie zwinąc lub zagiąć całą podsufitkę. Najlepiej złożyć fotele jak najbardziej się da żeby nie przeszkadzały. Pozdrawiam :)

http://img692.imageshack.us/img692/9379/podpiswb.jpg
Opublikowano

Heh, no oczywiście, że wyjęcie podsufitki jest tu równie ważne co jej zdjęcie :lol:

A po co - no cóż - zrobiłem sobie przednie słupki pod głośniki - trzeba było je oczywiście od nowa obić, no to przy okazji obiłem też tylne słupki. Wczoraj wreszcie słupki odebrałem io stwierdziłem, że ładnie to wygląda - więc i podsufitkę obiję - zwłaszcza, że jest w jednym miejscu lekko uszkodzona.

Opublikowano
nie wiem jakie wy macie podsufitki (ja mama czarną) ale to nie o to chodzi, moja jest sztywna i jak się ją zegnie to jednocześnie złamie i jak założył bym z powrotem to na każdym załamaniu nie estetycznie by to wyglądało.
Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano

Pomierzyłem i powiem że będzie ciężko - nie z bardzo widzę możliwość wyjęcia podsufitki - może jakby wyjąć fotele - ale też marne szanse. Wyginanie niestety nie za bardzo wchodzi w grę, bo nowe obicie przy zakładaniu by się mogło uszkodzić.

Mam wrażenie, że jedyne wyjście to obić podsufitkę nie wyciągając jej z samochodu - no nic - podjadę do tapicera i się spytam...

Opublikowano

To cie pociesze-mam nadzieje.

Wyciągałem podsufitke z sedana z tą uwaga ze juz mialem odkrecony i wyjety z auta caly kokpit, wtedy jest tyle miejsca ze bez problemu wychodzi. Nie jest to jednak miarodajne bo wlaśnie doslownie centymetry sie licza by wyjąć. No i nie mialem przednich drzwi-tak ze podsufitke wyjąłem sam bez problemu. Fotele były obalone i cofnięte max do tyłu.

Co do zginania to troche można ją przegiąć, jest bardzo elastyczna i nic sie nie uszkodzi, podejrzewam że obijesz ją czymś materiałopodobnym więc luzik.

Teraz gwóźdź programu - podsufitka ta wmieściła się do coupety bez jakiegokolwiek rozkrecania itp. Wiem to bo tak zrobiłem jak wiozłem ją na poczte żeby ją wysłać(nie miałem czym jej zawieść wiec w coupe i jazda) :mrgreen:

Co do włożenia do coupe jest jeszcze łatwiej :mrgreen: bo drzwi nie mają ramek na szyby więc szybki w dół i sam osobiście ją włożyłem i wyjąłem z auta. Ludzie pod poczta sie oglądali ale pies ich tam...... :norty:

A żeby sobie utrudnić to była ona już zapakowana w karton i poowijana taśmą.... :D :D :D :D

Więc (po własnych doświadczeniach) nie rozumiem nad czym się zastanawiacie i te dywagacje czy wejdzie czy nie :mrgreen:

WYJMIESZ I WŁOŻYSZ JĄ SAMEMU

Opublikowano
Spokojnie po skosie wyjmiesz przez przednie prawe drzwi - pasażera. Odsuń maksymalnie fotel i śmiało po skosie, oczywiście delikatne ugięcie jest konieczne ale gwarantuję, że w żaden sposób jej to nie złamie czy coś w tym stylu. Ja swoją bez problemu wyjąłem i ponownie włożyłem w sedanie.
Opublikowano

Sukces - dziś wyciągnąłem podsufitkę - bez najmniejszych problemów - nie musiałem nawet jej specjalnie wyginać - choć było ledwo ledwo. Ciekawe, że u mnie nie ma 4 zaczepów o których pisaliście - podsufitka jest z tyłu zawinięta i to zawinięcie się wsuwa w zaczep w dachu.

Najlepsze, że muszę ją wysłać pocztą - zastanawiam się, czy przyjmą jako przesyłkę listową, czy musi być jednak jako paczka :wink: