Skocz do zawartości

Problem z podgrzewaniem fotela kierowcy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Gdy włączę podgrzewanie fotela kierowcy to wyłącza się samo po kilku sekundach (kontrolka na przycisku gaśnie), nieraz po 2 sek. nieraz po 6 sek. raz za czas uda się włączyć i działa aż do wyłączenia ale rzadko. Fotel pasażera działa bez zarzutu. Szukałem w starych postach i wyczytałem że najprawdopodobniej to wina przycisku, niestety nie u mnie, zamieniłem przyciski kierowcy i pasażera i dalej i nic się nie zmieniło, wiem tylko tyle że napewno to nie przycisk. Ma ktoś jakiś pomysł bo zima już blisko i martwie się o moje 4 litery :roll:

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

1. Wyłącz zapłon

2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk podgrzewania fotela

3. Włącz zapłon

4. Puść przycisk i naciśnij znów ale na chwilę

Obserwuj błyski LEDa na przycisku:

- jeden błysk - uszkodzenie przycisku lub przegrzanie przycisku z powodu zwarcia

- dwa błyski - czujnik temperatury w fotelu - przerwa lub zwarcie

- trzy błyski - wszystkie 4 elementy ogrzewania mają przerwę lub zwarcie - prawdopodobnie przerwa lub zwarcie w wiązce

Pozdrawiam

typer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wielkie dzięki za pomoc, nawet nie wiedziałem że jest taka opcja sprawdzania :) Diodka miga po 3 razy więc pewnie coś z matami, będę kombinował, jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no i wlasnei jestem po kontroli mojego ogrzewania i tak:

zrobilem tak jak pisałeś i jest jeden blysk -wychodzi na to ze przycisk - powtorzylem operacje dla pewnosci kilka razy i jest faktycznie jeden blysk. Malo tego zrobilem tak samo z fotelem pasazera i nic nie blyska tylko normalnie uruchamia sie ogrzewanie fotela. Wielkie dzieki za pomoc teraz tylko zozostaje mi sie zorientowac w cenie przycisku i robociznie.

pozdrawiam

Pawel

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

czesc powracam do tematu - u mnie jednak to nie byl przycisk :) tylko mata grzewcza w siedzisku choc jak mozecie przeczytac wczesniej wydawalo sie ze przycisk. Ale co sie okazalo:

- samej maty nie kupie bo nie ma

- podobno gdzies pod czestochowa to naprawiaja ale ja potrzebuje non stop auto do jazdy wiec odpada :)

- po jakims czasie (kilka miesiecy) stal sie cud i fotel ulegl samonaprawieniu ;)

moim zdaniem musialem uszkodzic mate klekajac kilka racy kolanem na siedzisku. jak narazie dziala OK czyli w chlodne dni mam cieply tylek ale pilnuje sie zebu nie klekac czy naciskac np. jedna reka na siedzisko :)

pzdr

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
ja mam wogóle ciezki temat z grzaniem foteli :/ ktos chyba cos majstrował i brakuje dolnego pinu w panelu bezpieczników (bezp.32) co to moze oznaczac?? po co komu taka przeróbka?? :jawdrop: